StoryEditorOCM
AutomobilizamODBIJENE SVE ŽALBE |

IZAĐITE NA BALKONE, POZDRAVITE ŠAMPIONE Povijesni uspjeh: Auto klub Župa dubrovačka službeno prvak Hrvatske na brdu!

Piše Tonči Vlašić
4. svibnja 2020. - 18:02
Marijo Barović (Auto klub Župa dubrovačka) - vozač koji je osvajao naslove prvaka Hrvatske u čak četiri discipline foto: Tonči Vlašić
Auto klub Župa dubrovačka slavi. Može zašiti prvu zvjezdicu prvaka na klupske majice. Najbolja je u prvenstvu Hrvatske na brdskim stazama u 2019. godini!

Nakon što je Apelacijska komisija Hrvatskog auto i karting saveza odbila krajem prošle godine apel (žalbu) na odluku sportske komisije, koji je podnio Auto klub Dubrovnik racing nakon završetka posljednje utrke sezone, a zbog događanja uoči posljednje trke (je li Župa dubrovačka predala prijavu po pravilima ili ne), sad je isto napravilo i Vijeće sportske arbitraže Hrvatskog olimpijskog odbora, kojem se na odluku Apelacijske komisije HAKS-a žalio dubrovački klub, inače najtrofejniji hrvatski klub, koji je prošle godine bio u ulozi branitelja naslova. Dubrovnik Racing je od 2015. do 2018. bio najbolji na brdu, a taj uspjeh ostvario je ukupno jedanast puta.

Uglavnom, nakon odluke Vijeća sportske arbitraže HOO-a stavljena je točka na 'i' na rezultate u 2019. godini, koju će auto sport s hrvatskog juga pamtiti ne samo po prvom trijumfu u povijesti Auto kluba Župa dubrovačka, već i po činjenici da su tri kluba sa samog hrvatskog juga 'okupirala' čitavo pobjedničko postolje. Naime, treće mjesto čvrsto je zgrabila ove sezone Ragusa Racing, a to je njeno prvo pobjedničko postolje na brdu, koje joj je godinu prije izmaklo za 13,5 bodova. Toliko je 2018. godine više bodova od Ragusa Racinga prikupila trećeplasirana Zanatlija, a tad je Dubrovnik Racing bio prvak, a Župa dubrovačka druga.

image
Ivan Petrušić (Župa dubrovačka) foto: Tonči Vlašić


Župa dubrovačka je u 2019. godini skupila na brdu 615 bodova, pet više od Dubrovnik Racinga. Iako je branitelj naslova bio od nje uspješniji na šest od ukupno devet utrka, Župa dubrovačka je na šestoj i sedmoj utrci sezone 'ubila' aktualnog prvaka, osvojila tad 27,5 bodova više, te preuzela vodstvo, koje je znala sačuvati na dvije posljednje utrke. Župa dubrovačka je na tri utrke, koje je dobila, skupila 34 boda više od Dubrovnik Racinga, koji je na šest utrka na kojima je slavio osvojio (samo) 29 bodova više od Župe dubrovačke!

Ragusa Racing je u svih devet utrka gledala u leđa Župi dubrovačkoj i Dubrovnik Racingu, ali u niti jednom trenutku nije dozvolila ostalima da joj ugroze treće mjesto. Osvojila je 403 boda, 68 bodova više od četvrte Rogoznice, te 153,5 boda više od pete Velike Gorice. Župa dubrovačka, Dubrovnik Racing i Ragusa Racing su pobjedničko postolje osvojili u konkurenciji trideset klubove na brdu!

Hrvatski jug je osvojio i četiri od ukupno pet pojedinačnih naslova prvaka Hrvatske na brdu. Samo je 'pobjegao' naslov prvaka u kategoriji I, a do njega je stigao Dejan Dimitrijević iz Velike Gorice. Mađar Laszlo Szasz je za Dubrovnik Racing osvojio novi naslov prvaka Hrvatske u kategoriji II, dok su sva tri naslova u grupama pripala hrvatskom jugu: Đivo Franić (Dubrovnik Racing) je prvak Hrvatske u grupi N, dok se i Auto klub Župa dubrovačka može pohvaliti s dva pojedinačna naslova prvaka Hrvatske, tri od ukupno šest računajući klupski naslov. Marijo Barović je bio najbolji u grupi A, a Mario Jurišić u grupi E.

image
Deni Kmetović (Auto klub Župa dubrovačka) foto: Tonči Vlašić


U povijesti hrvatskog sporta ostat će zapisano kako su Auto klubu Župi dubrovačkoj naslov klupskog prvaka Hrvatske na brdu donijeli Mario Jurišić, Denis Nišević, Ivan Jaranović, Deni Kmetović, Ante Kriste, Niko Pijević, Ana Krešić, Antonio Kešerac, Ivan Petrušić i Marijo Barović.

- Ovo je prvi put kako je jedan sportski klub iz Župe dubrovačke klupski prvak Hrvatske! - istaknuo je Marijo Barović, alfa i omega Auto kluba Župa dubrovačka, koji je kao predsjednik složio ekipu za pet, a kao vozač odvozio (opet) sezonu za pet. Barović je 2017. proglašen za najuspješnijeg vozača sezone Hrvatskog auto i karting saveza, a od te godine nalazi se u društvu legendarnih vozača, Dubravka Čikora i Nika Pulića. Barović je postao treći vozač s hrvatskog juga koji je dobio 'Zlatnu kacigu' (tri uzastopna naslova prvaka Hrvatske na kružnim stazama), a 2018. je postao jedni vozač koji ima naslove prvaka Hrvatske u čak četiri discipline (brdo, krug, autoslalom i kronometar vožnje)!

Auto klub Župa dubrovačka je i službeno klupski prvak Hrvatske na brdskim stazama u 2019. godini!

image
Slavi Marijo Barović (Župa dubrovačka) foto: Tonči Vlašić
19. travanj 2024 15:34