StoryEditorOCM
ZabavaSAVJETI STRUČNJAKA |

BABY BOOM NAKON EPIDEMIJE?! ‘Apsolutno ne bih savjetovala planiranje trudnoće u ovim uvjetima, možete to i odgoditi‘

Piše Slobodna Dalmacija
6. travnja 2020. - 20:16
Dok čitav svijet više ili manje uspješno prakticira držanje "društvene distance", što ukratko znači udaljavanje ne samo od prolaznika u trgovini, već i od najbližih, rodbine i prijatelja, ima i onih koji provode zajedno znatno veću količinu vremena nego prije, donosi Slobodna Dalmacija.

Ukućane ne viđaju samo u prolazu, zajedno su po cijele dane. Neke je parove pandemija koronavirusa gurnula u smjeru zajedničkog života i prije nego što su to mislili, druge je podsjetila uopće na postojanje bolje polovice.
Veća količina slobodnog vremena, kao i onoga provedenog zajedno, mnoge je pritom inspirirala i da razmisle o širenju obitelji. Šale na račun "baby booma" koji nas očekuje za devet mjeseci sigurno ste već čuli, kućna karantena nužno nosi sa sobom slične konotacije.

No stručnjaci kažu da je planirana trudnoća sada najgore što možete učiniti, piše CNN.
Život u karanteni ne djeluje na sve podjednako. Nekima je stres zbog (izgubljenog) posla, kao i činjenica da su zatvoreni u kući dovoljna da utjehu ne pronalaze ni u partneru, dapače. Istraživanja provedena u Kini posljednjih mjeseci to potvrđuju. Stopa razvoda u nekim je regijama naglo porasla - nesigurnost u ishod ove neobične situacije, strah od budućnosti i "višak" vremena s partnerom neke je gurnuo upravo u smjeru prekida.

Ipak, ima i onih koji uživaju u većoj količini zajedničkih sati. Toliko da im iz perspektive sigurnog stana u kojemu su ušuškani baš ovaj trenutak djeluje kao idealan da počnu planirati širenje obitelji.
- U manje ozbiljnim životnim situacijama, poput primjerice snježnih oluja, zamijetili smo "baby boom" devet mjeseci nakon. No trenutno ne vidim mogućnost da bi se to boglo dogoditi - tvrdi dr. Renee Wellenstein.
Kontekst je jednostavno preozbiljan. Situacija nije ni približno jednaka onoj kao kad vas snježna oluja ili drugi ekstremni vremenski uvjeti zatvore u kuću na nekoliko dana, objašnjava njujorška ginekologinja.

Njenoj tvrdnji u prilog idu i ranija istraživanja. Spomenute snježne oluje, ukoliko su imale ozbiljan ishod i vidljive negativne posljedice, veću stopu smrtnosti, ljudske žrtve i materijalnu štetu, ne samo da nisu rezultirale "baby boomom", već su utjecale na smanjenu stopu nataliteta.

Teže je zatrudnjeti

- Bolest, karantena i smrt faktori su koji mogu neposredno imati ogroman utjecaj na trudnoću - piše Lyman Stone u članku za Institut obiteljskih studija.
Svoju tvrdnju potkrijepio je prijašnjim studijama koje navode kako događaji poput gladi, potresa, toplinskih udara i epidemija bolesti imaju vrlo slične efekte kad je u pitanju smanjenje stope nataliteta. Hurikani Maria i Katrina u Sjedinjenim Američkim Državama, epidemija ebole u Liberiji i Sierra Leoneu pravi su prijer za to, navodi autor. Svaki od događaja rezultirao je drastičnim smanjenjem nataliteta.

Pandemija koronavirusa ne samo da je katastrofu raširila po svijetu, već je ozbiljnošću nadišla sve spomenute. Upravo zbog toga bi trudnoća mogla biti ne samo pogrešna, već i opcija koju je u datim uvjetima teže ostvariti. Strah i neizvjesnost, tvrde stručnjaci, utječe na libido i menstrualni ciklus.

- Apsolutno ne bih savjetovala planiranje trudnoće u ovim uvjetima. Možete to i odgoditi - potvrđuje Wellenstein.
Faktori rizika počinju činjenicom da je tijekom pandemije dobar dio zdravstvenih djelatnika nedostupan zbog drugih zaduženja, a i svaki odlazak u bolnicu, što trudnice moraju činiti i na dnevnoj bazi u određenim razdobljima, postaje nesiguran.
Postaje u tim ograničavajućim okolnostima nevažno hoće li se dijete zaraziti "izravno", preko majke. Iako dosadašnja istraživanja sugeriraju da to nije moguće, novorođenče se ne mora zaraziti preko posteljice, već u bolnici. Uvjeti naprosto nisu idealni za nekoga tko nema razvijen imunitet.

Niz nesigurnosti

A tu je i čitav niz dodatnih nesigurnosti koje počinju od čistog nepoznavanja prirode novog koronavirusa.
- U 39 sam tjednu trudnoće i svako se jutro budim u strahu. Noćne more u kojima se zarazim, a onda i dijete, postale su mi konstanta, sanjam da rađam sa zaštitnom maskom na licu - kaže za CNN dr. Leana Wen.
Zbog fragilnosti beba, upute nadležnih su da se majka, ukoliko je pozitivna na koronavirus, obavezno odvoji od djeteta. Još se uvijek ne zna zaašto od virusa umiru i zdravi, mladi ljudi, stoga je ekstremno važno one najkrhkije zaštititi.
A to, dakako, teško pada rodiljama. Sama pomisao da će prvih nekoliko tjedana djetetova života provesti odvojeno, u najboljem slučaju, dovoljno je stravična.

Upravo iz svih navedenih razloga, preporuka stručnjaka je da s planiranom trudnoćom pričekate. Teško je u ovim trenucima prognozirati, pa i predviđati efekte koje će pandemija ostaviti na društvo. No sasvim je sigurno da ćemo posljedice osjetiti i na ekonomiji, na društvenom životu, možda i ljubavnom planu. S trudnoćom svakako pričekajte nekoliko mjeseci, kaže struka. A nakon toga - tko zna?

Povijest nam, uostalom, potvrđuje da i iz najgorih situacija može proizaći nešto pozitivno. Najpoznatija "baby boom" eksplozija dogodila se upravo između 1946. i 1964. godine, nakon Drugog svjetskog rata. Događaj koji je izazvan od čovjeka i koji je upisao najviše ljudskih žrtava u povijesti civilizacije, završio je na početku - novom generacijom, donosi Slobodna Dalmacija.
25. travanj 2024 02:12