StoryEditorOCM
Zabavanakon pobjede na eurosongu

Pokrenuta peticija za ukidanjem žirija jer je švedskoj predstavici Loreen dao 340 bodova iako se njezina pjesma nije svidjela gledateljima

Piše dv
15. svibnja 2023. - 13:16

Nakon što je švedska predstavnica Loreen pobijedila na Eurosongu s pjesmom Tattoo zahvaljujući 340 bodova koliko joj je dodijelio stručni žiri iz 15 zemalja, iako je od gledatelja dobila dosta manje, 243 boda.

Takva pobjeda izazvala je brojne kritike, a sada je  na stranci Change.org pokrenuta i peticija za ukidanje stručnog žirija koju je do sada potpisalo više od 5200 ljudi.

U objašnjenju zbog čega je pokrenuta peticija za uklanjanje žirija ističe se da se već dugi niz godina raspravlja o glasovima žirija. Napomenuli su i da je peticija pokrenuta zbog glasova koje je žiri dodijelio Švedskoj na ovogodišnjem Eurosongu, a nisu u skladu, pišu, sa širim javnim mišljenjem.

image

Loreen

Oli Scarff/Afp

"Dugi niz godina postoji zabrinutost u vezi s glasovima žirija koji su se povremeno značajno razlikovali od glasova javnosti. Osim toga, percipirano pristrano glasovanje prema određenim zemljama također je predmet zabrinutosti", piše u uvodu.

"Kako bismo održali integritet Eurovizije i osigurali njezinu budućnost, predlažemo reviziju procesa glasovanja. Smatramo da je u interesu natjecanja i njegovih sudionika da se svi žiriji uklone iz procesa glasovanja. Ovaj pristup osnažuje javnost, dopuštajući da njegov kolektivni glas bude jedina odrednica ishoda natjecanja", dodaju.

 

25. travanj 2024 02:43