StoryEditorOCM
ZabavaPRIZNANJE

Dalmatinac Frutko nikad ne pije vodu, jedino Coca-Colu: Ovisnik sam, pijem je toliko da mi svi kažu da stanem. Ali neću!

Piše Ivana Kapetanović/sd
9. studenog 2023. - 14:51

Toni Šostar Frutko veliki je ljubitelj Coca Cole, točnije, teški ovisnik, kako kaže, koji pije Colu oduvijek, do zauvijek, bez obzira na sve.

Frutko je inače iz Knina gdje živi i radi, ima 28 godina, i nema namjeru prestati konzumirati ovo piće. Popije minimalno dvije litre dnevno, a skroz je zdrav. Zasad. Naime, Frutko pije običnu Colu, dakle onu sa šećerom, piše Slobodna Dalmacija.

A znamo da učestala i prekomjerna konzumacija napitaka sa šećerom može dovesti do raznih bolesti, poput dijabetesa. No, ni ona s umjetnim sladilima, ako ćemo poslušati Međunarodnu agenciju za istraživanje raka, nije bezopasna jer u sebi ima aspartam, sladilo koje je moguće kancerogeno. 

S Frutkom smo popričali o tom kako je trenutna situacija s Colom utjecala na njega, što mu kažu doktori, ekipa, u kojim situacijama pije vodu, i o tom kako iako bez Cole ne može, u svom je kafiću ne prodaje.

image
Privatni album

‘Imam restoran u Skradinu i kafić u Kninu. Frutko me zovu jer ne pijen ništa drugo, proba san alkohol sa 17, pivu, katastrofa i to je to, od tada ne pijen alkohol jer mi se ne sviđa. Pijen samo Colu, tj. 90 posto pića koje pijen je Cola, a tu i tamo popijen i neke ostale sokove. Colu pijen ujutro, popodne, navečer, cili dan.’ kaže nam Frutko.

Zbog tolike količine ode redovno u doktora, koji mu kaže da je trenutačno sve u redu s njegovim zdravljem.

‘Svjestan san da san ovisan i koliko je pijen. Radi tog iden i u doktora i na sistematske, kaže mi doktor ‘Momak, piješ previše Cole, ali po nalazima si top.’ Baš san platija sistematski da me skenira cilog, al nisan to radija samo radi Cole nego radi sebe. Svaka normalna osoba triba odradit sistematski tu i tamo. I krv i šećer su mi super, i sve.

image
Privatni album

Pijen Colu i dok igran balun, svi piju vodu, ja pijen Colu, pijen je stalno. Minimalno dvi litre na dan. Vodu pijen rijetko, kad se tuširan pa šta popijen, popija san, ono šta uđe s tuša. Tijelo mi uopće ne traži vodu, to je isto čudno. Inače živin skroz nezdravo, s obziron na sve svoje obaveze, na 800 strana san. Jednom dnevno jeden i ja san sit jer pijen tu Colu, ona me začepi, pojeden Kinder Bueno, on me začepi. Stvarno neuredno živin. Zato me i čudi šta su mi dobri nalazi.’ priča nam Frutko, i kaže da se njegov doktor ne zgražava nad tim.

‘Reka je šta triba reć: ‘Radije popi litru rakije nego toliko Cole, to je preštetno.’ Oden i u zubara, zubi su mi top, zubar mi kaže ‘Ne znan šta bi ti reka’. Neman ja problema ništa, nikad.’ govori Frutko.

Frutko već osam godina živi s curom koja mu isto kaže da ne bi toliko Cole trebao piti.

‘Ona mi trubi da nisan normalan i da moran prestat pit toliko Cole, al ne može to meni niko utuvit u glavu, takav san. Sam od sebe san hiperaktivan, kad god se ide na utakmice Hajduka, kad god se di triba vozit i kad idemo grupno, svi znaju da ja vozin, Frutko vozač, svima to paše, svi se opiju, nema di nismo išli skupa, jer ja ne pijen alkohol.

image
Privatni album

Sam od sebe san hiperaktivan, a onda me još šećer iz te Cole drži, buden ka, slikovito rečeno, ‘nadrogiran‘. Zato me svi zovu Frutko jer znaju da se ne drogiran, svima je čudno jer iman kafić, a nisan od droge i alkohola. U banci, pošti, dućanu, cilon gradu me zovu Frutko. A kad odemo vanka, buden najluđi, najrasplesaniji, iden zadnji doma. Meni bude top, ja se svađan s DJ-on šta gasi muziku. A da vidiš kako je dobro bit trizan i gledat pijane ljude, mortus, to je pobjeda života, to je umjetnost.’ govori nam simpatični Frutko.

Colu pije oduvijek. Bilo je pokušaja da pije i nešto drugo, bezuspješnih.

‘Znaš ono kad kreneš s ekipon pa ono ‘aj popi pivu, budi faca’, ma kakvi, užas, ne sviđa mi se.’ priznaje nam.

Na njega trenutna situacija nije utjecala na način da prestane piti Colu. Ne brine se da će mu se nešto dogoditi.

‘Nije da ne virujen u ovo šta se sad događa s Colom, bilo mi je čudno da tako velika kompanija ko šta je Cola može napravit takav propust. To mi je bilo nerealno. Mislija san da je ovo spačka za Colu jer je meni ka ugostitelju nerealno da je Cola, koja je najjača kompanija, najprodavaniji proizvod, pa nisan to svaća ozbiljno na početku, al kad su posli objavili da nije zajebancija onda naravno da virujen.

Al svejedno, jutros san je ja popija čin san se diga. Nisan je prista pit. Evo i sad je pijen.’ kaže nam Frutko, koji, bez obzira što je toliko obožava, u svom kafiću, ne drži.

image
Privatni album

‘U Kninu san zaratija s Colom. Radija san in tri godine najveću potrošnju na razini grada u svom kafiću. U jednom trenu san tražija tog trgovačkog putnika Cole mogu li dobit bar čaše, pepeljare, jer di god oden svi drugi kafići imaju nešto njihovo, a mene je zaobiša, a ja san mu najveći potrošač. I onda on meni kaže ‘A znaš, mi smo bazirani na more liti, to nam je prioritet, nije nam Knin’. Oke. Oden u prijatelja u pizzeriju u Kninu, on ima jastuke od Cole, frižider, pepeljare, cjenik, ma sve od Cole.

Pitan ga kako je dobija to, kaže da je doša putnik od Cole i da mu je sve da. Ja zoven tog trgovačkog putnika, da mi objasni da zašto neko ko troši duplo manje njihovog proizvoda od mene ima duplo više njihovih stvari. To nije fer šta se tiče posla. Ne drži do mene. I ništa, ja lipo raskinija s njima i sad već osam godina radin s Pepsijen. I u kafiću iman ekskluzivu od Pepsija, Pepsi mi je sve da.

image
Privatni album

U restoranu u Skradinu iman Colu, tamo je drugi trgovački putnik. Doli san prezadovoljan s trgovačkin putnikom. Pepsi mi je za Knin da sve šta san ih pita. Za sebe uvik u kafiću iman Colu od dvi litre, to svi konobari znaju, Pepsi poštujem, ali ne pijem. Al gosti se ne žale šta nema Cole, dobro se Pepsi probija. U Kninu skoro svaki drugi kafić ima Pepsi.’ govori nam mladi ugostitelj.

Ono što je sigurno je da odustati od ispijanja Cole neće, makar poslovno bili u ratu.

‘Neman namjeru prestat pit Colu, mislin da je to neka mizerna greška bila sada samo. Ne može se njima to desit da oni propadnu’ zaključuje Frutko.

image
Privatni album
07. svibanj 2024 11:06