StoryEditorOCM
TenisDUBROVKINJA U ZAGREBU |

TJEDNO 7,8 SATI KONDICIJE I 20 SATI TENISA Lucija Ćirić Bagarić trenira pod paskom nekadašnje druge juniorke svijeta!

Piše Tonči Vlašić
29. svibnja 2020. - 18:17
Početkom godine je stigla do četvrtfinala u Antalyji. Zaustavljena je nakon velike borbe od Ioane Zvonaru, Rumunjke, koja je na kraju podigla pobjednički pokal na juniorskom ITF-ovom turniru trećeg ranga. Ipak, Lucija Ćirić Bagarić se nije iz Turske ukrcala u avion za Hrvatsku praznih ruku. Ponijela je novih 20 bodova za svjetsku rang listu. Nakon toga je imala još jedan nastup (turnir), a potom je sve stalo zbog koronavirusa. ITF je brisao turnire, a zadnjom odlukom izbrisao je sve do 31. srpnja.

Ćirić Bagarić je tek sredinom prošle godine krenula u pravu trku za što boljim plasmanom na svjetskoj juniorskoj rang listi. U tom trenutku je bila negdje oko 1300. mjesta. Samo četiri mjeseca poslije našla se među 500 najboljih, a s bodovima iz Antalyje skočila na 370. mjesto. Potom je počela pripreme za novi napad, ali znak za novi start još nije dočekala zbog koronavirusa.

Najvažnije, pripreme nije prekidala. Non stop je radila. Istina, kao i svi drugi sportaši, koliko je to bilo moguće s obzirom na situaciju s pandemijom. Čekala je cijelo vrijeme zeleno svjetlo kako bi mogla odraditi pravi trening, a što je s oduševljenjem dočekala. Sad je za njom svaki tjedan između sedam i osam sati kondicijskih treninga, te 20 sati tenisa, druženja s reketom i lopticama na terenu. Za prvo, kondiciju, i dalje je zadužen profesor Dario Novak, najpoznatiji hrvatski kondicijski trener za vrijeme pandemije (Novak vodi vježbanje u Školi na Trećem), dok drugi dio, tenis, od 1. svibnja odrađuje s Mateom Mezak, koja je sad njena trenerica. Mezak je uskočila na mjesto Jerka Bambića s kojim je Lucija radila godinu dana.

Novak je sedam godina bio kondicijski trener Donne Vekić, a osim s Lucijom radi danas i s Martom Kostyuk, Ukrajinkom, koja je 2017. bila pobjednica juniorskog Australian Opena, a iste godine u parovima osvojila juniorski US Open. Kostyuk je već u profesionalnim vodama. Kuca na vrata TOP 100. 

Mezak, 35-godišnja Zagrepčanka, 2002. je bila finalistica juniorskog Australian Opena u konkurenciji parova, te iste godine druga juniorka svijeta. Poslije je nastupala za FED Cup reprezentaciju Hrvatske, dok je u profesionalnoj karijeri 2005. godine bila pred vratima 200 najboljih tenisačica svijeta, a u parovima nadomak ulaska među sto najboljih. Već nekoliko godina je u trenerskim vodama.

image
Lucija Ćirić Bagarić na ITF-ovom Dubrovnik Cupu 2019. godine foto: Tonči Vlašić


Lucija trenira u Zagrebu te priželjkuje, kao i čitav teniski svijet, kad će opet krenuti igrati turnire. Za sad se zna kako je Hrvatski teniski savez najavio da će se državna prvenstva igrati u kolovozu, a očekuje se kako će nakon ublažavanja mjera isto napraviti i ITF, te kako će 16-godišnja Dubrovkinja nastaviti utrku za što boljim plasmanom na svjetskoj juniorskoj rang listi. 
20. travanj 2024 13:13