StoryEditorOCM
GastroPrehrana

Jeste li znali da voće u određeno doba dana treba izbjegavati? Nekada ove ‘vitaminske bombe‘ mogu imati i loš efekt na naše tijelo

Piše dv
21. prosinca 2022. - 18:38

Voće je prehrambena namirnica puna vitamina, vlakana i nosi veliki broj pozitivnih efekata na naše organizme. Zbog zdravstvenih beneficija koje ima, preporučena dnevna doza voća je 200 grama dnevno.  Međutim, kada ga je najbolje jesti?

Iako se preporuke i stavovi razlikuju od nutricionista do nutricionista, znanost je donijela svoj zaključak, prenosi Slow living.

Svaka kultura slatku hranu konzumira na drugi način, a za našu je karakteristično da se ‘zub zasladi‘ najčešće nakon glavnog obroka. Zdrava varijanta desertu zbog očitih je razloga nekome je voćka, međutim, to baš i nije najbolja odluka, prenosi Slobodna Dalmacija.

Naime, voće nakon jela izaziva fermentaciju - odnosno proces truljenja. Kada takvo dođe u kombinaciju s ostatkom pojedene hrane u želudcu, često može izazvati nadutost i težinu u probavnom sustavu. Upravo zbog toga, voće se najčešće preporučuje kao međuobrok, kojeg se ne konzumira netom nakon nekog jela. 

Prema istraživanjima, nije bitno u koje doba dana jedete voće. Međutim, važno je znati da one voćke koje imaju veći udio vitamina C mogu izazvati tegobe sa spavanjem. Također je važno ne jesti voće prebrzo, prenosi Slow living.

Vitamini, antioksidansi, hidratacija i energija samo su dio liste bogatstva kojima ove namirnice obiluju. U ovim hladnim vremenima poštujte preporučene doze i zaštitite svoj organizam. Ako i niste veliki fan, prevarite se - napravite smoothie. 

19. travanj 2024 13:24