StoryEditorOCM
NogometPALI TV, NJEMAČKA IGRA |

ČETVRTI STRIJELAC BUNDESLIGE 2011. O NASTAVKU BUNDESLIGE Dubrovčanin Srđan Lakić: ‘Jedna stvar će po meni imati veliki utjecaj!‘

Piše Tonči Vlašić
15. svibnja 2020. - 13:37
Čuo sam se s bivšim suigračem, koji je danas radi u Wolfsburgu, te s još nekoliko poznanika, koji su u Bundesligi. Kratko i jasno, super je da se sport vraća, nogomet kao najpopularniji sport, te da se ove subote nastavlja natjecanje u Bundesligi, ali i  u Drugoj njemačkoj ligi. Bilo bi prekrasno da su se na stadione mogli vratiti odmah i gledatelji, međutim, očito je to teško kontrolirat u ovoj situaciji, te nikako ne bi bilo dobro, ako je uistiinu točno ono što se govori za utakmicu u Milanu između Atalante i Valencije, da se takvo što ponovi. Ali, s obzirom na sve, kakva je bila situacija protekla dva mjeseca, raduje sama činjenica da će se opet igrati utakmice, pa i bez gledatelja – zbori to Dubrovčanin Srđan Lakić, koji je u karijeri, koju je zaključio u ljeto 2016. godine, igrao za čak šest bundesligaša, berlinsku Herthu, Kaiserslautern, Wolfsburg, Hoffenheim, Eintracht Frankfurt i Padeborn.

image
Srđan Lakić slavi pogotke u dresu Eintrachta iz Frankfurta foto: bundesliga.de


Bundesliga će biti prva velika svjetska liga koja se ponovno pokrenula. Izvršni direktor Bayerna, legendarni njemački nogometaš Karl-Heinz Rummenigge, očekuje kako će Bundesligu na TV-u pratiti oko milijardu ljudi.

- Tko god prati sport, a čuo sam se s njim, ili vidio proteklih dana, rekao je kako će gledati. Naravno, i ja ću - istaknuo je Lakić, koji je u sezoni 2010./11. bio četvrti strijelac Bundeslige, te najbolji strijelac njemačkog Kupa. 

Da, oči cijelog sportskog svijeta gletaju sad prema Bundesligi. Klubovi su prošli sedmodnevnu izolaciju nakon testiranja na koronavirus te su, ističu njemački mediji, spremni za nastavak prvenstva. Zdravstveni djelatnici su izdali preporuke nogometašima: nema pljuvanja po terenu, slavlja u skupinama, dodirivanja ruke suigrača. Neće igrači izlaziti na teren u pratnji mališana, neće biti rukovanja prije utakmice, a izostat će i momčadsko fotografiranje. Svi koji će sjediti na klupi morat će nositi maske, a između svake osoba treba biti jedno prazno mjesto. Trenerima će biti dopušteno uklanjanje maske kad daje upute, ali u tom slučaju moraju biti udaljeni najmanje jedan i pol metar od drugih ljudi.

image
Srđan Lakić u dresu Eintrachta iz Frankfurta


Bayern je vodeći sastav s 55 bodova. Druga je Borussia Dortmund koja ima 51 bod, treći RB Leipzig s 50 bodova, četvrta Borussia Moenchengladbach sa 49 bodova, peti Bayer Leverkusen sa 47 bodova. Šesti je Schalke 04 s 37 bodova, sedmi Wolfsburg (36), osmi Freiburg (36), deveti Hoffenheim (35), deseti Koln (32), jedanaesti Union Berlin (30), dvanaesti Eintracht Frankfurt (28), trinaesta Hertha (28), četrnaesti Augsburg (27), petnaesti Mainz 05 (26), šesnaesta Fortuna (22), Werder 18 bodova na pretposljednjem, sedamnaesto mjestu, te posljednji, osamnaesti Paderborn, koji ima 16 bodova.

Četiri najbolja će u Ligu prvaka, peti izravno u skupinu Europske lige, a šesti u kvalifikacije za nastup u skupini Europske lige.

- Jedna stvar će po meni imati veliki utjecaj, a to je činjenica da će se igrati bez gledatelja, a u takvoj situaciji, kad nema pritiska s tribina, bit će im lakše igrat kvalitetnijim momčadima. Naravno, nogomet je nepredvidljiv. Teško je tvrditi nešto, međutim, ta situacija po meni ide na ruku kvalitetnijim momčadima te će teško Bayern ispustiti vrh. Bayern je po kvaliteti iznad Borussije Dortmund i RB Laipziga, koji su opet nivo iznad skupine u kojoj je šest, sedam klubova. U toj trećoj skupini su Bayer Leverkusen, zatim druga Borussija, Borussija Moenchengladbach, Hoffenheim, Wolfsburg, Eintracht Frankfurt... Čak bi rekao kako je Bayer Leverkusen najbliže Dortmundu i RB Laipzigu, možda bih ga u ovom trenutku svrstao u tu drugu skupinu. Po meni će u Ligu prvaka Bayern, Dortmund, RB Laipzig i Bayer Leverkusen. 

Zadnja dva ispadaju, a 16. razigrava s trećim iz Druge lige za mjesto među najboljima u sezoni 2020./21.

- Isto tako, kad pričamo o borbi za ostanak, teško će, kad se igra bez gledatelja, Paderborn izbjeći najgore. To je klub koji živi od atmosfere na tribinama. Njegovi igrači izgaraju na terenu. Ta atmosfera ih tjera da budu agresivni, da se 'bacaju' na glavu. Na taj način pokušavaju nadomjestiti nedostatak kvalitete, koja je na strani ostalih jer financijski klub nije moćan u njemačkim okvirima. Njih odlično vodi Steffen Baumgart. S njim su prošle sezone po drugi put u svojoj povijesti izborili plasman u Bundesligu. Bili su drugi u Drugoj ligi. Međutim, nisu uspjeli složiti jaču momčad. Čak je ova slabija nego ona koja je imao kad je prvi put u svojoj povijesti igrao u Bundesligi, a za koju sam ja poslije igrao, došao pomoći kako bi uspjeli izbjeći ispadanje, ali nismo u tome uspjeli. Na startu ovog nastavka Paderborn je gost Fortune, koja je treća od kraja, koja drži poziciju koja donosi razigravanje za ostanak. Ako Paderborn ne dobije tu utakmicu, tad je jasno koja ga sudbina čeka. Ipak, najveći interes je borba za vrh, a kažem, Bayern je tu favorit. Nema u ovom trenutku obvezu u Ligi prvaka, to dodatno opterećnje, a ima najdužu klupu, najveću kvalitetu, te kako sam čuo, razgovarajući s prijateljima u Njemačkoj, ima dosta dobru situaciju u svlačionici. S ovim trenerom su zadovoljni za razliku od situacije koju je imao Niko Kovač, a čim nema takvih problema, Bayern je moćan. Zatim, igrači su se oporavili i osvježili u protekla dva mjeseca. Uvjeren sam kako su spremni, sredinom travnja su počeli s treninizima, a znamo kakve uvjete za rad imaju klubovi u Bundesligi. Nama sad preostaje samo sjesti ispred televizije te gledati.

Posljednje, 34. kolo Bundeslige trebalo bi se odigrati 27. lipnja.

image
Srđan Lakić u dresu bundesligaša Wolfsburga
picture alliance/dpa

 
PROGNOZA 26. KOLA SRĐANA LAKIĆA
1 - pobjeda domaćina, X - neodlučeno, 2 - pobjeda gosta
Subota, 16. svibnja, 15.30 sati
: Augsburg – Wolfsburg 2, Hoffenheim – Hertha 1, RB Leipzig – Freiburg 1, Borussia Dortmund - Schalke 04 X, Fortuna – Paderborn X, subota, 16. svibnja, 18.30 sati: Eintracht - Borussia (M) 2, nedjelja, 17. svibnja, 15.30 sati: Köln – Mainz 2, nedjelja, 17. svibnja, 18 sati: Union Berlin – Bayern 2, ponedjeljak, 18. svibnja, 20.30 sati: Werder - Bayer Leverkusen 2.
25. travanj 2024 04:16