StoryEditorOCM
Crna kronikačeka se odluka

U Beogradu bi danas trebalo početi suđenje hrvatskim pilotima, ali sve je pod znakom pitanja. Evo zašto bi proces koji naši političari nazivaju farsom mogao kasniti

Piše DV/Zoran Šagolj SD
26. prosinca 2022. - 11:11

Na Posebnom odjelu za ratne zločine Višeg suda u Beogradu danas (ponedjeljak) bi trebalo započeti suđenje četvorici hrvatskih pilota.

Optužnica koju je podiglo tamošnje Tužiteljstvo Vladimira Mikca, Zdenka Radulja, Željka Jelenića i Danijela Borovića tereti za napad na kolonu izbjeglica kod Bosanskog Petrovca u kolovozu 1995. godine, a što je navodno dovelo do smrti 13 osoba, od kojih je četvero djece, te ranjavanje njih još 24.

image

U listopadu je počelo pripremno ročište za navodni ratni zločin u Oluji

Vlado Kos/Cropix

Hrvatska od samog početka odbija ingerenciju Srbije i njezinog pravosuđa nad ovim slučajem. Premijer Andrej Plenković u listopadu, još prije nego li je potvrđen početak suđenja, sve je nazvao farsom i poručio budu li piloti osuđeni, da za njih ta presuda ne postoji.

Ročište bi trebalo početi danas u 14.30 sati, potvrdili su nam i glasnogovornica suda, Tatjana Matić, i branitelj Vladimira Mikca po službenoj dužnosti, Aleksandar Olenik, ali je sve pod velikim znakom pitanja, jer do ponedjeljka u jutro još nije bila donesena formalna odluka o suđenju u odsutnosti.

- Ovakvi slučajevi suđenje u odsutnosti su jako rijetki, tako da nema ni uobičajene prakse. Sud odluku može donijeti i pet minuta prije početka današnjeg ročišta. Kakva god ona bila, žalba na nju ne odgađa izvršenja. Prošlo je dosta vremena od kada je zakazan termin suđenja, situacija je dosta čudna i stvarno ne znam što se čeka. Bez odluke o suđenju u odsutnosti nema ni početka suđenja – izjavio je za Slobodnu Dalmaciju odvjetnik Olenik, dok glasnogovornica Matić na naše pitanje je li odluka spomenuta odluka donesena, nije odgovorila.

image

Zgrada Višeg suda u Beogradu

Vlado Kos/Cropix

Napad na kolonu okarakteriziran je u optužnici kao ‘ratni zločini protiv civilnog stanovništva u supočiniteljstvu‘, a četvorica hrvatskih pilota bili su, po njoj, ti koji su zapovijedili zračne napade na civilno stanovništvo. Isto tako se navodi kako protok vremena daje dovoljno razloga za sumnju da će Hrvatska ili Bosna i Hercegovina pokrenuti kaznene postupke protiv odgovornih.

Od ranije je poznato da se niti jedan od pilota neće pojaviti nasudu u Beogradu.

- Ako je takav plan da je političko suđenje, oni će donijeti presudu i mi ćemo biti proglašeni ratnim zločincima. U tome je problem – izjavio je prije nekoliko dana u Varaždinu optuženi Borojević, objašnjavajući kako se njega konkretno tereti za Bosanski Novi, događaj koji se zbio dan poslije Petrovačke ceste.

Beogradski odvjetnik Olenik na pitanje je li stupio u kontakt s Borojevićem, odgovorio je kako će nam uskratiti odgovor zbog taktike obrane.

27. travanj 2024 17:59