StoryEditorOCM
RukometSVJETSKO PRVENSTVO |

LINO ČERVAR ODLUČIO KOJIH 20 IGRAČA VODI U EGIPAT Putuju tri Metkovca, a idu i Igor Karačić, te Marin Šego!

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2021. - 21:12

Pripreme su završene. Hrvatski rukometaši u utorak lete u Egipat. Prvo će u Aleksandriju gdje će igrati utakmice u skupini 'C' prvog kruga Svjetskog prvenstva, koje u zemlji piramida i faraona počinje u srijedu, 13. siječnja, dok će naši prvu utakmicu igrati u petak, 15. siječnja, i to protiv Japana. Dva dana nakon prve utakmice – druga. Suparnik je Angola, a 48 sati poslije, 19. siječnja, naše čeka ogled s Katarom. Tri najbolja će u drugi krug. Sve tri utakmice naši igraju od 18 sati.

S obzirom na situaciju s koronom, najvažnija vijest uoči puta u Egipat, glasi: nitko se nije zarazio. Nedostaje samo ozlijeđeni Luka Stepančić. Naime, idu na SP Igor Karačić i Marin Šego, koji se još oporavljaju od ozljeda. Ne očekuje se kako će moći pomoći odmah, ali se svi nadaju kako će moći u drugom krugu i završnici.

Naš izbornik Lino Červar odredio je kojih 20 igrača vodi u Egipat. Više ne može. Tako je odlučio IHF s tim što se za utakmicu može prijaviti šesnaest igrača. Naravno, dozvoljene su izmjene tijekom Svjetskog prvenstva. Tako Červar može pozvati i nekog od igrača koji je na širem popisu od 35 igrača, a koji sad ne putuje u Egipat.

Na popisu onih koji idu su i trojica igrača iz Dubrovačko neretvanske županije, trojica Metkovaca, i to vratar Mate Šunjić, član francuskog Ivryja, desno krilo, povratnik u reprezentaciju nakon tri godine – Ivan Čupić, član Vardara, te pivot Ilija Brozović, koji igra za njemački Hannover.

image
Ilija Brozović foto: Ante Čizmić / CROPIX

Od vratara u Egipat putuju još Ivan Pešić (Meškov, Bjelorusija) i Marin Šego (Montpellier, Francuska), zatim lijeva krila Manuel Štrlek (Veszprem, Mađarska) i David Mandić (PPD Zagreb), osim Čupića ide još jedno desno krilo: Zlatko Horvat (Metalurg, Makedonija), zatim uz Brozovića još tri pivota: Željko Musa (Magdeburg, Njemačka), Marino Marić (Melsungen, Njemačka) i Marin Šipić (PPD Zagreb), tri lijeva vanjska: Marko Mamić (Leipzig, Njemačka), Halil Jaganjac (Nexe) i Josip Šarac (Celje PL, Slovenija), četiri srednja vanjska: Domagoj Duvnjak (Kiel, Njemačka), Luka Cindrić (Barcelona, Španjolska), Igor Karačić (Kielce, Poljska) i Janko Kević (Nexe), te dva desna vanjska: Ivan Martinović (Hannover, Njemačka) i Luka Šebetić (Tremblay en France, Francuska).

image
Ivan Čupić foto: Ronald Goršić / CROPIX

Svjetsko prvenstvo u Egiptu bit će 14. na kojem nastupa hrvatska rukometna reprezentacija. Od samostalnosti do danas Hrvatska nije propustila ni jednu svjetsku smotru i to je svojevrsni fenomen. Pri tome je osvojila jedno zlato (2003.), tri  srebra (1995., 2005., 2009.), i jednu broncu (2013). Upravo ta bronca iz Španjolske od prije osam godina posljednja je Hrvatska medalja na svjetskim prvenstvima. I silan motiv ovom naraštaju da konačno prekine taj dugački post. Po ukupnom učinku osvojenih medalja  Hrvatska je na diobi sedmog mjesta zajedno s Danskom. Vodeća je Francuska koja ima šest naslova svjetskih prvaka, jedno srebro i četiri bronce. Inače naša reprezentacija je do sada na svjetskim prvenstvima odigrala 111 utakmica. Ima 82 pobjede, 4 remija i 25 poraza.

19. travanj 2024 01:50