StoryEditorOCM
NogometPRVA I DRUGA ŽUPANIJSKA LIGA

Ima li među županijskim prvoligašima zainteresiranih za igranje u većem rangu, južnoj skupini Treće HNL?

Piše Tonči Vlašić
22. kolovoza 2023. - 12:29
Slaven nakon pobjede u zadnjem kolu sezone 2022./23. protiv Maestrala na svojim Gnjilama 5:0 slavi osvajanje Prve ŽNLMihael Barisic/Cropix

Otok Korčula je i dalje na tri županijska prvoligaša, Jadran 1929. Smokvica i Žrnovo su tu i dalje, mjesta su zamijenili veliki rivali, Hajduk 1932. je ispao u Drugu ligu, a iz nje je stigao BŠK Zmaj. Eto, nikako da se nađu opet u borbi za bodove. Čeka se to više od deset godina. U sezoni 2021./22. BŠK Zmaj je bio zadnji u Prvoj, a Hajduk 1932. prvi u Drugoj. Prije toga BŠK Zmaj ispao iz južne skupine Treće HNL u koju je ušao 2010. godine, a Hajduk 1932. bio zadnji u Prvoj županijskoj. Zadnji put su za bodove igrali u sezoni 2009./10. kad su igrali u Četvrtoj HNL – jug... 2:2 na Moćnom Lazu, 4:0 za ‘crvene’ na Zlinju.

U Prvoj županijskoj protekle sezone najbolji je bio Slaven, ali nije dobio zeleno svjetlo za nastupom u kvalifikacijama za južnu skupinu Treće hrvatske lige, četvrti rang hrvatskog nogometa, te će i dalje igrati u Prvoj ligi. Ispalo kako on, kao i ostali konavoski klubovi, nemaju mlađe uzraste, kako je Nogometna akademija Konavle, koju su osnovali, sama za sebe, a osnovali su je jer su imali blagosov ‘odozgo’. I sad opet idu na razgovore s onima ‘odozgo’ jer ne žele da se to opet dogodi, može, a na kraju – ne može.  

image

Gori Gruda (Gnjile), Slaven prvak Prve ŽNL 2023. godine

Mihael Barisic/Cropix

Uglavnom, osim tri kluba s Korčule, te Slavena, županijski prvoligaši bi trebali biti još Konavljanin, Gusar, Croatia, ONK Metković, Sokol, Župa dubrovačka, Maestral i Orebić.

Prošle sezone je u Drugoj ligi bilo dva kluba manje nego u Prvoj - deset. Od drugog do desetog mjesta su bili Omladinac, Rat, Nogometna akademija Libertas, Grk, Putniković, Ponikve, Faraon, Enkel i SOŠK 1919., sad im se priključuje Hajduk 1932.

Hoće li svi igrati? Zatim, kad se to bude znalo, tko igra kad i gdje? Hoće li napokon Prva županijska liga Dubrovačko-neretvanska završiti u isto vrijeme kad i Prva liga Splitsko Dalmatinske županije? Do jučer se znalo događati da pobjednik Dubrovačko-neretvanske županije čeka po 20-ak dana na kvalifikacije jer splitsko-dalmatinski prvoligaši još igraju za bodove. I onda splitski prvak u ritmu, a naš...

Što se zna u ovom trenutku? Plenumi županijskih prvoligaša i drugoligaša bi se trebali održati prvih dana rujna. Plan je novu sezonu u Prvoj županijskoj ligi početi zadnju nedjelju u devetom, dakle, to je 24. rujna. Ako bude tako, zadnje kolo prvog dijela, jedanaesto, trebalo bi biti 10. prosinca.

Ima li među županijskim prvoligašima zainteresiranih za igranje u većem rangu, južnoj skupini Treće HNL? Teško pitanje. Vazda je to borba razuma i srca. 

image

Slavlje na Štruvinu - ONK Metković je dvije godine bio prvak, 2021. i 2022. 

Tonči Vlašić/
27. travanj 2024 18:30