StoryEditorOCM
ObalaMIŠALICA NE STAJE

Oporba pljusnula SDP-ovu vlast: ‘Ajme Makarskoj, izmjena plana neće biti dok god se ima betonirati koji kvadrat‘

11. svibnja 2023. - 22:01

Županijski zavod za prostorno uređenje nije dao pozitivno mišljenje na konačni prijedlog izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Makarske pa je Grad Makarska zatražio suglasnost od Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, koje je također odgovorilo negativno i odbilo izmjene PPU-a jer nisu usklađene sa Županijskim planom.

Među ključnim izmjenama i dopunama Prostornog plana uređenja Makarske, koje je Zakon dozvolio kroz tekstualne izmjene, a čiju je odluku o izradi Gradsko vijeće Makarske usvojilo prije dvije godine, dok je javna rasprava održana lani, radilo se o zabrani etažiranja za prikrivene aparthotele, smanjenju broja etaža stambenih jedinica, zaštiti građevina koje imaju arhitektonsku vrijednost te povećanju zelenih površina u bilo kojoj vrsti gradnje.

Pod krinkom ‘aparthotela‘

Sada je na sjednici Gradskog vijeća Makarske usvojena odluka o izmjenama i dopunama Odluke o izradi izmjena i dopuna PPU-a Makarska. Naime, izrada izmjena i dopuna pokreće se kao ciljana, ‘‘interventna‘‘ izmjena ograničena na građevinsko područje naselja i njihove izdvojene dijelove, u cilju hitnog sprječavanja daljnje devastacije Makarske prekomjernom izgradnjom.

Kako je navedeno u obrazloženju odluke, kvantitativno izdašni urbanistički parametri, odnosno uvjeti gradnje propisani važećim prostornim planom dovode do ubrzane betonizacije i trošenja ograničenog resursa – prostora, poglavito izgradnjom velikog broja komercijalnih stambenih jedinica kojima je preopterećena infrastruktura grada.

Stambene jedinice se prekomjerno grade ne samo na područjima mješovite namjene, već i u komunalno-poslovnim zonama, neke od njih pod krinkom ‘‘aparthotela‘‘.

Također je utvrđena i potreba za detaljnijim definiranjem pojedinih uvjeta gradnje (pomoćnih građevina, zahvata od javnog interesa, prometne infrastrukture u naselju) i mjera zaštite (modernističke arhitektonske baštine) te za uvođenjem alata javnog arhitektonskog natječaja.

U važećem Planu uočene su manje greške i nedostaci koji se moraju ispraviti, a potrebno je i obaviti izmjene kojima će se, koliko god je to moguće, osigurati nedvojbenost u provedbi. Obuhvat izmjena i dopuna se odnosi isključivo na građevinsko područje naselja Makarska, Veliko Brdo, Makar i Kotišina te na sve izdvojene dijelove građevinskog područja tih naselja.

image

Vijećnik HDZ-a Jure Brkan

Ivo Ravlić/Cropix

Polemiku oko novih izmjena odluke o izmjenama i dopunama PPU-a Makarska otvorio je Jure Brkan, HDZ-ov vijećnik. Kako je kazao, nove izmjene su posljedica toga koliko gradska vlast ozbiljno shvaća temu prostora u Makarskoj i kako sve ostaje na ‘‘njihovim deklarativnim izjavama, sitnim fintama i prodavanju magle‘‘.

– Od prvog dana pokretanja izmjena i dopuna PPU-a koje je ova vlast započela u srpnju 2021., odmah smo rekli da su počeli na krivi način jer nisu dobili prethodne suglasnosti, na što su odmahnuli rukom, mada smo ih upozoravali da rade na nezakonit način. Tada smo mislili da gradska vlast postupa u svom neznanju i sve se dogodilo kako smo i rekli jer im je PPU vratila i Županija i Ministarstvo.

Onda smo analizirali cilj zbog kojeg konstantno postupaju nezakonito i shvatili da nekome iz ili oko SDP-a, trenutno paše ovakav prostorni plan i oni će učiniti sve da u svom mandatu ne donesu izmjene i dopune PPU-a.

Narod kaže da se neće donijeti izmjene Plana dok god njihovi građevinci imaju zabetonirati još koji kvadrat. Izmjene i dopune Odluke o izradi izmjena i dopuna PPU-a Makarska HDZ ne može podržati jer ne vjerujem gradonačelniku ni ovoj gradskoj upravi, lažu kad stignu i ne rade ono što narod i grad očekuju od njih – kazao je Brkan, dodavši da Klub vijećnika HDZ-a neće sudjelovati u ovome.

Traljavo i na brzinu

I vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić oštro je obrazložila zašto se protivi novim izmjenama i dopunama odluke o izmjenama PPU-a.

image

Vijećnica NLO-a Ivana Miočević Franić

Matko Begović

Kako je kazala, nova odluka o izmjenama i dopunama PPU-a Makarska rezultat je sramotno odrađenog posla u postupku i proceduri izrade donošenja izmjena i dopuna PPU-a.

– Svemu je kumovala traljava i na brzinu napisana odluka, na što smo upozoravali i prilikom njezina usvajanja. Razlog je i manjak iskustva i neupućenost odabranog izrađivača koji je zanemario pojedine odredbe Zakona o prostornom planiranju.

Nove izmjene se neće usvojiti prije 2024. godine, ako i tada, u međuvremenu je izdano stotine građevinskih dozvola, a brojni postupci ishodovanja dozvola su u tijeku,što znači da ćemo se u predstojećem petogodišnjem razdoblju dodatno zabetonirati i apartmanizirati, a slika grada koji je već devastiran, dodatno će se pogoršati – kazala je Miočević Franić, dodavši da se izmjenama i dopunama PPU-a, Grad vraća na sam početak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 10:01