StoryEditorOCM
S mora i krajaPLOVEĆI BIZNIS

Svi bjesne kako taksisti deru putnike, ali nisu ni do koljena milijunima koje će zaraditi ovi dalmatinski prijevoznici

Piše Toni Veljača
2. lipnja 2023. - 16:11

Javna ustanova Nacionalni park Krka (NP) raspisala je javni natječaj vrijedan gotovo 1,6 milijuna eura za usluge prijevoza brodovima na relaciji Skradin – Skradinski buk – Skradin u ovoj godini.

Nadmetanjem su se tražili privatni ponuditelji koji bi uz NP-ove brodove prevozili posjetitelje brodovima manjeg kapaciteta od 120 do 180 putnika, te onog većeg, od 181 do 300 putnika. Šest mjeseci nakon raspisanog natječaja stigla je i službena potvrda tko je dobio milijunski vrijednu koncesiju kojoj toliko razvikane taksi-dozvole, reklo bi se, nisu ni do koljena.

Naime, Vlada je na današnjoj sjednici donijela odluku o davanju suglasnosti Upravnom vijeću NP-a Krka za sklapanje ugovora s izabranim ponuditeljima. Na adresu Javne ustanove pristigle su ukupno četiri ponude, od čega su dvije u startu odbijene, zbog, kako se navodi u obrazloženju, nepravilnosti i neekonomske isplativosti.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Odlukom Upravnog vijeća NP-a koju je Plenkovićev kabinet danas potvrdio, za prvu uslugu, odnosno brodove manjeg kapaciteta koji će posjetitelje prevoziti od Skradina do središnjeg NP-ova lokaliteta i natrag, u iznosu od gotovo 698 tisuća eura, prihvaćena je zajednička ponuda ribarsko-uslužnog obrta "Biserna" iz Vodica te tvrtke "Nedica" iz Bajnica, brodarskog mjesta između Omiša i Splita.

Za prijevoz brodom većeg kapaciteta, posao vrijedan gotovo 843 tisuće eura dobile su tvrtke "Top deck" iz Lozovca i ugostiteljsko turistički obrt "Danica" iz Skradina. Vladina odluka na snagu stupa odmah, te će odabrane brodare u potpunosti financirati NP Krka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 01:14