StoryEditor
ZagoraTVORNICA SMEĆA

Kamen temeljac za Lećevicu na čekanju i nakon dva desetljeća od prvih najava: žalba pomiče otvaranje ponuda za izvođača do 7. prosinca

23. studenog 2020. - 14:25
Mario Todorić/Cropix/Arhiva

Očekivano – žalba na izmjenu dokumentacije javne nabave "Projektiranje i građenje Centra za gospodarenje otpadom u Splitsko-dalmatinskoj županiji”, odnosno famozne moderne tvornice smeća u Lećevici, koju čekamo dva desetljeća, opet je "pogurala” otvaranje ponuda za izvođača!

Pa ćemo umjesto planiranog 5. studenoga sada imati najnoviji datum javnog otvaranja ponuda i to 7. prosinca!

A kako je krenulo – više i ne vjerujemo kako je i ovaj, najnoviji datum, nažalost i onaj konačni kada bi napokon trebali doznati tko će za više od pola milijuna stanovnika prostorno najveće županije te oko 2 milijuna turista koji ovo područje biraju za svoju odmor, konačno i izgraditi postrojenje za preradu otpada.

Radi se o 230.000 tona smeća koje godišnje skupimo u 55 jedinica lokalne samouprave, a koje bi se prerađivalo u Lećevici, preciznije u Kladnjicama u Šilovića docu, gdje bi se dovozilo smeće nakon zatvaranja 15 neuvjetnih odlagališta otpada.

No kako Regionalni centar čistog okoliša, županijska ustanova zadužena za problem otpada, od prvog objavljenog natječaja za izvođača radova 3. veljače, mijenja dokumentaciju, pa je bilo i par žalbi na te izmjene, i najnovija se odnosi na – izmjenu dokumentacije o nabavi.

Žalila se tvrtka "Inovateh d.o.o.”, koju je nakon razmatranja Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave – odbila kao neosnovanu, pa smo sada dobili i novi datum otvaranja ponude za izvođača radova u investiciji teškoj 72 milijuna eura, koja je 72 posto financirana iz sredstava Europskih fondova.

Sad samo predstoji novo čekanje – hoćemo li doživjeti i to otvaranje ponuda i napokon ime izvođača radova građevine koju se najavljuje puna dva desetljeća, a svi znamo kako nam je za vratom i obveza prema Europi gdje do 2020. godine trebamo odvajati 50 posto otpada.

Godini je na izmaku, a mi u Splitsko-dalmatinskoj županiji nemamo ni kamen temeljac za tvornicu otpada...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

08. ožujak 2021 11:00