StoryEditorOCM
NogometTURSKA |

HALO, ISTANBUL! Tomislav Glumac: Testirali smo se i danas, dva dana prije prve utakmice nakon duge pauze, koja ‘para gaće‘...

Piše Tonči Vlašić
19. lipnja 2020. - 13:41
Zadnji put su igrali 15. ožujka. Izgubili su u gostima 2:0 od lidera, Hatayspora, koji je za sve siguran putnik u prvi razred, Superligu, a hoće li i Umraniyespor uspjeti isto?

- Nama prva utakmica nakon duge pauze 'para gaće'. Dolazi nam u goste Karagumruk, koji ima tri boda više, te koji drži šesto mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje za veći rang. Prva dva iz naše lige idu izravno u Superligu, a treći, četvrti, peti i šesti igraju doigravanje. Najbolji iz doigravanja također ide u Superligu. I kad se to zna, kad se zna kako je ostalo još šest kola do kraja ligaškog dijela, ispada da je nama prva utakmica super važna, najvažnija. Ako dobijemo, nastavljamo borbu za nastup u doigravanju. Izgubimo li, možemo ostat doma. Ne moramo više igrat – priča Tomislav Glumac iz Mokošice, stup obrane Umraniyespora dva dana prije nastavka sezone u drugom razredu turskog nogometa.

- Niti jednu utakmicu nismo odigrali u međuvremenu, a bile su dogovorene dvije pripremne. Prvo smo trebali igrat protiv Bešiktaša, međutim, turski nogometni savez je zabranio svima odigravanje pripremnih utakmica nakon što su neki klubovi prijavili kako imaju zaražene koronavirusom. Testirali smo se nekoliko puta. Imamo testiranje i danas. Ako tko bude pozitivan, za njega je sezona gotovo pa završena jer će morat ići u karantenu. Ovaj preostali dio sezone, šest kola lige te doigravanje, odigrat će se u mjesec dana.

Klubovi su prvo bili zatvoreni u kampovima. Sad su se vratili doma.

- Počeli smo s treninzima 12. svibnja. Dvadeset dana nismo smjeli izaći iz kampa. Testirali su nas za to vrijeme tri puta. Potom su počele popuštati mjere. Ne znam što bih rekao. Znalo je biti po 4.000 zaraženih dnevno u Turskoj. Ta brojka je pala na 800 dnevno. Nakon toga su popustile mjere, međutim, sad je brojka opet porasla nakon što su otvoreni kafići, restorani, kad je opet sve počelo raditi. Jučer je bilo oko 1.500 zaraženih. Ne znam što će biti idućih dana ako se broj bude opet povećao... Na ulicama je gužva. Sve je kao što je bilo prije proglašenja pandemije, koja je u Turskoj proglašena kasnije nego u Hrvatskoj. Evo, jučer mi je trebalo uru i deset minuta za proći autom niti deset kilometara. Klub je smješten u azijskom dijelu Istanbula, nedaleko od mosta za europski dio. Naš kvart, kojem pripadamo, ima, ha, samo milijun ljudi.

Cijeli kvart žarko želi vidjeti Umraniyespor u Superligi.

- Predsjednik kluba, koji je ove sezone preuzeo vođenje kluba, rekao je kako ove sezone nema imperativa ulaska u Superligu, ali kako je iduće sezone to cilj. Međutim, ako već imamo priliku to napraviti ove sezone, zašto ne učiniti sve i pokušat iskoristiti priliku. Kažem, nama je prva utakmica super važna. Ako dobijemo Karagumruk, doigravanje nam ne bi trebalo pobjeći jer imamo dobar raspored u zadnjih pet kola.

image
Tomislav Glumac, nogometaš Umraniyespora (u sredini), sa suigračima


Glumac je sezonu 2019./20. počeo u Balikesirsporu u kojem je bio od zime 2015. godine kad je napustio RNK Split. Pet godine poslije, također u zimu, potpisao je ugovor s Umraniyesporom. Za Balikesirspor je odigrao 129 utakmica i postigao 5 pogodaka. U devet utakmica za novi klub dva pogotka. Pogodio je u debiju, a pogodio je i u svojoj petoj utakmici za Umraniyespor, a taj pogodak posebno pamti 29-godišnji stoper iz Mokošice jer je donio sva tri boda s gostovanja.

Utakmica Umraniyespor – Karagumruk igra se u nedjelju, 21. lipnja, s početkom u 17.30 sati.

- Vruće je, baš je vruće zadnjih dana. U Istanbulu je između 30 i 35 stupnjeva. Čeka nas u svakom slučaju teška utakmica u nedjelju. Nećemo imati pomoć navijača. Nastavak sezone je bez gledatelja. Superligaši su krenuli prije sedam dana. Sad kreće i Druga liga. Najvažnije je da svi budemo zdravi, te da ne bude ozljeda - poželio je Glumac.
19. travanj 2024 03:59