StoryEditorOCM
NogometSAUDIJSKA ARABIJA |

DUBROVČANIN U AL HILALU, NAJUSPJEŠNIJEM AZIJSKOM KLUBU Lovro Skaramuca: Kao što u nas svako dijete želi biti igrač Hajduka ili Dinama...

Piše Tonči Vlašić
29. svibnja 2020. - 13:09
Vratio se Lovro Skaramuca iz Saudijske Arabije. Odradio je (kalendarski) ugovor, ali ne i zaključio posao u nogometnoj akademiji Al-Hilala, aktualnog prvaka Azije, super bogatog kluba Saudijske Arabije. Moglo bi se danima o Al Hilalu, najuspješnijem azijskom klubu 20. stoljeća. Prošle godine je po treći put osvojio azijsku Ligu prvaka, a prije toga dva puta bio pobjednik Kupa pobjednika kupova Azije, dva puta osvojio Super kup Azije, najviše puta bio prvak Saudijske Arabije, najviše puta osvojio domaći kup, i tako dalje, i tako dalje...

Uglavnom, Skaramuca je doma kad je bilo planirano, ali...

- Po planu sam se trebao vratiti doma u svibnju jer u Saudijskoj Arabiji prvenstvo mlađih uzrasta završava u travnju, a novo počinje krajem rujna. Ali, pandemija koronavirusa je proglašena u trenutku kad su nama, a ja sam trener vratara u momčadi do 15 godina, ostala četiri kola do kraja. Nalazimo se na diobi prvog mjesta. Hoće li se nastaviti prvenstvo u osmom ili devetom mjesecu, još nema odluke, te sad čekamo. Prvi Al Fateh ima bolju pogodak razliku od nas, ali, najvažnije, ako se nastavi prvenstvo, sve je u našim rukama budući nam je Al Fateh gost u posljednjem kolu prvenstva – priča 34-godišnji Dubrovčanin, nekadašnji vratar, a danas trener vratara s UEFA 'A' trenerskom licencom.

image
Lovro Skaramuca i Zlatko Dalić, izbornik hrvatske nogometne reprezentacije


Potom podsjetnik kako je naš izbornik Zlatko Dalić ostavio neizbrisiv trag u Al-Hilalu. Njega je nova uprava Al Hilala zvala, te nakon tog razgovora odlučila, bilo je to prošlo ljeto, da joj hrvatski treneri vode akademiju, tj. kompletnu školu nogometa. I kad se slagalo, tko će sve raditi, tražio se trener vratara za kategoriju dječaka do 15 godina. Zazvonio je tad Lovru mobitel, koji je u tom trenutku pomagao Milanu Petroviću u radu s prvom momčadi GOŠK Dubrovnika 1919., hrvatskog trećeligaša Nije mu, priznao je, bilo lako preko noći skupiti stvari te krenuti prema glavnom gradu Saudijske Arabije.

- Bilo je teško prihvatiti poziv iako se takvo što ne odbija, a bilo je teško jer je supruga s tri male curice ostala u Dubrovniku, a ja nisam išao, recimo u Italiju, pa si tu, blizu, već ideš u Saudijsku Arabiju, takoreći u drugi svijet... – sjećamo se njegovih riječi.

Podsjetnik, Anel Karabeg, nekadašnji igrač Veleža, potom dugi niz godina igrao je za Šibenik, glavni je trener momčadi U17, a trener vratara u toj selekciji Nikša Butara iz iz Splita. Zatim, glavni trener momčadi U15 je Ivica Solomun, a Dubrovčanin trener vratara, dok je glavni trener momčadi U13 Darko Jozinović, nekadašnji igrač Hajduka, Cibalije, njemačkog Karlsruhera SC, a trener vratara Splićanin Dragan Stojkić, bivši vratar Hajduka, Slaven Belupa, koji je poslije branio u Rusiji. Na kraju, glavni trener Akademije je Goran Milanko iz Splita, koji je ponikao u Hajduka, igrao u Španjolskoj, Grčkoj, Njemačkoj i u Izraelu, a trener vratara u Akademiji je nekadašnji vratar Zoran Varvodić, koji je dio karijere proveo na vratima GOŠK Juga, a naravno, ne zaboravljaju se njegove obrane u dresu Hajduka.

- Jedino je završeno prvenstvo za dječake do 13 godina. Jozinović i Stojkić su osvojili naslov prvaka. Što se tiče kategorije do 17 godina, Al Hilal je u trenutku prekida bio drugi, ali je odigrao dvije utakmice manje od vodećeg, te je i momčad Karabega i Butare sve imala u svojim rukama. Prva momčad, koju vodi Rumunj Rahzvan Lucescu, koji je s PAOK-om osvajao trofeje u Grčkoj, prošle sezone duplu krunu, vodeća je s velikom prednošću u borbi za naslov prvaka, te neporažena u skupini na početku nove sezone azijske Lige prvaka. Međutim, kao i svugdje u svijetu, tako i u Saudijskoj Arabiji, svi se nadaju kako će sutra biti sve u redu, ali, kažem, u ovom trenutku se ne zna kad će se nastaviti, i hoće li se nastaviti sezona. Čekamo.

image
Lovro Skaramuca


U velikom razgovoru za Dubrovački vjesnik krajem prošle godine istaknuo je: 'U nas razmišljaš kako ćeš i gdje ćeš trenirat, kako ćeš otići na gostovanje, što sve tad treba ponijeti. Razmišljaš hoćeš li dobiti plaću, o sto stvari, a tamo samo o nogometu, treningu i utakmici'.

- Da, oduševljen sam uvjetima za rad. Organizacijom kluba. Al Hilal je veliki, baš veliki klub, i to se vidi na svakom koraku.

Skaramuca je potpisao jednogodišnji ugovor.

- Sad sam doma i čekam. Prvo hoće li se sezona nastaviti, da zaključimo posao. Nemam ni odgovor na pitanje hoću li dobiti novi ugovor. Pandemija je u Saudijskoj Arabiji proglašena krajem ožujka, nekih 15-dana poslije nego u Hrvatskoj. U trenutku kad je sve stalo u Europi, tamo nije bilo nikakvih problema. Međutim, čim se pojavio prvi slučaj u Saudijskoj Arabiji sve je zatvoreno. Uveden je policijski sat. Svi stanovnici Saudijske Arabije, tako i mi stranci, imali smo od države osiguranu liječničku pomoć u slučaju zaraze. Nakon prekida prvenstva nismo stali s radom. Naravno, nismo mogli trenirati u našem kampu, već su igrači dobijali naše upute na mobitel te odrađivali vježbe kod kuće, ali kad je odlučeno kako se prvenstvo neće odmah nastaviti, već ako se nastavi kako će to biti ne prije kolovoza, tad smo gledali kako se vratiti doma. Moramo zahvaliti klubu i našem konzulatu u Egiptu. To je nama u Saudijskoj Arabiji najbliži konzulat, koji je pomogao da se organizira povratak u Hrvatsku. Letjeli smo do Frankfurta, zatim za Zagreb. Morali smo biti dva tjedna u izolaciji, i evo me sad doma, te u điru.

Dok je u Hrvatskoj u mlađim uzrastima prvenstveni cilj stvoriti što više igrača za prvu momčad, u Al Hilalu je jednako važan i rezultat, možda i važniji.

- Naučili smo se nositi s tim pritiskom, a taj pritisak nas tjera da budemo još bolji. Kažem, ako se nastavi prvenstvo, sve je u našim rukama. Možemo biti prvaci, a ja sam zadovoljan i iz razloga jer je naš vratar postao prvi vratar reprezentacije Saudijske Arabije. Radim sa četvoricom vratara, koji žele napredovati. Vole raditi. Vole nogomet. Interes za nogomet je velik, a kao što u nas svako dijete želi biti igrač Hajduka ili Dinama, tako tamo svi žele biti članovi Al Hilala, aktualnog prvaka Azije i najuspješnijeg kluba Azije.

image
Al Hilal S. FC


Skaramuca nije jedni iz Grada kojeg je nogomet doveo u Saudijsku Arabiju. U prvom razredu igra Elvis Sarić, rođeni Dubrovčanin, koji je ponikao na lapadskom travnjaku, a koji je poslije igrajući za Lučko, Vinogradar, Inter iz Zaprešića, te tuzlansku Slobodu i Sarajevo u čijem je dresu izborio mjesto u reprezentaciji Bosne i Hercegovine. Sarić je bio najstandardniji reprezentativac kad je izbornik BiH bio Robert Prosinečki. 29-godišnji Sarić, vezni igrač, Sarajevo je napustio u ljeto 2018. godine nakon čega je sezonu proveo u Južnoj Koreji, a potom je prošlo ljeto dobio poziv iz Al-Ahlija. 

- Al Ahli je klub iz Jeddaha, drugog po veličini grada u Saudijskoj Arabiji, najvećeg lučkog grada. Al Ahli je jedan od pet najpopularnijih klubova u državi. U trenutku prekida bio je na četvrtom mjestu, a Sarić je jedan od najboljih igrača kluba. Mnogi ga hvale - istaknuo je Skaramuca.

image
Lovro Skaramuca, trener vratara u akademiji Nogometnog kluba Al-Hilal (Saudijska Arabija)
20. travanj 2024 01:40