StoryEditorOCM
NogometTOMISLAV GLUMAC |

DUBROVČANIN IGRAO PROTIV GALATASARAYA, A NAKON TOGA BIO U IZOLACIJI ‘Vraćam se, dobro sam, a što se tiče Hajduka, nema što izgubiti‘

Piše Tonči Vlašić
24. rujna 2020. - 16:00
Andrija Vuković i Tomislav Glumac (sasvim desno) su skupa igrali u RNK Split te u Balikesirsporu, a 2017. su došli podržat hrvatske košarkaše na Eurobasketu u Istanbulu foto: Tonči Vlašić
Hajduk je danas u 'njegovom' gradu. Igraju splitski 'Bili' u Istanbulu kvalifikacije za Europsku ligu protiv Galatasaraya, turskog velikana, protiv kojeg je on igrao zadnjeg dana kolovoza uigravajući se za novu sezonu u dresu Umraniyespora, drugoligaša, koji želi igrati u najvećem rangu turskog nogometa, Superligi. Kolumbijac Falcao i Turčin Omer Bayram su njemu i ekipi uspjeli pobjeći dva puta te je izlet kod momčadi legendarnog turskog trenera Fatiha Terima završio porazom 2:0.

Tomislav Glumac je 29-godišnji Dubrovčanin, koji je karijeru počeo trčeći po Mokošici, trenirajući s legendarnim Jerkom Stipišićem. Otišao je potom u mlađe uzraste splitskog Hajduka, pa posudba u prvoligaša Zadra. Upisao je potom u sezoni 2011./12. jedan nastup za prvu momčad Hajduka, ali kako je želio igrati, a ne grijati klupu, prebacio se u susjedni RNK Split, također člana Prve HNL. Za splitske 'Crvene' je igrao tri sezone i s njima imao uspjeha i u Europi. U Tursku je stigao u zimu 2015. godine. Prvo se s Balikesirsporom borio za ostanak u Superligi, a potom u drugom razredu za povratak u prvi. Bio među najboljim igračima Druge lige. Početkom ove godine je prešao u Umraniyespor, klub iz Istanbula. Plus ne treba zaboraviti kako je nastupao za mlade reprezentacije Hrvatske. Bio je sudionik Europskog prvenstva za igrače do 19 godina, te Svjetskog juniorskog prvenstva za igrače do 20 godina.

image
Svako malo je zahvaljujući više nego dobrim igrama Tomislav Glumac bio na naslovnim stranicama turskih sportskih dnevnika

image
Balikesirspor (Tomislav Glumac, gornji red, drugi s desna)


Nakon ogleda s Galatasarayem prije 23 dana Glumac nije više igrao. 'Čapo' ga je COVID 19, te je finuo u izolaciji. I ne samo on, već njih petnaest iz kluba od čega sedam igrača i tri trenera.

- Šestorica iz udarne postave smo bili pozitivni. Malo mi je nos tih dana bio začepljen, okus sam bio izgubio, ali sve ostalo je bilo u redu. Prošao sam kompletne pripreme, ali sad kad sam se vratio, valja opet sve ispočetka.

Svako malo je na testiranju.

- Tad je bilo pozitivan, pa opet pozitivan...  Prvih nekoliko dana nisam smio trenirati kako smo trenirali, ali sam imao preporuku da odradim neki lagani treninga, tek toliko da se preznojim. Imao sam tih dana dojam kako sam se malo jače prehladio.Testiramo se dva puta tjedno. Nisam vjerovao da nam se to može dogoditi s obzirom koliko se pazilo u klubu, što je sve napravljeno, a sad kad se to dogodilo, nekako sam dojma da više nije pitanje hoće li se netko zaraziti, nego kad će se zaraziti.

Ispred malih ekrana je pratio nastupe suigrača u prva dva kola nove sezone.

- Sad je nalaz bio negativan, ali moraju i iduća dva biti negativna da mogu igrat. S obzirom kad je u subotu iduća utakmica, dočekujemo Istanbulspor, a kako do tad neću napraviti još dva testa, neću moći igrati ni ovo kolo. Ali, najvažnije, treniram bez problema, te bih mogao zaigrati u 4. kolu.

Urmaniyespor je ostvario pobjedu i poraz u prva dva kola, pobjedu kod kuće, poraz u gostima. Galatasaray je pak s dvije pobjede otvorio Superligu, a prošao i jedno kolo kvalifikacija za Europsku ligu. Bio uspješan u kod Neftcija u Bakuu. Hajduk pak dobio Renovu u Skopju. I tako će večeras od 20 sati na Turk Telekom Areni u Istanbulu igrati Galatasaray – Hajduk. Nema druge utakmice. U Istanbulu će se odlučiti tko će izboriti ulazak u posljednje kolo kvalifikacija za Europsku ligu.

- Priča se kako Galatasaray ne misli igrati večeras u najjačem sastavu. Uglavnom, Hajduk nema što izgubiti – rekao je stup obrane Umraniyespora.

image
Tomislav Glumac, Andrija Vuković... u dvorani Sinan Erdem u Istanbulu za vrijeme Eurobasketa 2017. godine foto: Tonči Vlašić

 
25. travanj 2024 09:15