StoryEditorOCM
ZabavaFILM TJEDNA |

RAT U KUĆI ‘Gangster‘ Robert De Niro sletio je kao padobranac u dječju komediju

Piše Gabrijela Bijelić
25. rujna 2020. - 15:30
Robert De Niro, 77-godišnji dvostruki oskarovac i zaštitno lice niza kriminalističkih klasika (Kum, Vrućina, Dobri momci, Ronin...), u posljednje vrijeme pokazuje neobičan otklon u karijeri. Kao da se zasitio ozbiljnih lica, vatrenog oružja i teških tema, pa sve češće bježi u svijet humora.

Prve naznake u tom pravcu iskazao je angažmanom u obiteljskoj komediji 'Upoznajte Fockere' s Benom Stillerom gdje je zaigrao naoko strogog pater familiasa, da bi se uz Anne Hathaway potom okušao i u ulozi svježe zaposlenog umirovljenika u 'Pripravniku'.

Najnoviji glumčev izlet u otkačeno aktualni je film za cijelu obitelj 'Rat u kući' (The war with Grandpa) gdje De Niro glumi djeda koji s unukom ratuje za prevlast u kući. U komediji gostuje i Christopher Walken, još jedna faca iz dobne kategorije 70 plus, dobitnik Oscara za sporednu ulogu u kultnom 'Lovcu na jelene' gdje je on i De Niro tumačili traumatizirane vijetnamske veterane.

Četrdesetak godina kasnije tandem se ponovno susreće. Ovaj put umjesto ruskog ruleta pucaju ćorcima dok se taktički nadmudruju s najmlađima u urnebesnim podvizima za osvajanje terena.

U komediji slabo poznatog redatelja Tima Hilla pojavljuju se još neka znana imena, Tarantinova muza Uma Thurman glumi De Nirovu kći, tu je i uvijek šarmantna Jane Seymoure (Dr. Quinn, Žena-vrač), a otkriće je nositelj naslovne uloge, 15-godišnjak Oakes Fegley koji kao vragolan na velikom ekranu djeluje barem upola mlađe.

'Rat u kući' dijeli sudbinu većine recentnih američkih ostvarenja. Nakon više odgoda zbog pandemije koronavirusa, premijera u SAD-u mu je najavljena za početak listopada. Probni baloni u rujnu prelijeću europska kina, a ciljanoj publici u rasponu od 7 do 77 naviše predvidivu zabavu 'za sve uzraste' kvare epidemiološke mjere.

Svakako, tko se odluči pogledati De Nira u luckastom 'djedovskom' izdanju, sat i pol će mu proći brzo i u smijehu. No, po izlasku iz kina ipak će se zapitati je li hollywoodski velikan iz nezaboravnog 'Taksista' mogao bolje isplanirati pozne dane. Slavu i uvažavanje struke odavno je stekao, filmografija mu je besprijekorna pa nije jasno zašto karizmu na ovaj način rasipa.

Ako je to zbog osobnog zadovoljstva i održavanja forme u osmom desetljeću života, pravo mu budi. No, njegovo prirodno okruženje ipak su gangsterski filmovi s potpisom autoriteta poput Coppole ili Scorsesea. Pa makar trajali više od tri sata kao lanjska Scorseseova mafijaška epopeja 'Irac'.
 
19. travanj 2024 18:53