StoryEditorOCM
NogometHALO TURSKA |

DUBROVAČKI SPORTAŠ KOJI JE IGRAO OVE NEDJELJE Tomislav Glumac: ‘Nema panike. Vlasti govore kako su se dobro pripremile‘

Piše Tonči Vlašić
15. ožujka 2020. - 15:08
Tomislav Glumac, 28-godišnji dubrovački nogometaš, bio je u akciji ove nedjelje. Turska nije (još) prekinula sportska natjecanja. Samo je zbog kornavirusa ispraznila tribine. Glumac je sa svojim Umraniyesporom bio gost u 28. kolu lidera drugog razreda, Hatayspora, kluba koji je iz grada koji se nalazi nedaleko od granice sa Sirijom. Poraz 2:0. Domaćin je poveo u 47. minuti, a pobjedu potvrdio u šestoj minuti sudačke nadoknade.

- Pogodili su za 1:0 s 25 metara u rašlje. Nakon toga smo imali veliku priliku za izjednačiti. Zadnjih deset minuta smo se otvorili, i mene su poslali u napad, te smo primili drugi pogodak – javio se nakon utakmice.   

Umraniysporu sad šesto mjesto, posljednje koje vodi u doigravanje za prvi razred, bježi tri boda. Drugo mjesto, posljednje koje vodi izravno u veći rang, daleko mu je šest bodova.

- Cilj je izboriti doigravanje. Šest kola je do kraja. Kolo prije smo kiksali kod kuće, odigrali 1:1. Ali, u 29. kolu nam dolazi izravni suparnik za nastup u doigravanju. Međutim, tko zna što će biti dalje i hoće li se nastaviti. Možda bi, budući je ovdje sve u redu, bilo najbolje igrat srijeda - subota, te što prije privest prvenstvo kraju. Ali, čujem sad nakon utakmice kako govore da će FIFA sve stopirat na neko vrijeme u svim državama svijeta. Vidjet ćemo. Inače, ovo je sad bilo prvo kolo kako se u Turskoj igralo bez gledatelja.

Ostalo je, kaže Glumac, sve kao i prije.

- Putovali smo na utakmicu avionom. U Turskoj je do sad zabilježeno pet slučajeva zaraženih koronavirusom, i to iz iste obitelji. Nema panike. Vlasti govore kako su se dobro pripremile.

Glumac je u Tursku stigao u zimu 2015. godine. Za Balikesirspor je igrao pune četiri godine. Biran je u najbolju momčad lige, a nosio je u nekoliko utakmica i kapetansku traku Balikesirspora. Debi za Umraniyespor je imao na startu drugog dijela sezone – 18. siječnja ove godine, 14 dana nakon potpisa ugovora do ljeta 2021. godine. Debi pamti po pobjedi protiv Altaya kod kuće 1:0. Ukupno je do danas devet puta nastupio za novi klub. Iako je stup obrane postigao je dva pogotka – prvi u porazu 2:1 kod Istanbulspora, a drugi u gostima kod Adanaspora za pobjedu 1:0.

Nogomet je Glumac počeo trenirati na lapadskom travnjaku, ali je vrlo brzo otišao. Iduća stanica bio je Poljud. Igrao je za mlađe uzraste Hajduka. Kako? Izborio je mjesto u reprezentaciji za koju je nastupio na Europskom prvenstvu za igrače do 19 godina te na Svjetskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

U sezoni 2010./11. stigao je do dresa prve momčadi Hajduka, odigrao jednu utakmicu - pobjeda 3:0 protiv Lučkog, ali nakon toga nije dobio novu priliku. Potom je otišao u Zadar nakon čega se vratio u Split, ali ne na Poljud, već u Park mladeži. Sa Splitom je igrao Prvu hrvatsku ligu te u Europi. Hajduk ga je želio natrag, ali on je prihvatio poziv iz Turske početkom 2015. godine. Balikesirspor se tad borio za ostanak u prvom razredu. Bio je posljednji nakon prvog dijela. Zaostatak iz prvog dijela nije uspio nadoknaditi. Potom svake iduće sezone borba za povratak u viši rang. Sad to isto pokušava s novim klubom. 

- Od ove godine sam stanovnik Istanbula. Od stana do stadiona u sklopu kojeg je i kamp za trening nemam pet kilometara. Stadion i kamp se nalaze u azijskom dijelu grada, nedaleko od mosta koji vodi u europski dio grada - priča Glumac, te se vraća na situaciju koja je paralizirala gotovo čitav svijet. 

- Nitko se ovom nije nadao, preko noći 'ratno stanje', a s obzirom što se događa, trebat će dosta, dosta vremena nakon što više ne bude opasnosti od koronavirusa da sve bude kao što je bilo. Ovo što se danas događa diljem svijeta je velika katastrofa. Samo se treba nadati da bude što manje smrtnih slučajeva - poželio je Glumac. 
19. travanj 2024 13:32