StoryEditorOCM
NogometIGRA SE PRVA HNL I KUP |

SQUARE ČEKA 18. SVIBNJA Blaž Pezo: ‘Nema ispadanja u nižim ligama, a ostalo ovisi o tome hoće li se Prva HNL i Kup Hrvatske odigrati do kraja!‘

Piše Tonči Vlašić
6. svibnja 2020. - 14:26
Blaž Pezo, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko neretvanskog te Ile Topuzović, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i predsednik Komisije za mali nogomet foto: Tonći Plazibat / HANZA Media
Hoće li se nastaviti Prva hrvatska malonogometna liga ili ne ovisit će o odlukama Stožera za civilnu zaštitu te preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Odluka o Prvoj HMNL-i u sezoni 2019./20. Hrvatski nogometni savez donijet će 18. svibnja – rekao je Ile Topuzović, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza, ujedno predsjednik Komisije za mali nogomet.

Je li u planu odigrati ligaški dio Prve HMNL-e do kraja, pa potom i doigravanje, ili će se krenuti s doigravanjem bez da se odigra ligaški dio do kraja, ili će se pak odigrati samo ligaški dio te proglasiti prvaka? Hoće li se Prve HMNL-a proširiti za dva kluba te u sezoni 2020./21. imati dvanaest klubova ili će i dalje brojati deset?

- O tome ćemo raspravljati tek kad budemo dobili odluku Stožera i budemo znali što preporuča Hrvatski zavod za javno zdravstvo. Dakle, nikakva odluka nije donesena. Dogovor je kako ćemo o tome odlučiti 18. svibnja – naglasio je Topuzović.

U Prvoj hrvatskoj malonogometnoj ligi do kraja su ostala tri kola ligaškog dijela, a u planu je bilo doigravanje za prvaka s osmoricom najboljih (četvrtfinale na dvije pobjede, kao i polufinale, a u finalu na tri pobjede). Olmissum je vodeći s 33 boda, bodm više od branitelja naslova, Novo vrijeme Apfel, te četiri boda više od trećeplasirane Crnice. Square je četvrti s 25 bodova, peti Futsal Dinamo ima 23, šesti Vrgorac 20 bodova...

Natjecanje u Drugoj hrvatskoj malonogometnoj ligi jug, kao i u ostalim skupinama, je zaključeno (Ombla, koja je u trenutku prekida bila sedma u južnoj skupini u konkurenciji dvanaest klubova, ostaje drugoligaš).

image
Blaž Pezo, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko neretvanskog te Ile Topuzović, član Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza i predsednik Komisije za mali nogomet foto: Tonći Plazibat / HANZA Media


- Odluka Izvršnog odbora HNS-a je očekivana. Nema nastavka sezone u amaterskim nogometnim ligama, dakle, Drugoj HNL, Trećoj HNL, te nižim ligama, kao i ligama mlađih uzrasta, već će se pokušat sezona odigrati do kraja u Prvoj HNL, te Kupu Hrvatske. Što se tiče ispadanja i napredovanja, nitko ne ispada iz nižih, amaterskih liga, a kriterij popunjavanja liga ovisi o tome hoće li se uspjeti sezona u Prvoj HNL odigrati do kraja. Mogućnost je da se te niže lige povećaju te u idućoj sezoni imaju po dva kluba više. Uglavnom, ako se uspije odigrati Prva HNL do kraja, onda će se dogovorit i popunjavanje većih rangova. Osim plasmana nastup u kvalifikacijama za popunu većeg ranga ovisi i o tome je li klub ispunjava uvjete za natjecanje u većem rangu – istaknuo je nakon odluke Izvršnog odbora Hrvatskog nogometnog saveza Blaž Pezo, predsjednik Županijskog nogometnog saveza Dubrovačko-neretvanskog.

Prevedeno, Jadran Luka Ploče, GOŠK Dubrovnik 1919., Neretvanac, BŠK Zmaj i Neretva ostaju trećeligaši, članovi južne skupine Treće HNL, a hoće li Prva i Druga županijska nogometna liga proglasiti prvaka, te tko će igrati kvalifikacije za veći rang? Orebić je u trenutku prekida bio vodeći sastav Prve ŽNL, ali nije izrazio želju igranja u većem rangu, tj. južnoj skupini Treće HNL. To su od županijskih prvoligaša učinili drugoplasirana Croatija iz Gabrila, te ONK Metković, koji je treći. U Drugoj ŽNL je vodeći sastav bio Omladinac iz Lastova nakon što su se izbrisali rezultati SOŠK-a 1919. iz Stona, koji je isključen jer nije u prvom dijelu sezone imao opravdanje za dva nedolaska na utakmice. Hoće li se povećat broj klubova u Prvoj ŽNL u sezoni 2020./21.?

- Dosta je još pitanja na koje u ovom trenutku nemamo odgovor. Nepoznanica je i što će biti sa Županijskim kupom gdje smo stigli do polufinala? Hoćemo li ga možda nastaviti kad počne nova sezona? Znamo kako pobjednik Županijskog kupa stječe pravo nastupa u pretkolu Kupa Hrvatske. Uglavnom, a to sam već rekao, mnogo toga ovisi o tome hoće li se uspjeti odigrati do kraja sezona u Prvoj hrvatskoj ligi te Kupu Hrvatske. Kad se to bude znalo, sve će biti jasnije, točnije, imat ćemo tad odgovore na sva pitanja - naglasio je Pezo. 
26. travanj 2024 18:53