StoryEditor
ObalaNOVI PROJEKT

Oduševljeni Trogirani: ‘U novom vrtiću naša su djeca na sigurnom i lijepome mjestu‘

Piše PSD.
18. lipnja 2020. - 21:58
Grad Trogir

Nakon trideset godina Grad Trogir otvorio je novi vrtić "More" na Balancanama, gusto naseljenom području na zapadnom ulazu u grad.

Prostor od 140 kvadrata Grad je otkupio od tvrtke "Brodomerkur" te u njegovo uređenje i opremanje uložio oko dva milijuna kuna. Namijenjen je isključivo jasličkom uzrastu, ali i za skupinu od dvadesetak mališana u dobi od dvije ili tri godine.
Inače, to je osmi vrtić koji djeluje u sklopu ustanove DV "Trogir", a na jesen će se u naselju Plano otvoriti još jedan na kojemu su radovi pri kraju. Taj će moći primiti još tri skupine sa 60-ak djece.

- Time će priča o neupisanoj djeci u vrtiće nakon niza godina otići u povijest. Mrežu vrtića na Čiovu, u povijesnoj jezgri, Travarici i Planom tako ćemo zaokružiti i dugoročno osigurati da roditelji više ne strepe hoće li im se dijete upisati u vrtić - rekao je gradonačelnik Ante Bilić.

- Prije tri godine najavili smo kako će nam jedan od glavnih fokusa biti unapređenje predškolskog odgoja i obrazovanja te povećanje kapaciteta. U proteklu godinu i pol dana, kroz ulaganja u nove objekte, smanjenje cijene vrtića za 20 posto, energetsku obnovu, produljeni boravak, logopede, sportske grupe… izdvojili smo oko 15 milijuna kuna, a prosječno godišnje izdvajamo najmanje devet milijuna kuna - istaknuo je također Bilić.

Na svečanosti otvorenja sve je bilo ispunjeno dječjim šušurom, no atmosferu oduševljenja i radosti zbog toga događaja nisu krili ni roditelji.

Marijana Milat, mama trogodišnje Lucije, čija se obiteljska kuća nalazi u neposrednoj blizini, rekla je kako je veseli da će njezina malena biti na tako lijepom i sigurnom mjestu. Dok smo razgovarale, djevojčica je istraživala okoliš i igračke te na upit što joj se najviše sviđa pokazala prstom na jednu lutku.

Pažnju su nam privukli i Ivona Zrnić (3) i njezin braco Ivan (2), koji su se toliko zaigrali da nisu ni reagirali na naša pitanja, osim što nam je Ivona ponosno pokazala svoje lakirane noktiće kao dokaz kako je lijepa.

Mama Katarina rekla je kako ona i suprug rade te da ih nema tko pričuvati, pa im je otvaranje toga vrtića došlo kao spas, ali da im i socijalizacija djece puno znači. U pratnji je bila baka Snježana Valerijev, koja je također naglasila kako je sretna što su njezina unučad u tako lijepom novom okruženju.

Odgojiteljica Ines Ercegović istaknula je kako uživa u radu s mališanima, s kojima sve mora biti otvoreno i kreativno, stvaralački. S ponosom je mališane promatrala i svima u Trogiru poznata i omiljena teta Anita Alić, koja je rekla kako i nakon 30 godina radnog staža s istom ljubavlju pristupa djeci.

- Volim ovaj posao i ponovno bih ga odabrala - sa smiješkom nam je rekla teta Anita.

Svečanost su kao gosti uveličali mališani DV "Maslina" iz Čiova, koji su odjeveni u trogirsku narodnu nošnju otplesali poznati ples kvadrilja. Kristijan Đimbeg i Ana Tironi svojim zapaženim nastupom najavili su kako će najvjerojatnije jednog dana biti podmladak tog istoimenog KUD-a s bogatom tradicijom.

- Ove godine u DV "Trogir" upisano je 140 djece. Ostalo ih je u Trogiru neupisano 10 u prijepodnevnoj smjeni, dok je 10 mjesta slobodno u poslijepodnevnim satima. No, to je termin koji očito ne odgovara roditeljima. Raduje nas što će se otvaranjem vrtića u Planom zadovoljiti potrebe svih roditelja - kazala je ravnateljica Ana Belas.

Izdvojeno

31. srpanj 2020 15:56