StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetBivši dubrovački biskup

Mate Uzinić preuzeo je novu dužnost riječkog nadbiskupa, a jednim je detaljem ostao simbolično vezan uz Dubrovnik

Piše dv
5. studenog 2022. - 09:32

Bivši dubrovački biskup Mate Uzinić i simbolično je u petak, 4. studenog, preuzeo upravljanje Riječkom nadbiskupijom. Riječki nadbiskup i metropolit je nadbiskupski štap primio iz ruku nadbiskupa u miru Ivana Devčića.

image
Damir Skomrlj/Cropix

- Primajući simbolično štap koji mi je predao nadbiskup Ivan, obvezujem se nastaviti ondje gdje je on stao, kao što je i on nastavio ondje gdje su stali naši prethodnici, trojica riječkih biskupa i trojica riječko-senjskih nadbiskupa metropolita. Želim Vam pritom, nadbiskupe Ivane, još jednom zahvaliti za Vašu dionicu. Hvala Vam u moje ime i u ime svih onih koje ste vodili kao pastir, a sada ste ih meni predali. Preporučujem se u Vaše molitve“, rekao je nadbiskup Uzinić koji se, kako navodi Riječka nadbiskupija, stavio pod zaštitu sv. Karla Boromejskog i sv. Ivana XXIII., te sv. Franje Saleškog i sv. Josipa, svetaca povezanih uz njegovu biskupsku službu i dane preuzimanja biskupskih službi u Rijeci i Dubrovniku, te danu njegova biskupskog ređenja.

Nadbiskup Uzinić pozvao je na zajedništvo i suradnju sve svećenike, posvećene osobe i laike ističući kako bez njih ne bi mogao obavljati svoju novu službu.

Poruku zajedništva uputio je svim građanima Rijeke i cijele nadbiskupije.

image

Mons. Mate Uzinic simbolicno je preuzeo sluzbu rijeckog nadbiskupa i primio biskupski stap iz ruku umirovljenog nadbiskupa Ivana Devcica, na spomendan sv. Karla Boromejskog i na drugu obljetnicu imenovanja na liturgijskom slavlju.
 

Damir Skomrlj/Cropix

- Rijeka je moderan i sekularan grad koji nas izaziva da svoje kršćanstvo živimo i svjedočimo autentično, bez nametanja, ali ustrajno, njegujući dijalog sa svim njezinim stanovnicima i sa svima surađujući u dobru. Riječka Crkva to već čini na različite načine, a napose preko svojih karitativnih ustanova, ali uvijek možemo i trebamo više.“

 

26. travanj 2024 14:42