StoryEditorOCM
Crna kronikaTRENUTAK UŽASA

Pojavila se nova snimka stravičnog napada u Francuskoj: muškarac s nožem trčao po dječjem igralištu, teta iz vrtića je junakinja

Piše A. Vl./JL
8. lipnja 2023. - 13:38

- Bio je to trenutak totalnog šoka, trenutak užasa. Ljudi su ovdje došli na odmor. Nastao je kaos, riječi su kojima je Britanka Eleanor Vincent za BBC opisala što se događalo u Annecyju, odmah nakon stravičnog napada na djecu, javlja Jutarnji.hr.

Četvero djece i stariji muškarac su u životnoj opasnosti nakon što je sirijski azilant nožem napao djecu koja su s tetama iz vrtića bili na jutarnjem izletu u parku pokraj jezera u Annecyju.

Grad nazivaju biserom francuskih Alpa, a udaljen je manje od sat vremena vožnje od Ženeve. Još dvoje djece je ozlijeđeno.

Trogodišnju dječicu, od kojih su neka bila u kolicima, izbo je nožem, a potom pobjegao s mjesta događaja, pritom nasrnuvši na starijeg muškarca koji se šetao u blizini. Zahvaljujući brzoj intervenciji policije, napadač je pogođen u noge i svladan.

Policija tvrdi da je napadač 45-godišnjak koji je tražio status izbjeglice, a mediji javljaju da je prije toga bio u Švedskoj gdje je već dobio izbjeglički status.

Detalji stravičnog napada pristižu svake minute, a još uvijek je puno neodgovorenih pitanja. Napad se dogodio oko 9.45 po lokalnom vremenu, a napadač je prebačen u bolnicu.

Objavljena je i snimka napadača par trenutaka nakon napada kako bježi od građana, ali naknadno se pojavio novi stravični video koja prikazuje muškarca s maramom kako s nožem u ruci unezvjereno trči po dječjem igrališta. U pozadini se vidi i ženska osoba kako gura kolica s djetetom i pokušava pobjeći od napadača. Naknadno napadač ipak sustigne ženu s kolicima i napada dijete. Snimka je iznimno uznemirujuća i nećemo je objaviti.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napad je nazvao kukavičkim činom rekavši da je ovo veliki šok za naciju, a u donjem domu parlamenta odmah je održana minuta šutnje za stradalu djecu.

Osumnjičenik nije od ranije poznat policiji. U njegovu dosjeu nema ništa što bi upućivalo na povijest nasilja ili povezanost s islamističkim skupinama.

U ovom trenutku, u istrazi nije angažiran odjel za terorizam, što sugerira da policija ne sumnja da je napad inspiriran islamističkim terorizmom. Zasad.

image

Policija na mjestu stravičnog događaja

Olivier Chassignole/Afp

Prema pisanju lista Le Dauphiné Libéré, žrtve su prevezene u bolnički centar Annecy Genevois, a očevici zločina nalaze se u zgradi u blizini poprišta zločina.

U Parizu su zastupnici Narodne skupštine i članovi vlade održali minutu šutnje. Predsjednica parlamenta Yaël Braun-Pivet ih je pozvala da održe minutu šutnje za "napadnute i njihove obitelji".

Premijerka Elisabeth Borne i ministar Darmanin bi trebali danas stići u Annecy.

"Stravičan napad jutros na šetnici u Annecyju. U mislima sam sa žrtvama i njihovim obiteljima", napisao je na Twitteru gradonačelnik Francois Astorg i pozvao mještane i posjetitelje da izbjegavaju šetnicu kako bi policija do kraja obavila svoj posao.

Na ovaj događaj je reagirao cijeli politički establišment. Predsjednica većinskog kluba zastupnika stranke Renaissance u parlamentu Aurore Berge je rekla da ih je "sve obuzela strepnja", dok Eric Ciotti iz redova Republikanaca govori o "snažnim emocijama i velikom gnjevu", piše Jutarnji.hr.

"Kako je to moguće? Napasti najmanje, izbosti ih nožem. Naše srce se razbilo u tisuće komadića", rekao je Jean-Luc Mélenchon, čelnik krajnje ljevice Nepokorene Francuske.

"Strava i užas", napisala je na Twitteru Marine Le Pen, čelnica krajnje desne stranke Nacionalno okupljanje (RN).

19. travanj 2024 13:56