StoryEditorOCM
AutomobilizamNASTAVLJA SE SEZONA |

PALI MOTORE Dragan Dado Serden: ‘HAKS je suspendirao svoju odluku o prekidu sezone, radi se sad novi kalendar, start je za koji dan u Skradinu!‘

Piše Tonči Vlašić
1. lipnja 2020. - 19:02
Počinje li nova automobilistička sezona, tj. nastavlja li se budući su neka natjecanja održana krajem veljače i početkom ožujka?

- S obzirom na aktualno stanje oko koronavirusa, a kako se ne očekuje pogoršanje epidemiološke situacije  da, nastavlja se sezona. Dodao bih, napokon! – jasno i glasno od Dragana Dada Serdena, predsjednika Odbora za autosportove Hrvatskog auto i karting saveza.

image
Dragan Dado Serden, predsjednik Odbora za autosportove Hrvatskog auto i karting saveza foto: Tonči Vlašić


Kad će se vozači naći na startu, i koje je prvo natjecanje, koje će se održati nakon pandemije koronavirusa?

- Brdska utrka u Skradinu bi trebala biti prvo natjecanje, i to je predviđena 20. i 21. lipnja – kazao je Serden.

Što se sve planira voziti ove sezone, hoćete li uspjeti odraditi sve utrke, koje su bile planirane u 2020. godini?

- Prvo treba reći kako je nakon odluke Nacionalnog stožera civilne zaštite od 28. svibnja, kojim se dozvoljava održavanje sportskih natjecanja na otvorenom, Hrvatski auto i karting savez suspendirao svoju odluku o prekidu sezone, te je počeo raditi na nacrtu novog kalendara sezone. Kako sad stvari stoje u tom novom kalendaru bi se trebalo naći šest brdskih utrka, zatim tri natjecanja na krugu, tj. ukupno šest kružnih utrka, te pet rallyja s tim što je jedan održan, onaj u Kumrovcu prije proglašenja pandemije koronavirusa. Dakle, plan je održati još četiri rallyja ove godine. Trebali bi imati i utrke ubrzanja, dok se, nažalost, natjecanja u ostalim disciplinama neće održati u 2020. godini. Treba imati u vidu kako je, kad su počele ove neprilike sredinom ožujka, do danas, odgođeno 16, a otkazano ukupno 13 natjecanja.

Je li u nacrtu novog kalendara, među ukupno šest brdskih utrka, i Nagrada grada Dubrovnika 'Memorijal Željko Đuratović', koja je po kalendaru napravljenom uoči 2020. godine trebala biti posljednja, deseta utrka sezone, i koja se trebala održati 10. i 11. listopada?

- Sa svim organizatorima utrka razgovaramo, tako i s Auto klubom Dubrovnik Racing, koji je organizator Nagrade Dubrovnika 'Memorijala Željko Đuratović'. Želja je da se sezona, a tako je bilo i planirano, zaključi na dubrovačkoj utrci. Kako bi se prva brdska utrka u Skradinu trebala održati, kao što sam rekao, već 20. i 21. lipnja, tako smo sad više u ovom trenutku okrenuti toj utrci, natjecanju s kojim ćemo nastaviti sezonu. Međutim, razgovaramo s organizatorima preostalih pet utrka sezone na brdu, čekamo njihovu potvrdu, a sve kako bi u iduća dva do tri dana potvrdili novi kalendar sezone, koji će, ponavljam, biti skraćen. Da, računamo na dubrovačko brdo, kao što računamo na utrku u srpnju na Malačkoj, zatim utrku u Ilirskoj Bistrici krajem kolovoza, pa u rujnu na utrku u Stubičkim Toplicama, zatim utrku u Buzetu te sredinom listopada na utrku u Dubrovniku. Neće biti utrke u Kotoru, Gorjancima, Cazinu, te u Makarskoj, a gdje smo trebali voziti po prvi put. Što se tiče kružnih utrka, prvo natjecanje bi trebalo biti u Banja Luci, na stazi Zalužani, i to krajem lipnja. Zatim drugo natjecanje krajem srpnja u Rijeci, na Grobniku, a treće krajem kolovoza u Beogradu, na stazi Ušće. Prvo natjecanje discipline utrke ubrzanja planiramo održati krajem ovog mjeseca u Osijeku. Ponavljam, krećemo 20. i 21. u Skradinu s prvom brdskom utrkom sezone. Radimo na nacrtu novog kalendara, razgovaramo s domaćinima utrka, te bi taj novi kalendar trebali potvrditi najkasnije do kraja ovog tjedna – istaknuo je Serden. 

image
Stijepo Manenica (Dubrovnik Racing) foto: Tonči Vlašić


Podsjetnik, naslov klupskog prvaka na brdu prošle sezone osvojio je Auto klub Župa dubrovačka (doprvak je 2019. bio Dubrovnik Racing, treća je bila Ragusa Racing, četrnaesti Pelješac Racing, a dvadeset i treći Racing Team Ploče u konkurenciji vozača iz ukupno trideset klubova), dok je na kružnim stazama prvak 2019. bio Auto klub Dubrovnik Racing (druga je bila Župa dubrovačka, a peta Ragusa Racing u konkurenciji vozača iz jedanaest klubova). 
16. travanj 2024 12:05