StoryEditor
Otocipokrenut očevid

Velika akcija u moru ispred Splita: spašena četveročlana obitelj iz Austrije, jedrilica im ispred Brača po olujnom nevremenu ostala bez pogona

18. srpnja 2020. - 14:42
Ilustracija/HANZA MEDIA

Koordiniranom spasilačkom akcijom u splitskom akvatoriju noćas je spašena četveročlana obitelj iz Austrije, čija je jedrilica bez pogona po olujnom nevremenu nošena na hridi otoka Brača, izvijestilo je u subotu Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture.

Službenici Nacionalne središnjice za usklađivanje traganja i spašavanja na moru (MRCC Rijeka) zaprimili su u 01.51 sat, poziv pogibelji posade jedrilice, koja je ostala bez pogona tijekom plovidbe kod otoka Brača, a dojava je zaprimljena posredstvom Županijskog dojavnog centra ŽC 112 Split.

Poziv je uputio R. K., voditelj, ujedno i vlasnik jedrilice imena 'YARA', dužine 7,9 metara na kojoj su se u trenutku dojave nalazila još tri člana posade, odnosno njegova obitelj - supruga i dvoje djece, svi državljani Austrije, navodi Ministarstvo.

S obzirom na to da su olujni udari bure po visokim valovima havariranu jedrilicu nosili prema hridima uvale Konopljikova, na otoku Braču, odmah po zaprimanju poziva pokrenuta je koordinirana akcija traganja i spašavanja te je prema dojavljenoj poziciji upućena spasilačka brodica 'Pojišan', iz sastava Lučke kapetanije Split.

Službenici Kapetanije jedrilicu s neozlijeđenom četveročlanom obitelji pronašli su u 03.58 sati te ju nešto poslije 5 sati ujutro doteglili do luke Postira.

Posada jedrilice potom je iskrcana uz primjenu preporučenih epidemioloških mjera zbog epidemije koronavirusa.
Pokrenut je i očevid o uzrocima ove pomorske nesreće, a u priopćenju Ministarstva još se navodi da je havarirana jedrilica austrijske zastave ostala bez pogona iz trenutno nepoznatog razloga te da je brodska administracija uredna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. siječanj 2021 15:27