StoryEditorOCM
ZabavaSA KRALJEVSKIH DVORA

Glavni krivac za ‘aferu sisanja nožnih prstiju‘ omražene vojvotkinje prekinuo šutnju nakon 30 godina i poručio - ‘Igrali smo se‘

Piše dv
20. studenog 2022. - 12:40

Zamislite salon u Balmoralu. U njega upada zbunjeni princ Andrew koji svojoj majci, kraljici Elizabeti dolazi priopćiti da je njegova otuđena supruga Sarah Ferguson fotografirana u St. Tropezu kako ‘radi nešto nepojmljivo‘ sa svojim financijskim savjetnikom, američkim financijašem Johnom Bryanom.

Kraljica inzistira da ne želi znati detalje, no Andrewa to ne sprječava i uzvikuje: ‘Sisao je Sarahine nožne prste, mamice! Možeš li to zamisliti? Pravo pravcato stopalo. Ako je već bio tako gladan, mogao je samo naručiti sendvič.‘ Kraljica na to šaljivo odgovara: ‘Ili neki taban.‘

Riječ je o sceni iz posljednje sezone serije ‘Kruna‘, kojoj je očito namjera bila zagolicati maštu gledatelja i zabaviti ih. Međutim, jedan se čovjek nije smijao. Pogađate - John Bryan.

On se našao u središtu skandala radnog naziva ‘sisanje nožnih prstiju‘ iz 1992. i o epizodi ‘Krune‘ ima za reći samo dvije riječi - ‘totalna izmišljotina‘.

"Imam smisla za humor, ali ovo se temelji na laži. A ove laži sežu tri desetljeća unazad", rekao je Bryan, prenosi Daily Mail.

On je nakon 30 godina doista odlučio prekinuti šutnju te je progovorio o spornom incidentu, pritom iskritiziravši i popularnu seriju zbog netočnih informacija koje je plasirala javnosti.

"Naravno da se to nije dogodilo na takav način", rekao je za Daily Mail pritom kolutajući očima. "Telefon mi ne prestaje zvoniti i prijatelji me stalno zovu da mi kažu da sam u ‘Kruni‘. Na neki čudan način, velika mi je čast biti dijelom te serije. Ali ako se vratite 30 godina unatrag, sve što su prikazali temelji se na lažima. To je bilo puno ozbiljnije. Tu su počele sve te laži. Ne želim zauvijek biti poznat kao ‘Fergien teksaški financijski savjetnik koji joj siše nožne prste‘. Za početak, ja sam iz New Yorka", rekao je Bryan.

Sporne fotografije snimljene su u kolovozu 1992., u vili na jugu Francuske koja im je nudila privatnost, ali očito ne dovoljnu. Nastale su nekoliko mjeseci nakon što se vojvotkinja od Yorka službeno rastala od princa Andrewa.

image

Princ Andrew

Paul Ellis/Afp

Multimilijunaš i poslovni čovjek Bryan upoznao je Fergie preko zajedničkih prijatelja u Londonu, a tvrdi da je privlačnost bila trenutna i obostrana.

"Volio sam je tada, a obožavam je i sada. Bili smo u privatnoj vili okruženoj sa 7 hektara zemlje koja nam je osiguravala totalnu privatnost. Djevojčice, princeze Beatrice i Eugenie bile su male, imale su samo četiri i dvije godine. Bili smo vani na bazenu i ja sam s djevojčicama vježbao plivanje. Da, Sarah je bila u toplesu, ali radilo se o jugu Francuske, zaboga. I bili smo sami - ili smo barem tako mislili. Bili smo s djecom i super se zabavljali. Nekada smo igrali zabavne igre, a tog smo se dana igrali Pepeljuge. Rekao sam: ‘Vidite, idemo poljubiti mamine nožne prste.‘ To je bio dio igre. Ja sam to prvi napravio, a onda je, ako se dobro sjećam, jedna od djevojaka, vjerojatno Beatrice, napravila istu stvar. Bilo je to potpuno nevino, prekrasan obiteljski trenutak ljubavi", otkrio je Bryan detalje 30-godišnje čuvane tajne.

No, ‘oko sokolovo‘ paparazza uhvatilo je taj trenutak i zabilježilo ga kroz grmlje, a sve ostalo je povijest.

Fotografije koje su procurile potaknule su globalni rat nadmetanja među medijima, a pravo objavljivanja istih navodno su kupile nacionalne britanske novine za 8 milijuna funti.

"Otišao sam na Visok sud kako bih pokušao zaustaviti objavljivanje, ali sam izgubio tu bitku. Tada je počela noćna mora", rekao je Bryan.

Kada su se sporne fotografije pojavile, Bryan je rekao da mu je isprva bilo laknulo što fotografije nisu bile i gore.

"Kad sam saznao da one postoje i da se vodi rat u kojem se nadmeću tko će ih otkupiti, bojao sam se da netko nije stavio kamere i u kuću. Razmišljao sam o tome što smo, za ime Božje, mogli učiniti pa da vrijedi čak 8 milijuna funti? Zadnje o čemu sam razmišljao bila je ta igra Pepeljuge na bazenu s Beatrice i Eugenie. Kad su se fotografije pojavile, bio sam u Londonu, a Sarah je bila u Balmoralu s djevojčicama i njihovim ocem. Moj asistent je otišao kupiti novine, a prva reakcija kad sam ih vidio bio je osjećaj olakšanja. Pomislio sam - vau, to su baš lijepe fotografije. A onda sam počeo čitati priču i shvatio da je to uvrnuta, bolesna, izmišljena priča. Seksualizirali su nešto tako nevino. To je bilo najodvratnije od svega", rekao je Bryan, koji je očito još uvijek ljut na kraljevsku obitelj jer nije podržala njegov pravni zahtjev za uklanjanjem fotografija,piše Jutarnji list

"Sarah je u palači bila dočekana na nož. Njezin razvod od princa Andrewa objavljen je te godine u ožujku. Po mom mišljenju, zahtjev za zabranu objavljivanja tih fotografija nije prošao na Visokom sudu zbog nedostatka potpore Buckinghamske palače. Oni su trebali obaviti svoj posao i trebali su podržati ono što je bilo ispravno, a to je podržati Sarah. U svijetu britanskog zakona, šutnja kraljevske obitelji bila je glasna poruka da je njima zapravo u redu da se te fotografije objave", govori Bryan.

Smatra da je to za njegovu tadašnju ljubavnicu bilo poražavajuće. "Sarah je podnijela snažno i brutalno uništenje zato što je iznevjerila kraljicu", tvrdi.

Osramoćena vojvotkinja nakon tog skandala je odmah napustila Balmoral i vratila se u Surrey. Princ Philip navodno je bio toliko bijesan na nju da joj je odbio dopustiti da sudjeluje na budućim kraljevskim događanjima. Ona i Andrew službeno su se razveli 1996. godine, a ona je ostala bez kraljevske titule.

Sarah Ferguson i John Bryan nastavili su svoju vezu i u naredne četiri godine, a živjeli su u svojoj iznajmljenoj kućici koju su plaćali 4000 funti mjesečno na imanju Wentworth u Surreyju, dok su također imali i penthouse stan u Londonu. Bryan je svojoj djevojci čak nježno tepao ‘Linky‘, što je bilo skraćeno od Dar-linky.

Ipak, incident sa sisanjem nožnih prstiju toliko ih je potresao da su se trudili da ih se više ne fotografira zajedno, a nisu čak ni dopustili da itko izvan njihovog najbližeg kruga zna da su u vezi.

image

Princ Andrew,kralj Charles III i princ Edward

Peter Nicholls/Afp

"Većinu vremena ostajali bismo kod kuće. Imali smo 16 kraljevskih zaštitara - po četvero ih je radilo u smjenama od osam sati, dakle svaki dan ih je radilo 12, a četvero ih je uvijek bilo u stanju pripravnosti. Bili su tu kako bi zaštitili kraljičine unuke. Bili su uvijek s nama pa su već postali dio obitelji", objasnio je Bryan.

tkrio je i da je princ Andrew održao s njim ‘tajne krizne razgovore‘ nakon njegova katastrofalnog intervjua u kojem se govorilo o povezanosti vojvode s pedofilom Jeffreyjem Epsteinom. Bryan je vojvodi dao ‘iskren savjet‘ u studenom 2019. dok mu se život raspadao i dok je bio najranjiviji.

"Sarah me zamolila da dođem pomoći Andrewu i djevojkama", rekao je Bryan i dodao: "Ostao sam prijatelj sa Sarah, a kad je sve krenulo naopako, kad im je bilo loše, obratila mi se i rado sam pomogao."

Otkrio je da je pomogao Yorkovima i ponudio strateške savjete kako obnoviti vojvodinu narušenu reputaciju i financije nakon što je Andrew bio prisiljen odstupiti s kraljevskih dužnosti. Također je ispričao kako je bio ‘prokrijumčaren‘ u Andrewov dom u Windsoru, a ta je operacija nazvana ‘plašt i bodež‘ kako bi se prikrio njegov identitet. Bijesni Andrew je buncao i urlao ‘Više me nije briga!‘ nakon što ga je kraljica ‘protjerala‘ iz kraljevske obitelji, a uznemirena princeza Beatrice ocu je predbacila da je ‘nanio štetu njihovoj obitelji‘, otkrio je Bryan. Također su skovali plan o tome kako bi švicarsku kolibu vrijednu 18 milijuna funti princa Andrewa mogli pretvoriti u privatni klub koji će članovima naplaćivati 1,2 milijuna funti godišnje za ‘pristup kraljevskoj obitelji‘.

"Andrewov televizijski intervju bio je katastrofa pa im je trebao pošteni strateški plan koji bi svi mogli prihvatiti. Sarah i ja smo puno razgovarali, govorio sam joj da se nadam da je dobro, ono, normalne stvari koje govorite svojoj bivšoj. Pozvala me da dođem do njih, bila je očajna. Rekla mi je da je Andrew u užasnom stanju. Bio je izbezumljen, svi su bili izbezumljeni. Obratila se meni jer je to ono što ja radim. Rekonstruiram propala poduzeća, rekonstruiram ljude, ponovno gradim obitelji", objašnjava.

Nakon što je ušao u njihov dom kroz ‘tajni ulaz‘ kako bi izbjegao novinare i fotografe, Sarah ga je odmah zagrlila.

"Ušao sam u kuću i tamo je bila Sarah. Zagrlili smo se, bilo je stvarno slatko. Mislim da je plakala, a i ja sam. Bilo je prekrasno ponovno je vidjeti, ali je bila pod nepodnošljivim pritiskom. Izašli smo van, malo prošetali i smijali se. Pokušavao sam učiniti sve kako bi se ona osjećala bolje, bio sam pomalo blesav, pokušavao sam razvedriti atmosferu", prisjetio se.

Pristao je pomoći obitelji da osmisli ‘dugoročnu strategiju‘, a srž tog plana bila je potreba uvjeriti Andrewa da mora pokazati sućut prema Epsteinovim žrtvama te pokazati da razumije veličinu tih užasnih zločina koje je ovaj počinio.

Sljedećeg dana ponovno ih je posjetio u Royal Lodgeu. "Bio sam paranoičan oko toga hoće li itko saznati da sam bio tamo. Možete li uopće zamisliti kakva bi reakcija bila da se to saznalo? Skandal oko njegova intervjua za Newsnight bio je na svome vrhuncu", prisjetio se.

Tijekom drugog posjeta bio je prisutan i sam princ Andrew, kao i princeza Beatrice i njezin tadašnji zaručnik, a današnji suprug Edoardo Mapelli Mozzi, te princeza Eugenie sa suprugom Jackom Brooksbankom.

"Kada sam vidio Andrewa, pružio mi je ruku i zagrlili smo se. Uvijek smo se dobro slagali. Kad sam bio sa Sarah, znao je da sam bio dobar i prema njegovim kćerima. Uvijek smo se simpatizirali. Uvijek sam bio autsajder koji je unutra i privilegiran sam što sam mogao uživati tu poziciju", iskren je Bryan.

Vojvoda je bio ‘jako uzrujan‘ i ‘izgledao je umorno i snuždeno‘, rekao je Bryan. Vikao je: ‘Više me nije briga, nije me briga. Prema meni se postupa nepravedno.‘

"U četiri godine koliko sam hodao sa Sarah niti jednom ga nisam čuo da je povisio glas ili izgubio živce. Pokazalo se tada pod kakvim je pritiskom bio, koliko mu je bilo stalo do te štete koju je cijela situacija nanosila kraljevskoj obitelji. Bilo je tu još savjetnika, drugih PR-ovaca koji su stajali u redu da mu daju savjete. Rekao sam mu: ‘Možda misliš da su s tobom postupali nepravedno, ali nikad, baš nikad ne bi trebao reći pred trećim osobama da ti više nije stalo‘. Beatrice je također bila ‘jako potresena‘ i rekla je ocu: ‘Povrijedio si našu obitelj", prisjetio se Bryan.

Sjedio je s obitelji za ručkom i upozorio ih je da su usred katastrofe te da će od sada biti ‘milijun puta gore‘. Andrew je, navodno, bio toliko uznemiren da se, prema Bryanovim riječima, nije mogao usredotočiti više od 40 minuta. "Nisam mogao vjerovati koliko je taj čovjek bola trpio i koliko je patnje podnosio. Bilo je sve vrlo stvarno", dodao je.

Bryan je rekao da je i dalje uvjeren u vojvodinu nevinost. "Vidio sam mnoge njegove djevojke dok sam bio u vezi sa Sarah i nikada, niti jednom, nije se pojavio u društvu žene koja nije bila u srednjim 20-ima. Stvarno vjerujem da bih znao da se događalo nešto neprimjereno, Sarah bi isto znala za to. No nikada nije bilo nikakve naznake za tako nešto. Ostajem i uvijek ću ostati autsajder, pa dopustite i da budem prvi autsajder koji će reći da vjerujem princu Andrewu - i ne kažem to olako. Ovaj autsajder zna puno toga što se događalo unutra", sigurno govori Bryan, prenosi Daily Mail.

image

Sarah Ferguson

Instagram/sarah Ferguson/

Također napominje da i dalje suosjeća s Giuffre i svim Epsteinovim žrtvama. "One su prave žrtve u svemu ovome. Ali pravni sustav u Americi, timovi odvjetnika, potiču žrtve da pojačaju svoje priče. One su stalno zlostavljane - jednom od strane počinitelja, a drugi put od strane sudskog sustava, a onda i mediji od njih prave cirkus. To je beskrajan krug zlostavljanja i duboko osjećam njihovu bol i patnju", govori, donosi Jutarnji list. 

Bryan je također savjetovao vojvodu što da kaže bratu Charlesu prije kriznog sastanka o njegovoj budućnosti. Pitao sam ga: "Koji su vaši ciljevi s bratom? Morate biti vrlo jednostavni. Narativ bi trebao glasiti: Nažalost, mnogi od nas su se upleli u ovo i napravili užasnu pogrešku. Epstein me namamio u ovo, ali namamio je puno ljudi… vjerodostojni ljudi su zaokupljeni njegovom skandaloznom zavjerom iznude i dio mene se osjeća bijesno, a dio mene se pak osjeća užasno zbog žrtava‘", rekao je.

Bryan je otkrio i da su Yorkovi hvalili njegov plan te da su bili zahvalni na njegovoj podršci dok su očajnički pokušavali prebroditi taj skandal. Međutim, na kraju princ Andrew nije slijedio njegove upute.

‘Bio je odvučen natrag u sustav koji ga je često iznevjerio, kao i mnoge druge", zaključuje.

Sljedećeg dana, kad je Bryan odletio kući u SAD, skandal se dodatno produbio zbog BBC-eva emitiranja intervjua s Giuffre, u kojem je opisala kako joj je bilo ‘odvratno‘ plesati s princem Andrewom u londonskom noćnom klubu i kako joj je pozlilo kad je shvatila da se od nje očekuje seks s njim, a njoj je tada bilo samo 17 godina.

Bryan je rekao da mu je Sarah odmah poslala poruku u kojoj je ismijavala te tvrdnje.

Unatoč tome što su Yorkovi odlučili ne slijediti njegov plan, Bryan se čuo sa Sarah početkom ovog mjeseca.

"Volim nju i djevojke. Želim im samo sve najbolje. Vjerujem da će kuća York prebroditi ovu oluju i da će se sve preokrenuti. Beatrice i Eugenie lica su sljedeće generacije i vjerujem da će one biti te koje će pomoći svojoj obitelji da se oporavi i procvjeta", zaključuje Bryan, kojemu je nažalost dijagnosticiran najagresivniji oblik raka mokraćnog mjehura.

Sa Sarah je ostao prijatelj i ona je jedna od rijetkih osoba, barem za sada, s kojima je odlučio podijeliti svoju dijagnozu.

"Imao sam dvije operacije i idem na naprednu imunoterapiju, a ona mi je bila fantastična podrška. ‘Kruna‘ me potaknula da konačno prekinem šutnju. Desetljećima sam sve samo puštao, a sada se ponavljaju sve te neistine. Toliko sam dugo čekao, a sada bih volio imati posljednju riječ", zaključuje Bryan.

26. travanj 2024 19:08