StoryEditorOCM
OstaloBOĆANJE |

PRVOLIGAŠI NASTAVLJAJU 30. SIJEČNJA Luko Hendić: Donijeli smo odluku i kad kreću ostali, te kako će se popunjavati lige u idućoj sezoni

Piše Tonči Vlašić
11. siječnja 2021. - 20:32
Luko Hendić dodjeljuje pokal boćarima Sokola iz Dubravke, prvacima Županijske lige skupina Župa dubrovačka - Konavle foto: Tonči Vlašić

Odlučeno je da se natjecanje u Prvoj hrvatskoj ligi nastavi 30. siječnja. U južnoj skupini je na rasporedu 6. kolo. Komolac je gost Imotskog, Metković je domaćin Sokol Orbicu, a preostali treći klub iz naše županije u najvećem rangu, Hajduk, dočekuje Otok. Još igraju Biston i Primošten. Na sastanku Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza donijeli smo i odluku kako će se natjecanje u Drugoj ligi nastaviti utakmicama 5. kola 13. ožujka, dok će se tjedan dana prije, 6. ožujka, odigrati zaostale utakmice 3. i 4. kola. Tri su zaostale utakmice od kojih je jedna utakmica između Slavena i Gorčine – istaknuo je Luko Hendić, tajnik Boćarskog saveza Dubrovačko neretvanske županije i član Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza.

- Donijeli smo i odluku da od 1. travnja drugoligaši mogu svoje utakmice odigravati na vanjskim terenima, uz osiguranje dvorane u slučaju lošeg vremena. Zatim, Hrvatska juniorska liga počela bi 7. veljače. Po rasporedu ekipa Dubrovačko neretvanske županije gostuje u Šibeniku. Što se tiče Treće hrvatske lige, nastavak bi trebao biti kako je ranije predviđeno, 11. travnja, zatim nastavak natjecanja u dvije od tri skupine Županijske lige, i to u skupini Dubrovnik i skupini Župa dubrovačka Konavle je 18. travnja, a u skupini Pelješac 2. svibnja.

Na sastanku IO HBS-a usvojene su i propozicije doigravanja za popunu liga u sezoni 2021./22.

- Iduće sezone formirat će se Super hrvatska liga. Najveći rang će brojati deset klubova. U nju ulazi šest klubova iz sjeverne skupine, te četiri iz južne. Nama je, naravno, zanimljiviji rasplet u južnoj skupini jer tu imamo tri kluba. U Super hrvatsku ligu će ući tri prvoplasirana, dok će četvrtoplasirani razigravati za mjesto u najvećem rangu s prvakom južne skupine Druge hrvatske lige. Odluka će pasti u dvije utakmice. Domaćin prve je prvak južne skupine Druge hrvatske lige, a druge četvrtoplasirani sastav južne skupine Prve hrvatske lige. Poraženi će u sezoni 2021./22. biti član drugog razreda, Prve hrvatske lige jug, koja će, kao i najveći rang, Super hrvatska liga brojati deset klubova.

image
Luko Hendić, tajnik Boćarskog saveza Dubrovačko neretvanske županije i član Izvršnog odbora Hrvatskog boćarskog saveza foto: Tonči Vlašić

U južnoj skupini će, kao i dosad, kaže Hendić, igrati klubovi s područja Dalmacije, tj. Iz četiri najjužnije hrvatske županije, Dubrovačko neretvanske, Splitsko dalmatinske, Šibensko kninske i Zadarske.

- Ta liga će se popuniti na način da će u nju osim poraženog iz kvalifikacija za popunu Super lige ući plasirani od petog do osmog mjesta u južnoj skupini Prve hrvatske lige ove sezone, te plasirani od drugog do četvrtog mjesta u južnoj skupini Druge hrvatske lige, te dvije ekipe iz kvalifikacija u kojima će sudjelovati petoplasirani I šestoplasirani klubovi južne skupine Druge hrvatske lige te prvaci skupina Dubrovnik – Neretva i skupine Srednja Dalmacija Treće hrvatske lige. Određeno je da u kvalifikacijama igraju peti iz južne skupine Druge hrvatske lige protiv prvaka Treće hrvatske lige skupina Dubrovnik Neretva, dok je drugo ‘finale’ kvalifikacija ogled između šestoplasiranog sastava južne skupine Druge hrvatske lige i prvak Treće hrvatske lige skupina Srednja Dalmacija. Prvaci skupina Treće lige su domaćini u prvim utakmicama- Isto tako treba spomenuti kako u slučaju da neka ekipa odustane od igranja kvalifikacija, nema mogućnosti zamjene iste. Što se tiče popune Druge hrvatske lige skupina Dubrovnik Neretva, tj. trećeg ranga, u njoj će u sezoni 2021./22. igrati također deset klubova, svi s područja naše županije, Dubrovačko neretvanske. Ona će se popuniti na način da će u njoj igrati klubovi Druge hrvatske lige skupine Dubrovnik Neretva koji na osnovu rezultata iz regularnog dijela ili kroz kvalifikacije za sezonu 2021./22. nisu ostvarili pravo nastupa u južnoj skupini Prve hrvatske lige, te klubovi Treće hrvatske lige.

Na ovaj način, odlučeno je, popuniti će se devet mjesta, dok će deseti sudionik lige biti pobjednik kvalifikacija u kojima će sudjelovati prvak Županijske lige skupina Dubrovnik, prvak Županijske lige skupina Župa dubrovačka Konavle, prvak županijske lige skupina Pelješac te jedan klub iz Treće hrvatske lige skupina Dubrovnik Neretva iz ove sezone.

- Tu treba naglasiti kako se igra jedna utakmica na neutralnom terenu, a parovi polufinala su: trećeligaš protiv prvaka Županijske lige skupina Pelješac, dok je drugi par polufinala ogled između prvaka Županijske lige skupine Dubrovnik i prvaka Županijske lige skupina Župa dubrovačka Konavle. Pobjednici polufinalnih utakmica igraju finale, također na neutralnom terenu, i igra se također jedna utakmica. Pobjednik tog finala je deset član u sezoni 2021./22. u Drugoj hrvatskoj ligi skupina Dubrovnik Neretva. I za ove kvalifikacije, kao i one za južnu skupinu Prve hrvatske lige, vrijedi isto. U slučaju da neki klub odustane, nema mogućnosti zamjene. Klubovi koje ne uspiju u ovim kvalifikacijama ući u Drugu hrvatsku ligu skupina Dubrovnik Neretva igrat će iduće sezone u nižem rangu, Prvoj županijskoj ligi Dubrovnik Neretva – rekao je Hendić.

16. travanj 2024 23:11