StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRODULJENI VIKEND

Ako ste ovaj vikend odlučili putovati, pogledajte na kojim dionicama u HAC-u očekuju gužve i kolone

Piše DV
21. lipnja 2023. - 11:57

Pred nama je još jedan produljeni vikend kada će mnogi sutrašnji praznik, Dan antifašističke borbe, spojiti s petkom, subotom i nedjeljom. To ujedno znači pojačan promet i gužve na cestama i autocestama.

Iz Hrvatskih autocesta (HAC) poručuju da se očekuje značajno pojačan promet na svim glavnim autocestovnim pravcima. Pojačani promet u smjeru Dalmacije i Slavonije očekuje se već u srijedu u popodnevnim i večernjim satima te u četvrtak tijekom dopodneva. Pojačani promet prema unutrašnjosti, odnosno povratak s destinacija očekuje se u nedjelju u popodnevnim i večernjim satima.

Zbog povećanog prometa na autocestama, na žalost se povećava i broj prometnih nesreća, stoga ističemo važnost odgovornog ponašanja u vožnji. Najčešći razlozi prometnih nesreća su neprilagođena brzina, umor, nepažnja vozača ili vožnja pod utjecajem alkohola. Obzirom da još uvijek traju pojedini radovi na autocestama, na dionicima autoceste A3 i A6 određena su prometna ograničenja koja zbog kompleksnosti nije moguće ukloniti. Na svim ostalim autocestama uklonjen je velik dio privremenih prometnih regulacija, radi što bolje protočnosti prometa.

Autocesta A3 (Bregana-Zagreb-Lipovac)

Kolona i veći zastoji očekuju se na ZG obilaznici i dionici između naplatne postaje Zagreb istok i čvora Križ, gdje se izvode kompleksni radovi sanacije kolnika, te nije moguće ukloniti privremenu regulaciju prometa. Na ovoj dionici od čvora Dugo Selo – čvor Križ promet se vodi novoobnovljenim kolnikom u smjeru Lipovca. Promet u smjeru Lipovca odvija se dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Zagreba vodi jednom prometnom suženom trakom.

Autocesta A6 (Bosiljevo 2-Delnice-Rijeka)

Na dionici od čvora Delnice do čvora Vrata traju radovi sanacije kolnika i betonske ograde na vijaduktu Golubinjak u smjeru Rijeke, zbog čega je za promet zatvoren kolnik u smjeru Rijeke, a promet se vodi dvosmjerno kolnikom u smjeru Zagreba na način da se promet u smjeru Zagreba odvija dvjema suženim prometnim trakama, dok se promet u smjeru Rijeke vodi jednom prometnom suženom trakom.

Na ostalim autocestama gdje su u tijeku radovi ne očekuju se zastoji zbog radova, osim u slučaju prometne nesreće.

Iz HAC-a poručuju vozačima da prije i za vrijeme putovanja kontinuirano prate stanje i uvjete na cesti te da vožnju i putovanje prilagode uvjetima na cesti o kojima informacije mogu dobiti na prometnom servisu HAK-a i na web stranici HAC-a. Također, za sve informacije na raspolaganju im je i besplatni info telefon 0800 0422.

30. travanj 2024 10:17