StoryEditorOCM
GastroPAZITE ŠTO JEDETE

Laboratorijske analize su pokazale da neke vrste riba imaju razine žive koje mogu biti štetne. Donosimo njihov popis

Piše M.P./ sd
4. studenog 2021. - 15:46

Riba je nezamjenjiva hrana za održavanje zdrave prehrane. Nije tajna da je ovaj proizvod prirodni izvor proteina, sadrži esencijalne hranjive tvari kao što su jod, selen, kalcij i vitamini A i D, osim što osigurava omega 3 masne kiseline. No, općenito, prikladno je dobro analizirati koje vrste treba uključiti u prehranu, jer neke od njih imaju visoku razinu žive, teški metal karakteriziran toksičnosti, prenosi Slobodna Dalmacija.

Agencija za sigurnost hrane Španjolske (AESAN) u više je navrata upozorila na prisutnost ovog materijala u različitim ribama. Sa svoje strane, Organizacija potrošača i korisnika (OCU) analizirala je ovaj proizvod, objašnjavajući da živa koju ljudi ispuštaju u okoliš može završiti u vodi, kontaminirajući različite vrste. Koje ribe sadrže najviše žive i mogu biti štetne?

Plavoperajna tuna

Plavoperajna tuna je jedna od vrsta koja sadrži visoku vrijednost žive. U Europi je se može pronaći na atlantskim obalama i u Sredozemnom moru i mogu doseći veličinu od stotine kilograma, zbog čega akumuliraju veliku količinu spomenutog teškog metala.

Sabljarka

Sabljarka je veliki grabežljivac i karakterizira je dugi spljošteni kljun. Ova vrsta može biti dulja od četiri metra i doseći težinu veću od 500 kilograma, postajući veliki "spremnik" žive u usporedbi s drugim ribama.

image
Morski pas
Ken Kiefer 2/afp

Morski pas

Morski pas je jedan od velikih grabežljivaca. Njegova velika veličina i sposobnost hranjenja drugim manjim vrstama čini ga ribom s visokim vrijednostima žive.

Štuka

Štuka je riba koja može živjeti u slanom i slatkovodnom okruženju. Njezin grabežljivi karakter i njezina velika veličina čini je jednom od vrsta koje čuvaju više žive u svom tijelu.

19. travanj 2024 23:01