StoryEditor
Obalafriškina u 13 m2

Nezadovoljstvo jedinom kaštelanskom ribarnicom: ‘Komunalci su dvije godine uređivali Peškariju i opet ne izgleda kako treba‘

7. studenog 2020. - 13:07
Ivana Mateta (na slici lijevo) i Marica Čarija nisu se dale smetati novinarskim posjetom, bez zastoja su čistile koziceAnte Čizmić/Cropix

"Zahvalni smo Gradu za sve što je uložio u ovaj prostor, ali imamo i primjedbe", riječi su kojima nas je u jedinoj gradskoj ribarnici na području Kaštela dočekao ribar Mario Bartulin, nastavljajući u jednom dahu:

– Evo, trebalo bi da vrate i ova druga vrata u prvobitno stanje, da budu dvokrilna kao što su bila, a umjesto kojih je postavljena samo obična staklena stijenka. Lavandin nije za ribarnicu, veličinom zadovoljava potrebe jednog člana u kućanstvu. Voda ostaje na pločicama, ne slijeva se u odvod. Utičnica je samo jedna, a blagajne su elektroničke, pa ako se potroši baterija, nemaš je gdje punit. Nemamo ni kantu za smeće. Na ulazu nema rampe za invalide. Frižider i led – uvjeti su za koje znamo da su ovdje nemogući...

Nabraja ribar Mario manje-više sve nedostatke ribarnice u Kaštel Starom, a koje ne možeš ne primijetiti sve i da hoćeš. Činjenica, pak, da s razlogom izazivaju negodovanje i dovela nas je na starosejsku rivu.

Valja naglasiti, otprilike godinu dana nakon što je gradska uprava u taj prostor površine, rekoše nam, 13 kvadrata uložila 100.000 kuna "s ciljem da objekt bude u ispravnom i funkcionalnom stanju".

Radovi na "održavanju i nužnim popravcima" objekta potrajali su, međutim, dvije godine, 2018. i 2019., službeni je odgovor, iako su, prema medijskim napisima, počeli u svibnju 2017. godine.

Gledajući skučeni i nikako reprezentativni prostor za grad koji se na službenoj web-stranici hvali sa svojih četrdeset i više tisuća stanovnika, čovjek se zapita zar su uistinu trebale dvije-tri godine da se "postave kameni polirani stolovi, promijene vrata i prozori, promijeni odvodnja, vodovodna i elektroinstalacija, cijeli objekt se obloži kamenim pločama, postavi kameni lavandin i klima-uređaj te se objekt priključi na elektromrežu s vlastitim brojilom".

Naravno, imajući na umu da se radi o "minijaturnom" prostoru. Toliko skučenom da su postavljena svega tri stola.

– Tko prvi dođe, stoji za stolovima, ostali moraju prodavati vanka – odgovara Mario na naš upit kako se snalaze, uz odobravanje Ivane Matete i Marice Čarije koje trguju ribom i koje su toga dana bile "brže" od konkurencije.

Doznajemo i da bi ribari iz Kambelovca i Štafilića, iz Nehaja, rado ovdje prodavali ribu, ali mjesta – nema.

image
Na mjestu staklene plohe prije uređenja bila su dvokrilna vrata, koja bi korisnici rado ponovno vidjeli
Ante Čizmić/Cropix

– Ovdje je peškarija odvajkada i svi su zainteresirani, ma su potrebe veće od kapaciteta – ističe Mario, koga pitamo i jesu li pokušali riješiti problem kod "nadležnih".

– Bili smo u Gradu, kod Ivana Čagalja iz Vlastita pogona, ma ništa.

Po zatečenom stanju shvaćamo da je odlazak bio neuspješan.

A zatečeno stanje ne ide u prilog gradskim ocima. Makar je istina da u ribarnici ne očekuješ suh pod, bome ne očekuješ ni lokvice vode kakve na prvu ugledaš u starosejskoj. Pločice, naime, nisu postavljene na način da se voda slijeva u odvod, nego taman toliko neravno da se zadržava.

Primjećuju se i tragovi njihova brušenja sve u pokušaju da bi dobile potrebni nagib i vodu se skrenulo put odvoda. Ni ta intervencija nije polučila rezultat.

Dvogodišnje odugovlačenje radova, kao i njihov ishod, nisu prošli nezapaženo, a među onima koji su reagirali bio je Filip Plećaš, SDP-ov vijećnik u kaštelanskome Gradskom vijeću.

Plećaš je u dva navrata postavljao vijećnička pitanja na ovu temu. Lani u rujnu kritizirao je novi izgled i nefunkcionalnost ribarnice, a dva mjeseca poslije osvrnuo se na podatak da instalacijske radove izvode djelatnici gradske komunalne tvrtke Vlastiti pogon, te na ulaganja koja su zbog toga bila manja od planiranih 100.000 kuna.

Plećaš nije bio zadovoljan dobivenim odgovorima, a zanimljivo je da su na naš upit iz gradske uprave odgovorili kako je u vezi s uređenjem ribarnice jedina realna primjedba bila "da bi bilo bolje da je objekt veći". Što god ovo "realna" značilo.

Svi izvođači


Izvođači radova bili su sami djelatnici Vlastita pogona grada Kaštela – za radove postavljanja instalacija i konačnog uređenja, kamenarske radove izvelo je društvo Jadrankamen Kaštela, a prozore, vrata i klima-uređaj su postavili obrtnici iz Kaštela, Trimont i Parchy computers.

Vanka po kiši i ledu


Dok mi razgovaramo, u ribarnicu svraćaju kupci, pokazujući zanimanje za našu temu, ma ne propuštaju skrenuti pozornost na druga "sela".

– Triba i u Sućurcu riješit, po kiši i ledu sve je vanka – usput će Šime Zorica, odlazeći uz komentar:

– Zato ne mere ni bit ribe, nemaš je kud donit.

U Sućurcu se, naime, riba prodaje na jednom od stolova na pazariću koji nije natkriven.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

13. siječanj 2021 10:10