StoryEditorOCM
NogometČEKA SE POTVRDA |

SVIJET STAVLJA TOČKU NA SEZONU, USKORO BI TREBALI I NAŠI Želje su jedno, ali... Bit će dobro ako na vrijeme počne nova sezona!

Piše Tonči Vlašić
29. travnja 2020. - 15:33
Prvih jedanaest GOŠK Dubrovnika u kup utakmici protiv Konavljanina u Čilipima foto: Tonći Plazibat / HANZA Media
Francuzi su otkazali sva sportska natjecanja do rujna. Tako su prekinuli nogometno prvenstvo. Sezona 2019./20. se neće nastaviti. Prije njih su isto učinili i Nizozemci. Sad su Talijani opet odgodili planirani nastavak, a po svemu sudeći će i oni zaključiti sezonu. Pitanje je samo kakvu će odluku donijeti: hoće li uzeti u obzir poredak u trenutku prekida te proglasiti prvaka, hoće li se na kraju ispadati i ulaziti u najveći rang, ili će poništiti sezonu kao da je nije ni bilo. Tu odluku treba donijeti i Francuski nogometni savez.

Sto puta smo napisali od proglašenja pandemije, ako se išta nastavi od sportskih natjecanja, to će biti nogomet, i to će igrati profesionalci. Prevedeno, u Hrvatskoj će sa sezonom 2019./20. nastaviti prvoligaši te drugoligaši. Trećeligaši među kojijma je pet klubova iz naše županije (Jadran Luka Ploče, GOŠK Dubrovnik 1919., Neretvanac, BŠK Zmaj i Neretva) nisu profesionalci. Nema Treća HNL ni ugovor s televizijom, ni sponzora lige, te hrvatski trećeligaši, a pogotovo županijski ligaši, mogu već početi razmišljati o sezoni 2020./21.

Stoji, Hrvatski nogometni prvoligaši su počeli prije nekoliko dana s treninzima, ali po strogim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Treniraju u skupinama. Razmak između igrača treba biti najmanje pet metara, i s tim, ističe se, nema problema, ali utakmica je nešto sasvim drugo. Tu nije moguće igrati bez kontakta, a to je u ovom trenutku, kad svijet još ne zna sve o koronavirusu, rizično. I koliko god novac pritišće odgovorne da donesu odluku o nastavku (nogometne) sezone, najbogatiji svjetski klubovi su najglasniji, očekivano, nema toga političara koji će preuzeti odgovornost, igrati se s ljudskim životima. Zbog toga je takva odluka donesena u Francuskoj, Nizozemskoj, sad i u Italiji.

Nažalost, već sad je zbog situacije s koronavirusom upitno hoće li biti Olimpijskih igara u Tokiju koje su prebačene u ljeto 2021. godine, te će biti dobro, čini nam se, ako na vrijeme, krajem kolovoza, počne u nas nova nogometna sezona 2020./21. 

U Francuskoj, s obzirom na odluku njihovog premijera, neće.
19. travanj 2024 20:07