StoryEditorOCM
Dalmacijanajezda otrovnica

Šokirani čitatelj našao se u opasnoj situaciji: Sa zapuštene parcele došao je poskok, centimetri su ga dijelili od ruke susjeda!

3. rujna 2018. - 22:38
zmije5-111212

Kako zbog nečijeg nemara možete zamalo izgubiti glavu, i to od ugriza poskoka, otrovne zmije koja zadnjih dana "krasi" naslovnice "Slobodne", najbolje svjedoči slučaj koji se u kasnim popodnevnim satima minulog petka dogodio u Kaštel Gomilici.

Na stranicama Slobodne Dalmacije je još sredinom travnja, uoči početka turističke sezone i povećanih temperatura, a samim time i početka vegetacije biljki te buđenja zmija iz zimskog sna objavljen tekst u kojem je skrenuta pažnja vlasnicima zemljišta da su zakonom dužni održavati svoje površine, na što su se brojni Kaštelani doslovno oglušili.

Naš čitatelj nam prepričava šokantnu situaciju kojoj je, po svemu sudeći, uzrok neodržavanje vlastitog zemljišta.

- Gledajte, imate brojne vlasnike zemljišta koja se nalaze poviše magistrale, a koja se uopće ne održavaju. Vlasnici stanuju dolje niže, uz more, pa valjda misle da nama svima koji živimo iznad magistrale i uredno plaćamo sva davanja prema gradu i državi nije potreban red. Mi smo valjda u njihovim glavama u divljini. Kako bi se riješio takve divljine, u petak popodne odlučio sam manjim mehanizacijskim strojem urediti zapušteno tuđe zemljište, jer sam svakodnevni svjedok kako se s njega izvlače zmije, štakori i tko zna što još.

- Na kraju krajeva, mojih dvoje malene djece skoro svaki dan prolaze uz to zemljište, na putu do susjeda gdje se igraju s njihovom djecom. Ili obrnuto, susjedovi dolaze k nama. Jednostavno, kada sam vidio da vlasnici neće srediti svoju zemlju, uzeo sam stvar u svoje ruke i krenuo s čišćenjem. Bolje da vam ne spominjem šta je sve bježalo preda mnom. Od zmija, miševa... Čak su zaudarale i crkotine.

- Bez ikakva problema vlasnike zemljišta mogli smo prijaviti komunalnom redarstvu koje bi ih upozorilo da srede svoju zemlju, ili bi u slučaju da se ogluše to napravili djelatnici Vlastitog pogona, i vlasniku isporučili račun, ali nismo. Uvijek, kao, gledaš dobrosusjedske odnose. Pa je tako bilo i ovaj put - priča nam šokirani mještanin Kaštel Gomilice, čiji je susjed tog dana imao "susret" s poskokom.

- Tog dana susjedima koje sam spomenuo nestalo je pitke vode, pa su stoga vodu naručili kod lokalnih vatrogasaca. Susjeda je u petak ujutro zajedno sa mnom podigla poklopac svoga bunara kako bi se uvjerila je li joj nestalo vode, ili je možda u pitanju izbacivanje sklopke od struje koje bi uzrokovalo prestanak rada pumpe za vodu. Kada je vidjela da se radi o nedostatku vode, poklopac od gustirne vratila je natrag, međutim nije ga željela staviti skroz nad okvir, misleći da će doći voda pa da se ne mučim opet otvarati i zatvarati.

- Slobodnog prostora nad otvorom bunara bilo je doslovno jedan centimetar. Dovoljno da se sakrije otrovnica. I to nimalo ne sluteći da će u popodnevnim satima upravo pod taj potpuno nezatvoreni poklopac ušetati poskok, koji je bježao pred mehanizacijom kojom sam čistio tuđu parcelu s koje je nekoliko zmija i štakora pobjeglo na moje zemljište - govori nam naš sugovornik, navodeći da je šok susjeda uslijedio oko 20 sati navečer, kada je stigla cisterna s vodom.

- Došla je cisterna a susjed je, kao što to svi radimo, išao podignuti poklopac gustirne kako bi dostavljač vode mogao postaviti crijevo i isprazniti vodu iz vozila u bunar. Kad je susjed podigao taj poklopac, imao je što vidjeti. U samom kutu ležao je uspavani poskok kojega su centimetri dijelili od prstiju susjeda. Čovjek je ostao u nevjerici, baš kao i vozač vatrogasne cisterne.

- Sva sreća da je bio mrak, a zmije su tada mirne, ne mrdaju. Kao da spavaju. Zamislite da je bio dan! Ta zmija bi susjeda vjerojatno ugrizla a čovjek bi ili umro ili bi mu se borili za život. Zašto? Zato jer, u ovom slučaju, vlasnici nisu održavali svoju zemlju - ogorčeno nam cijelu dramu prepričava mještanin Gomilice.

Na kraju se nameće jednostavno pitanje, zar je problem za sat ili dva urediti svoje zemljište, ili zbog vlastitog nemara nekoga nositi na duši?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 14:36