StoryEditorOCM
ZabavaTV SERIJA TJEDNA

‘Stranca‘ ne krasi originalna premisa, ali je ucjena odrađena zastrašujuće dobro

Piše Gabrijela Bijelić
23. lipnja 2020. - 15:03
Varljiva obiteljska idila pripadnika više srednje klase čiji se društveni ugled urušava pod pritiskom tajni iz prošlosti čest je motiv književnosti i filma, a nije nepoznata ni serijama. Posljednja koja je za njim posegnula je Netflixov 'Stranac', osmodjelna mini serija sadržajno ulančana napetostima koje se prelijevaju iz jedne u drugu epizodu.

Taj izvorno britanski triler u produkciji Red Production Company dolazi iz pera američkog autora Harlana Cobena, ujedno i pisca scenarija koji se plete oko odvjetnika Adama Pricea (Richard Armitage iz Tolkienova 'Hobita'), privatno i na poslovnom planu. Za Pricea sve ide dobro do kobnog susreta s misterioznom djevojkom (Hannah John- Kamen) koja mu, ničim izazvana, ukazuje na obiteljske tegobe što mu promiču, a tiču se njegove supruge, omiljene srednjoškolske profesorice Corinne (Dervla Kirwan).

'Stranac' potom poprima obilježja kriminalističkog žanra kroz pronalazak komatoznog mjesnog partijanera i strvine obezglavljene alpake. Za počiniteljima traga iskusna detektivka (Siobhan Finneran) koja i sama ima problema...svakako, prošle pogreške najveći su neprijatelj većine nosivih likova, od kojih je Price tek jedan u nizu.

Književni izvornik Harlana Cobena događa se diljem SAD-a, no ovdje je sve stiješnjeno u malu sredinu na sjeveru Engleske, što pridonosi klaustrofobičnosti i pojačava stalno prisutan osjećaj napetosti kod protagonista. A njih je iz nastavka u nastavak sve više i rijetki su među njima epizodni pa gledatelj mora pozorno pratiti njihovu interakciju da mu ne odlutaju.

Kad jednom ulovi poveznicu, brojnost likova prestane smetati, no ostaje primjedba da bi u skladu s tjeskobnim ozračjem serijala svi ti ljudi trebali više razmišljati, a manje (pre)glasno govoriti. 'Stranac' forsira nepredvidivost koja baš i nije uvijek zajamčena, a i žanrovski preskoci mogu zamoriti, no u glumačkom pogledu cjelina dobro prolazi. Armitage je uvjerljiv u ulozi oca i poslovnog čovjeka, a veteran Stephen Rea (Plačljiva igra) dojmljiv kao njegov klijent, tvrdoglavi kućevlasnik.

Netflixovu seriju sigurno ne krasi originalna premisa: podlaci koji tuđe prljave tajne 'čuvaju' za novac odavno nastanjuju čak i slabije meksičke telenovele. No način na koji do prljavih tajni u 'Strancu' dolazi mlada ucjenjivačica opet nas tjera da se zabrinemo za privatnost koju često i nesvjesno izlažemo svijetu online.
19. travanj 2024 11:42