StoryEditor
ZagoraVELIKA PROSLAVA

Dijamantni pir: Kako smo preživjeli 60 godina zajedno? Danas muž ne poštuje ženu, ni žena muža, a ja poštujem svoga Petra i imam dobre nevjeste!

Piše Mate Primorac
19. siječnja 2021. - 14:23
Slavljenici Petar i Dinka Tolić s djecom Ivicom, Matkom i MarijomPrivatni album

U krugu svoje obitelji u vrgorskom selu Kutcu, 86-godišnji Petar Tolić i njegova 83-godišnja supruga Dinka, proslavili su dijamantni pir.

Tijekom 60 godina braka, najponosniji su na svojih četvero djece, sinove Ivicu, Matka i pokojnog Dragana te kći Mariju, devetero unučadi i sedmero praunučadi.

Petar je cijeli život bio poljoprivrednik i od svojih vrijednih ruku podizao obitelj, dok je Dinka do mirovine radila u nekadašnjem vrgorskom tekstilnom divu "Braća Rakić".

Svoju ljubav potvrdili su 1961. godine vjenčanjem u crkvi Navještenja Blažene Djevice Marije u Vrgorcu. Poznati su kao pošteni, vrijedni i radišni ljudi, ali život ih nije mazio. Najviše ih je pogodila smrt sina od 22 godine, a, kako kažu, uz obitelj i vjeru u Boga sve su to prebrodili.

Tijekom Domovinskog rata, često su bili sami, jer su sinovi bili na bojišnicama. Unatoč svemu, Tolići su vitalni članovi društva kojima razgovori s unučadi i praunučadi predstavljaju najveće zadovoljstvo.

– Danas muž ne poštuje ženu, a ni žena muža, zato je sve došlo ovako. Mi smo opstali zato što smo cijeli život uvažavali jedno drugo, postojao je sklad. Ponosni smo na svoju djecu, a posebno na unučad i praunučad koji nas uveseljavaju po stare dane. Moram isto tako istaknuti da imam i dvije dobre nevjeste – kazala nam je baka Dinka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 16:18