StoryEditorOCM
ZabavaNOVA FILMSKA PRODUKCIJA |

FOTO SA SETA Dubrovnik glumi Jeruzalem prije mirovnog sporazuma PLO-a i Izraela, direktor fotografije dvostruki oskarovac

Piše dv
16. listopada 2020. - 14:57
Niz stranih produkcija nastavlja se ove jeseni snimati u Dubrovniku koji u najnovijoj 'glumi' Jeruzalem.

Grad je tako danas po tko zna koji put poslužio kao filmski set, sada za novo ostvarenje američkog redatelja Bartletta B. Shera pod nazivom 'Oslo'. Priča tematizira događaje koji su prethodili povijesnom sporazumu čelnika Izraela i PLO-a Shimona Pereza i Yitzaka Rabina i Yaseera Arafata, dobitnika Nobelove nagrade za mir 1994. u Oslu.

Film iz HBO-ove produkcije režira i producira Bartlett B. Sher, etablirani kazališni redatelj na Broadwayu. U snimanju je kao direktor fotografije angažiran Poljak Janusz Zygmunt Kamiński, jedan od najcjenjenijih u branši.

Kaminski je snimateljsku karijeru ostvario u SAD-u, a najpoznatiji je po radu na Spielbergovim hitovima ‘Schindlerova lista’ i ‘Spašavanje vojnika Ryana’ za koje je nagrađen Oscarom u kategoriji najboljeg filma.

Bartlettu B. Sheru dubrovački je 'Oslo' debi u filmskoj umjetnosti. Zanimljivo je da je djelo iste tematike već postavio, ali na kazališnim daskama. Radnja prati sudjelovanje skupine norveških humanitaraca u mirovnoj inicijativi pomirbe Palestinaca i Izraelaca početkom 1990- tih.
19. travanj 2024 07:16