StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMirno okruženje

Čak 7000 tvrtki u Crnoj Gori lani su osnovali stranci, a više od pola pripadnici jedne strane države, evo i zašto

Piše dv
6. ožujka 2023. - 16:28
Adut za dolazak u Crnu Goru jest i najviše tisuću i pol eura početnih troškova poslovanja (ilustracija)/Shutterstock

Poduzetništvo i kapital teže tome da prelaze granice i povećavaju dobit. Tako su prošle godine u Crnoj Gori, kako govore podaci Uprave prihoda i carina, strani državljani osnovali više od 7.000 gospodarskih društava, a skoro 4000 njih osnovali su ruski državljani. To je sedam puta više nego 2021. godine, izvijestila je i RTCG, prenosi Pogled.ba.

Crnogorski ekonomski analitičari imaju objašnjenje za tu pojavu.

Naime, strani državljani, baš kao i crnogorski građani, tvrtku u Crnoj Gori mogu osnovati za sedam dan i za samo jedan euro kapitala i uz najviše tisuću i pol eura troškova registracije. Nakon toga poduzetnici dobivaju i dozvolu za privremeni boravak. U tome, drže, leži glavni razlog biranja Crne Gore za poslovanje, prenosi Slobodna Dalmacija.

image

Crnogorci su u ratu stali uz Ukrajinu, ali nisu zatvorili vrata ruskim poduzetnicima

Savo Prelević/AFP

Ekonomski analitičar Boban Stanić kaže da u Crnoj Gori postoje neke komparativne prednosti koje stranci vide da mogu iskoristiti kao ambijent koji im je povoljniji nego negdje drugo.

"Jedan dio je i ono što bi mi u Uniji poslodavaca najviše voljeli da se radi, to je namjera stranih državljana da u Crnoj Gori osnivaju biznise, što se zove strana investicija", rekao je Filip Lazović iz Unije poslodavaca za RTCG, prenosi Pogled.ba.

Ako je većini ruskih poduzetnika motiv za pokretanje poslovanja iz Crne Gore u tome da se maknu iz ratnoga okruženja, ima i onih koji bi zaista "radili biznis". A i oni koji su došli zbog prvog razloga, možda s vremenom uoče dobru poslovnu priliku.

22. travanj 2024 11:43