StoryEditorOCM
Crna kronikaPRESUDA ŽUPANIJSKOG SUDA:

TRI GODINE I DESET MJESECI MALOLJETNIČKOG ZATVORA Vozio motocikl 117 km/h središtem Orebića i na ‘zebri‘ usmrtio djevojku

Piše Ahmet Kalajdžić
10. siječnja 2021. - 15:41

Zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigiurnosti prometa, odnosno izazivanja prometne nesreće cestovnom prometu u kojoj je jedna osobe preminula a druga teško ozlijeđena, nepravomoćnom je presudom Vijeća za mladež Županijskog suda u Dubrovniku, mlađi punoljetnik, učenik L.D.T. (18) oglašen krivim i osuđen na vremensku kaznu od tri godine i deset mjeseci maloljetničkog zatvora. Po pravomoćnosti presude, osuđeni mora platiti troškove postupka, odnosno 5.846 kuna troškova vještačenja, 368 kuna troška svjedočenja i 2.000 kuna paušalnih sudskih troškova, odniosno ukupno 8.214 kune u Državni proračun RH.

134 posto iznad dozvoljenog

Dokaznim je postupkom utvrđeno da je L.D.T. 17. srpnja 2019. godine, oko 23,30 sati u Orebiću, upravljajući 32 kW- snažnim motociklom KTM 390 Duke, registracija DU 262-HU iz smjera Lovišta prema Stonu te da za vožnju tog motocikla nije bio osposobljen. Utvrđeno je da je motociklom upravljao je kao maloljetnik, odnosno da u trenutku nesreće nije imao ni punih 16 i pol godina. Također, na raskrižju ulica Bana Josipa Jelačića i Kralja Tomislava, unatoč ograničenju brzine na maksimalnih 50 km/h, motocikl je vozio brzinom od 117 km/h odnosno 134 posto iznad utvrđenog ograničenja. Stoga nije mogao pravodobno zaustaviti motocikl i propustiti pješake koji se nalaze na pješačkom prijelazu, čime je ugrozio sigurnost ostalih sudionika u cestovnom prometu.

image
Visit Orebić

Uslijed takve vožnje, prednjim dijelom motocikla je u trenutku dok je preko "zebre" odnosno obilježenog pješačkog prijelaza prelazila kolnik, udario u pješakinju M.Š. koja je od siline udara pala na tlo. Tom je prilikom zadobila prijelom svoda i baze lubanje s ozljedom mozga, prijelom zdjelice, difuzno krvarenje unutar moždane ovojnice, difuzno nagnječenje mozga, krvarenje u trbuhu, krvne podljeve mekog oglavka, oteklinu mozga, razdor vanjskog kolateralnog ligamenta desnog koljena, usljed kojih je ozljeda odmah preminula.

Suvozačica na motociklu N.M. u toj je nesreći zadobila krvarenje unutar desnog čeonog režnja mozga, krvarenje u moždanim ovojnicama čeono desno i sljepoočno lijevo, prijelom svoda i baze lubanje sa zrakom u lubanjskoj šupljini, prijelom nosnih kostiju i sinusa gornje čeljusti desno, krvne podljeve obje vjeđe, ranu razderotinu čeonog područja i desne uške, koje su ozljede u cjelini ocijenjene kao teške tjelesne ozljede.

Izopćen iz društva

Okrivljeni se tijekom rasprave prisjetio da ga je, prije nesreće, otac stradale djevojke upozorio na prebrzu vožnju motorkotačem te je, obraćajući se nazočnim roditeljima preminule djevojke, izjavio kako je je svjestan njihove boli i tuge a da je onm osobno pogođen tim činom koji mu je promijenio život, da je psihički i fizički stradao te da ga pogađa izopćenost iz društva jer ga u Orebiću svi izbjegavaju.

Prebrzu i neopreznu vožnju potvrdili su i brojni svjedoci, posebno iskusni pelješki byker Vedran V. čiji se iskazi podudaraju, te je sud nepobitno utvrdio počinjenje kaznenog djela protiv sigurnosti sudionika cestovnog prometa i temeljem dokaza, a prihvatajući prijedlog dubrovačkog Županijskog državnog odvjetništva, izrekao navedenu vremensku kaznu uz primjenu sigurnosne zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilima u trajanju od pet godina.

18. travanj 2024 07:24