StoryEditorOCM
VaterpoloLIGA PRVAKA

DOBRA JE ‘KOMANDA IZ DUBROVNIKA‘ Jugaši hladno uzeli tri boda iz hladne Rusije!

Piše Tonči Vlašić
4. ožujka 2020. - 19:02
Jug Adriatic osiguranje, 'komanda iz Dubrovnika', uzeo je sva tri boda u hladnoj Rusiji, ostavio domaćina na začelju tablice, a sebe u utrci za prvim mjestom. Kapetan Xavi Garcia je odigrao kapetanski na početku. 'Pogodio' je prvo Lorena Fatovića, koji je izborio peterac, a kojeg je realizirao Alex Papanastasiou, a potom vidio kako je Luka Lončar pobjegao svom čuvaru, te ga 'našao' samog na drugoj stativi za 2:0. Potom je 'istrčao' kontru, proigrao ga je milimetarski precizno preko cijelog terena Hrvoje Benić, nakon čega je dobio dvoboj jedan na jedan s Igorom Chirkovim, vratarom Sintez Kazana. Istina, nije mu bilo lako jer mu je Alexey Bugaychuk bio za vratom.  

Jug je osjetnu prednost stekao prvi put početkom druge četvrtine. Tad je iskoristio dva igrača više, i to je oba puta siguran bio Loren Fatović (6:2 za Jug AO). Domaćin je u prve dvije četvrtine šest puta tresao okvir gola Juga, a Toni Popadić je imao isto toliko obrana. Nije Juga išao igrač više, realizirao je samo jednog od šest brojčanih prednosti u bazenu, koje su zaradili Luka Lončar i Luka Lozina. Ne smije se zaboraviti kako je u prvoj četvrtini Marko Žuvela fintom izbacio svog čuvara Emila Zinnurova, okrenuo se, te pogodio u bliži kut Chirkova. Prethodno je Garcia blokirao šut domaćih nakon čega se Žuvela dao u bijeg.

Nastavak nije počeo dobro za Jugaše, koji su krajem druge i u trećoj četvrtini napravili nekoliko grešaka. Međutim, griješio je i domaćin, koji je prvi pogodio u nastavku te stigao na dva pogotka zaostatka, ali je odmah odgovorio Benić sjajnim udarcem iz daljine (7:4). Još jednom je zaprijetio domaćin, imao je zatim napad za doći na pogodak zaostatka, ali se Jug obranio nakon čega je sjevnula kontra, koju je pogotkom zaključio Fatović (i sjajnim potezom, 'okrenuo' se vratar domaćih, koji mu je izašao u susret, te pogodio nebranjen gol). Potom još jedan pogodak Jugaša, ali i još jedan odličan potez Fatovića ('digao' je vratara, izvukao ga s vrata, a onda ga lobovao), te je tri minute prije kraja treće četvrtine Jug po drugi put imao plus četiri (9:5 – opet nakon dva pogotka u nizu Fatovića). Šteta što u završnici treće četvrtine Žuvela nije iskoristio kontru, ali kad već tad nije bilo plus pet za hrvatskog prvaka, jest na početku četvrte četvrtine iz peterca, kojeg je za pet realizirao Fatović te postigao svoj peti, a Jugov deseti pogodak. Benić je šest minuta prije kraja utakmice još jednom iz daljine rasparao mrežu Sintez Kazana (11:6). Potom dva pogotka domaćina nakon kojih se iz daljine 'oglasio' Daniil Merkulov, ruski reprezentativac u kapici Juga (12:8).

Garcia je s krila zakucao za 13:9, Filip Kržić prebacio 'istrčalog' Chirkova za 14:9. Domaćin, točnije Adel Latypov, zatvorio je utakmicu realiziravši igrača više.

10. KOLO Sintez Kazan – Jug AO 10:14
KAZAN
Suci: Matan Schwartz (Izrael) i Radoslaw Koryzna (Poljska).
SINTEZ KAZAN: Antonov, Lazarev (3), Vasilyev, Zinnurov, Bugaychuk, Krasnov, Dereviankin, Andryukov, Mironov, Ryzhov-Alenichev (1), Lisunov (3), Latypov (3), Chirkov. Trener: Marat Zakirov.
JUG ADRIATIC OSIGURANJE: Popadić, Macan, Fatović (5), Lončar (1), Kržić (1), Garcia (2), Lozina, Merkulov (1), Papanastasiou (1), Žuvela (1), Benić (2), Stahor, Jurišić. Trener: Vjeko Kobešćak.
Igrač više: Sintez Kazan 9/5, Jug AO 11/3
Peterci: Jug AO 2/2
Četvrtine: 2:4, 1:2, 2:3, 5:5.

SKUPINA 'A'
U prvoj utakmici 10. kola, jedinoj koja je odigrana u utorak, 3. ožujka, Jadran je u Poljudu dobio 13:9 Szolnoki. Još se u srijedu, 4. ožujka, igraju dvije utakmice (Berlin: Spandau 04 - Olympiacos, Barcelona: CNA Barceloneta - Jadran Carine Herceg Novi).

POREDAK
1. Jug Adriatic osiguranje (utakmica više) 24 boda,
2. CNA Barceloneta 22 boda, 3. Olympiacos 19 bodova (Barceloneta je bolja od Olympiacosa u međusobnim ogledima, dok je Jug AO dobio Barcelonetu u Gružu s 15:13, a njihov novi ogled, i to u Barceloni, igra se tek 9. svibnja, u predzadnjem, 13. kolu), 4. Jadran Carine (HN) 13 bodova, 5. Szolnoki (utakmica više) 12 bodova, 6. Spandau 04 Berlin 11 bodova, 7. Jadran Split (utakmica više) 7 bodova, 8. Sintez Kazan (utakmica više) 3 boda.

U 11. kolu, 11. travnja, Jug AO dočekuje splitski Jadran.
18. travanj 2024 04:00