StoryEditorOCM
Dalmacijamarijanskom svetištu dodijeljena nagrada Hrvatske turističke zajednice

Turistička nagrada: svetištu Vepric ‘Plavi cvijet’

Piše PSD.
21. listopada 2010. - 13:22

Marijansko svetište Vepric u Makarskoj dobitnik je ovogodišnje republičke nagrade “Plavi cvijet” u kategoriji najbolje turističke ponude ili zanimljivog mjesta, koju dodjeljuje HTZ u sklopu akcije “Volim Hrvatsku”. U Rovinju će turističku nagradu primiti don Alojzije Bavčević, dugogodišnji upravitelj “Veprica”.

- Drago mi je što je i nacionalna turistička zajednica prepoznala Vepric. Ne pravimo nikakvu reklamu, a ljudi dolaze u obilazak i na molitvu, nalaze mir i spokoj – rekao je don Alojzije.

Posljednjih godina svetište Majke Božje u Vepricu posjećuje sve više vjernika, iz domovine i inozemstva. Svaki se zahvat na uređenju svetišta smještenog između stijena, borova i potoka odvijao u skladu s okruženjem.

Sve je građeno u kamenu, tako da nijedna građevina ne strši. Izgrađeni su župni stan i nekoliko soba za goste, blagovaonica za veći broj ljudi, crkvica. Gdje je bilo arhitektonski prikladno, uređene su manje dvorane, hodočasnicima za potrebu.

Jedan od najboljih suvremenih sakralnih umjetnika, slikar i kipar, pater Marko Rupnik, na vanjskoj strani zgrade izradio je mozaik uskrslog Isusa. Isti je umjetnik 2008. g. umjetničkim mozaikom Navješćenje Marijino ukrasio kapelu.

Također je sav prostor hortikulturno ukrašen velikim brojem autohtonog bilja.

Nedavno je završena dvorana s 250 sjedećih mjesta, najopremljenija i najbolja u Makarskom primorju. Makarsko marijansko svetište utemeljio je biskup Marin Carić 1909. g., jer su ga špilja i ambijent s potokom jako podsjećali na svetište Lourdes. Vepric se nekim čudom obranio od velikog požara pretprošle godine.

Ana Dragičević  

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 07:16