StoryEditorOCM
KošarkaNAJJAČA EUROPSKA LIGA |

ŠEST ŠPANJOLSKIH TROFEJA DUBROVČANINA, ALI SAMO JEDAN PRVAKA Ante Tomić želi nakon šest sezona opet osvojiti prvenstvo s Barcelonom!

Piše Tonči Vlašić
16. lipnja 2020. - 13:56
Ide Ante Tomić s Barcelonom po svoj drugi naslov prvaka Španjolske. Prvi je osvojio 2014. godine. Ove sezone Barcelona je za cilj imala i osvajanje naslova prvaka Europe, ali pandemija koronavirusa je prekinula sezonu u najjačem europskom klupskom natjecanju nakon čega je donesena odluka – nema nastavka (nema prvaka). Međutim, kad se već nije moglo ići preko granice, može se igrati unutar granica, te je vodstvo španjolske lige donijelo odluku - nastavlja se domaće prvenstvo. Istina, neće se nastaviti ligaški dio, a potom igrati doigravanje za prvaka, već će dvanaest najboljih u trenutku prekida, a liga je prekinuta nakon odigrana 23 od 34 kola, igrati od 17. do 30. lipnja turnir u Valenciji iza zatvorenih vrata. U prvom dijelu turnira igrat će se po skupinama. Dvije su skupine s po šest sastava. Nakon pet kola, svatko sa svakim, po dvije najbolje ekipe svake skupine idu u polufinale. Potom se igra klasičan kup. Polufinala su na rasporedu 28. lipnja, a finale dva dana poslije.

Barcelona našeg Tomića, koja je u trenutku prekida bila vodeći sastav lige s 19 pobjeda i 4 poraza, nalazi se u skupini 'A' s Tenerifima (u trenutku prekida zauzimale su 4. mjesto), Bilbao Basketom (5.), Baskonijom (8.), Unicajom (9.) i Joventutom (12.), dok su u skupini 'B' branitelj naslova, Real Madrid (2.), te Zaragoza (3.), MoraBanc Andorra (6.), Valancia (7.), Burgos (10.) i Gran Canaria (11.).  

Barcelona otvara (završni) turnir u srijedu, 17. lipnja, ogledom protiv Joventuta (15.30 sati). Dva dana poslije, 19. lipnja, igra protiv Unicaje (18.30 sati). Zatim je u 3. kolu, 21. lipnja, čeka Baskonija (21.30 sati), u 4. kolu, 23. lipnja, Bilbao Basketa (18.30 sati), a u 5. kolu, 25. lipnja, Tenerife (21.30 sati).

image
Ante Tomić (Barcelona) pred mikrofonom španjolske televizije nakon utakmice s Unicajom u Blaugrani 2017. godine foto: Tonči Vlašić


Tomić je prvi put finale španjolskog prvenstva igrao s Real Madridom 2012., ali nije tad uspio skinuti Barcelonu. Iduće godine s Barcelonom nije uspio dobiti Real Madrid u finalu, a što je uspio spomenute 2014. godine. I dok je u svoja prva dva finala španjolskog prvenstva u karijeri naslov gubio u majstorici, petoj utakmici finala, u trećem finalu je do njega stigao u četvroj utakmici (pobjeda 3:1).

Tog finala se dobro sjećamo. Ni danas se ne možemo oteti dojmu kako je laskavi naslov – MVP finala – otišao na krivu adresu. Tomić je u doigravanju bio sjajan. U finalu, kad se sve zbroji, uvjerljivo najbolji. Izabran je po drugi put zaredom u najbolju petorku play offa, ali trofej MVP finala nije podigao, već je on pripao tadašnjem kapetanu Barcelone, Juanu Carlosu Navarru.   

Iduće sezone Real Madrid je uzvratio Tomiću i Barceloni. Dobio je finale sa čistih 3:0. Pamtit će se ta sezona 2014./15. po činjenici kako su dva Dubrovčanina bila MVP kola, Ante Tomić 8. kola, a 19. kola Mario Hezonja, koji je bio dijelom momčadi, koja je 2014. osvojila naslov prvaka Španjolske (nije igrao završnicu).

image
Ante Tomić (Barcelona Lassa) protiv Oklahoma City Thundera u Olimpijskoj dvorani u Barceloni foto: Tonči Vlašić 


Zatim, Barcelona je u sezoni 2015./16. bila najbolja u ligaškom dijelu, ali Real Madrid je opet prvak. Barcelona je dobila prvu utakmicu finala nakon čega je izgubila iduće tri (Tomić je bio prvo ime Barcelone, po valorizaciji četvrti najbolji igrač lige).

U sezoni 2016./17. Barcelona je ispala u četvrtfinalu doigravanja od Valencije, koja je na kraju osvojila naslov. Tomić te sezone tri puta MVP kola, te jednom MVP mjeseca! U sezoni 2017./18. Barcelona opet bez finala. Ovaj put zaustavljena je u polufinalu od Baskonije, koja je izgubila finale od Real Madrida. Tomić je opet osvajao nagrade, MVP kola i mjeseca.

Prošle sezone Barcelona opet u finalu. Opet poraz. Opet od Real Madrida. Tomić opet nije bio praznih ruku (MVP kola).

image
Sezona 2017./18. - Luka Dončić (Real Madrid) i Ante Tomić (Barcelona) foto: Tonči Vlašić

image
Ante Tomić (Barcelona) u Istanbulu protiv Efes Pilsena na startu sezone 2019./20. u Euroligi foto: Tonči Vlašić


Tomić je dva puta bio prva, a dva puta druga petorka ligaškog dijela, zatim dva puta najbolja petorka doigravanja. Nek se zna kako je dva puta bio najbolja petorka Eurolige, a jedmo druga petorka najjačeg europskog klupskog natjecanja, prvi igrač koji je dobio zaredom nagradu MVP mjeseca.

Ukupno je osvojio šest trofeja u Španjolskoj od 2010. godine kad je stigao u Real Madrid s kojim je 2012. uzeo Kup Kralja. S Barcelonom je bio prvak 2014. i tri puta pobjednik Kupa kralja (2013., 2018. i 2019.), te jednom osvajač Superkupa (2015.). Tomić je ukupno šest puta igrao finale španjoskog prvenstva. Tomić je u ljeto 2018. dobio čast da bude prvi stranac kapetan u povijesti Košarkaškog kluba Barcelona. U toj ulozi je prošle godine podigao Kup kralja, i to na svoj 32. rođendan, i to je baš on pogodio za pobjedu, doslovno sa zvukom sirene, i to usred Madrida protiv Real Madrida!

image
Ante Tomić i trener Svetislav Pešić slave osvajanje španjolskog Kupa kralja 17. veljače 2019. godine (Tomić je na svoj 32. roiđendan pogodio za pobjedu usred Madrida protiv Reala)


Hoće li Tomić 2020. kao kapetan Barcelone podići po prvi put pokal prvaka Španjolske? Završni turnir prvenstva u Valenciji, koji počinje u srijedu, 17. lipnja, završava 14 dana poslije!

image
Ante Tomić (Barcelona) protiv Unicaje u Blaugrani foto: Tonči Vlašić
18. travanj 2024 19:09