StoryEditorOCM
VaterpoloPRVENSTVO HRVATSKE |

‘POMRČINA‘ U GRUŽU, MEDO ZAKLONIO SOLARIS Jugaši su prije 28 godina postigli 17 pogodaka protiv šibenskih ‘narančastih‘, a sad su uspjeli isto

Piše Tonči Vlašić
1. srpnja 2020. - 20:20
Paulo Obradović (Jug Adriatic osiguranje) postiže jedan od ukupno šest svojih pogodaka protiv Solarisa u prvoj utakmici polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske foto: Božo Radić/HANZA Media
DOIGRAVANJE ZA PRVAKA, POLUFINALE, PRVA UTAKMICA Jug AO – Solaris 17:6
DUBROVNIK
Bazen u Gružu. Gledatelja 100. Suci: Robert Tiozzo (Split) i Nikola Gašpardi (Korčula), delegat: Milan Grbin (Korčula).
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić (14 obrana), Macan, Fatović (3), Lončar, Kržić (1), Garcia (1), Lozina (1), Merkulov (1), Papanastasiou (1), Žuvela (1), Benić (1), Obradović (6), Jarak, Tomasović (1). Trener: Vjeko Kobešćak.
SOLARIS: Šparada (19 obrana), Malenica, Erak (1), N. Štrkalj, Bulat (1), Herceg (1), Vlahović, Pelicarić (1), Vrcić, Ljubičić, Ibrahimpašić, Kovačić (1), L. Štrkalj, Sabioni (1). Trener: Jure Marelja.
Igrač više: Jug AO 4/1, Solaris 1/0
Peterci: Jug AO -, Solaris 1/1
Četvrtine: 2:2, 5:1, 5:1, 5:2

Prve utakmice, srijeda, 1. srpnja, Dubrovnik: Jug Adriatic osiguranje - Solaris 17:6 (1:0), Zagreb: HAVK Mladost - Jadran Split 13:12 (1:0), druge utakmice, petak, 3. srpnja, Šibenik: Solaris - Jug Adriatic osiguranje (21 sat), subota, 4. srpnja, Split: Jadran Split - HAVK Mladost. Eventualne treće utakmice polufinala igraju se u srijedu, 8. srpnja (domaćini, ukoliko do njih dođe, bit će Jug Adriatic osiguranje i HAVK Mladost). 

image
Jug Adriatic osiguranje - Solaris 17:6 u prvoj utakmici polufinala doigravanja za prvaka Hrvatske foto: Božo Radić/HANZA Media


Kiša golova na Savi u kojoj su se bolje snašli Jugaši – tako je bilo u prvom ogledu Juga i Solarisa nakon priznanja Lijepe naše, 5. ožujka 1992. godine, u 2. kolu prvog od ukupno četiri turnira pod nazivom Slobodna Hrvatska, koji je odigran u Zagrebu. Jug je bio bolji sa 17:13. Nakon prve četvrtine vodio je s 8:2, na veliki odmor otišao je s devet pogodaka viška (11:2), a u nastavku Solaris je postigao 11, a Jug 6 pogodaka. Najviše od Jugaša pogađali su Hrvoje Herceg i Alen Bošković, i to su po tri puta tresli mrežu 'narančastih'. Maro Bijač, Mladen Delić i Božo Lujo su postigli po dva pogotka. Pisalo je u izvješću sa Save kako je dva pogotka postigao Tomaž Jurišić, ali Jurišić i Maro Balić su bili Jugovi vratari. Tko zna tko je zakinut? Igrali su još u tim prvim utakmicama Miho Bobić, Milan Vasić, Ivica Stanišić, Miho Klaić, Maro Pulić, Tomislav Njavro, te dva Fatovića, Elvis i Denis. Potonji je daljni rođak Elvisa, koji je ponikao u kvarnerskom zaljevu. Pokušao je Denis izboriti mjesto u Juga, kojeg je tad vodio Milo Božo Valjalo. Poslije, na ostalim turnirima, igrali su i Đuro Musladin, Loren Putica, Pero Jovica...

Turnir Slobodna Hrvatska bio je uvod u prvo prvenstvo Hrvatske. Splitski Jadran je koji dan prije njegovog početka, prvog turnira u Zagrebu, uzeo naslov prvaka Europe u sastavu u kojem je između ostalih bio i Dubrovčanin Ognjen Kržić, današnji sportski direktor Jug Adriatic osiguranja. Na kraju 'uvoda u prvo prvenstvo', 14. odigranih kola i četiri turnira, mjesec i po dana igranja, europski prvak je bio najbolji, drugi Jug, i to iznenađujuće ispred zagrebačke Mladosti za koju je tad igrao i današnji Jugov trener Vjeko Kobešćak. Solaris je pak bio sedmi u konkurenciji osam klubova.

Kiša golova je bila i ovaj put u prvoj utakmici polufinala 29. prvenstva Hrvatske u ogledu između Jug Adriatic osiguranja i Solarisa, ali samo u mreži šibenskog sastava. Bolji je opravdao ulogu favorita iako se u Gružu prvo pljeskalo Željku Kovačiću, 38-godišnjem braniču 'narančastih', koji je prvi pogodio na utakmici nakon minute i 37 sekundi igre (prebacio Tonija Popadića), a potom i Branimiru Hercegu, centru gostiju, koji se nakon prekršaja na njemu digao i naciljao donji desni kut gola jugovog čuvara mreže te je Solaris nakon gotovo tri minute igre imao u Gružu 2:0.

Domaćin je iz minusa izašao minutu i 46 sekundi prije kraja prve četvrtine. Prva dva pogotka za Jug postigao je Paulo Obradović, koji je na početku svoje karijere jednu sezonu pekao zanat u kapici Solarisa (bilo je to u sezoni 2005./06., Solaris je bio peti, trener 'narančastih' je tad bio legendarni Veselin Đuho, najuspješniji Jugaš 20. stoljeća, jedini koji je kao igrač i kao trener s dubrovačkim klubom bio prvak Europe). Obradović je prvi pogodak protiv Solarisa postigao nakon kontre u koju ga je 'izbacio' kapetan Xavi Garcija (prvi put se mreža Solarisa zatresla nakon 3 minute i 52 sekunde igre).

Prvi put je u plusu hrvatski prvak bio nakon 19 sekundi igre u drugoj četvrtini – Daniil Merkulov je potegao silovitio iz daljine, a najvažnije – precizno. Potom je mrežu Marina Šparade, koji je u prvih deset minuta imao pet obrana, zatresao Alex Papanastasiou. Vrlo brzo svoj treći pogodak na utakmici postigao je Obradović, pa i četvrti za 6:2 na početku 13. minute. Na poluvremenu je bilo plus četiri (7:3). Jug je najveću prednost imao u 30. minuti kad je na velikom semaforu svjetlilo 17:5.

image
Marin Šparada (Solaris) i Xavi Garcia (Jug Adriatic osiguranje) foto: Božo Radić/HANZA Media


Obradović je bio prvi strijelac utakmice sa šest pogodaka, Popadić je imao 14 obrana, a Šperada 19!

Očekivano, Jugaši vode 1:0 u lovu na dvije pobjede, koje donose plasman u finale. Senzacija bi bila kad bi se Solaris vratio u Gruž na majstoricu, treću utakmicu. Druga utakmica polufinala igra se u petak, 3. srpnja, u Šibeniku s početkom u 21 sat.
19. travanj 2024 06:04