StoryEditorOCM
ZabavaJedinstvena peradarska farma u Pridvorju

Dankino jato raste iz dana u dan: Vunene koke su i prije Uskrsa osvojile Konavle

Piše Gabrijela Bijelić
18. ožujka 2023. - 18:51

Dok mediji izvještavaju o enormnom poskupljenju jaja, piletine i svekolikim problemima peradarske industrije, u obitelji Mihočević u Pridvorju s kokošima nemaju baš nikakvih problema. Štoviše, kokica imaju u izobilju, pilića također, a ne nedostaje ni šarenih jaja spremnih za nadolazeće uskrsne feste.

Plete i dekice, papučice...

Istini za volju, nije posrijedi prava konavoska peradarska farma, već ona izmaštana, a za nju je zaslužna kreativna domaćica Danka Mihočević. Ispod njezinih pletaćih igala svaku večer nastaju novi i novi primjerci nesilica od raznobojne vune.

image

Danka Mihočević iz Pridvorja usavršila je umijeće pletenja vunenih kokica

Ivo Mihočević

Danka plete otkad zna za sebe, voli izrađivati dekice, papučice, bječve i sve što joj dođe u vidokrug a može se fino ‘preslikati’ u vuni. Pletene preduskrsne kokice novost su u njezinu asortimanu, a iz dana u dan sve ih je više i sve su raznovrsnije:

- Otvorila sam jedan dan laptop, vidjela vunene kokice na Youtubeu, svidjele su mi se i pomislila sam, što ne bih i ja pokušala isplesti koju? I tako je počelo, jedna po jedna, u večernjim satima kad se kuća utiša, ja pletem i to me strašno opušta. Po jednoj kokoši mi treba sat do sat i pol pletenja, vid me zasad dobro služi, a dosad sam ih isplela nekih četrdesetak. Svi se oduševe kad ih vide, a ja ih darujem prijateljima – priča nam Danka.

image

Danka Mihočević iz Pridvorja usavršila je umijeće pletenja vunenih kokica

Ivo Mihočević

Domaćica za ove posebne uskrsne aranžmane plete i pripadajuća gnijezda dok su jaja za dekoraciju, uglavnom male kuglice veselih boja. Dankini ukućani podržavaju njezinu novu zanimaciju. Znaju oni da supruga, majka i baka jednoipol godišnjeg Mara ne može dugo izdržati bez iglica za pletenje, ali ni bez šivaće makinje.

Ukućani daju punu potporu

Godinama ova kućanica šiva za domaće potrebe, pa mali odmak prema vunenom peradarstvu nikog ne čudi. Četvero djece Mihočevića, 32- godišnji Niko, dvije godine mlađa Tea te 22-godišnji blizanci Ivana i Mario pozdravljaju novo poglavlje u majčinoj kreativnoj radionici.

image

Danka Mihočević iz Pridvorja usavršila je umijeće pletenja vunenih kokica

Ivo Mihočević

Suprug Ivo, umirovljeni konobar s 42 godine staža u hotelu Dubrovnik President na Babinu Kuku, ovih je preduskrsnih dana dio Dankina umijeća podijelio na Facebook profilu Zavazda Konavle i naišao na sveopće odobravanje. Dankin simpatični peradarnik osvojio je brojne fanove i u Konavlima i dalje od njih. A kako i ne bi kad ovakve peradarske farme nema nigdje nego u Pridvorju, kod Mihočevića?!

19. travanj 2024 02:10