StoryEditorOCM
ObalaŠto se događa?

HDZ-ovci spasili Gradsko vijeće Opuzena: ‘Gradonačelnik Mataga i stranka Most opstruiraju rad gradskog parlamenta‘

Piše Stanislav Soldo
17. svibnja 2023. - 08:12

Što se to događa u Opuzenu ? Slijedi li raspuštanje Gradskog vijeća i prijevremeni izbori za gradski parlament-pitanja su na koja očekuju odgovore građani Opuzena. Za sada je Gradsko vijeće spašeno, sjednica je održana u zadnji čas zakonskog roka od 90 dana (prethodna je bila 17. veljače). Ovu izvanrednu sjednicu su inicirali oporbeni vijećnici koalicije HDZ-HSLS a povod je bio ostavka predsjednika Gradskog vijeća Jure Stanića (Nezavisni).

Iako predsjednik Gradskog vijeća nije izabran sjednica je imala kvorum jer je na njoj sudjelovalo, 6 vijećnika HDZ-HSLS koalicije, 2 vijećnika Nezavisne liste te jedan vijećnik HNS-a. Četiri vijećnika Mosta nisu se pojavila na sjednici kao i gradonačelnik Ivan Mataga, nezavisni kandidat. Podsjetimo, do sada su gradonačelnika podržavali Most, Nezavisna lista i HNS čime je on ima većinu u Gradskom vijeću.

Međutim, vijećnici HDZ-a koji su svojim potpisima i sazvali izvanrednu sjednicu smatraju da gradonačelnik Mataga i Most opstruiraju rad Gradskog vijeća o čemu su se oglasili priopćenjem za javnost.

S obzirom da se na društvenim mrežama, a i u pojedinim lokalnim medijima pojavila ostavka gospodina Jure Stanića na mjesto predsjednika Gradskog vijeća sazvali su hitnu izvanrednu sjednicu Gradskog vijeća Grada Opuzena sa samo dvije točke dnevnog reda: 1. Utvrđivanje činjenice podnošenja ostavke na dužnost predsjednika Gradskog vijeća Grada Opuzena 2. Izbor predsjednika Gradskog vijeća Grada Opuzena.

- Da se nešto događa jasno je odavno, a sama e-mail poruka gradonačelnika, Ivana Matage je samo to i potvrdila. Na dan sjednice, nekih sat i pol prije početka od strane gradonačelnika poslana je e-mail poruka upućena vijećnicima u kojoj izjavljuje da neće sudjelovati na 20. sjednici Gradskog vijeća i upozorava ostale da nema zakonske pretpostavke za njezino održavanje. Sjednica se održala bez nazočnosti gradonačelnika i bez vladajućih vijećnika iz Mosta. Koji je razlog njihova ne dolaska, a i samog slanja e-mail poruke da je sjednica nezakonita samo je njima jasno, ističu vijećnici HDZ-a te dalje navode:

- Istina je da se sjednica održala u zadnji trenutak do isteka 90 dana i da se kao takva nije održala došlo bi do raspuštanja Gradskog vijeća i novih izbora. Jesu li neke igre bile posrijedi procijenite sami. Dvije godine bili smo konstruktivna oporba. Nismo opstruirali rad Gradskog vijeća, gradskih službi ni rad gradonačelnika. Ovakvo politikantsko ponašanje gradonačelnika i vijećnika Mosta prevršilo je svaku mjeru, a očito je da je to naputak savjetnika istih da se što više opstruira rad i glumi žrtva protekle vlasti i sadašnjeg Gradskog vijeća-smatraju vijećnici HDZ-a.

- Pozivamo gradonačelnika i vijećnike Mosta da umjesto besplodnih pokušaja opstrukcije i nedolaženja na sjednicu, pokušaju iskoristiti Gradsko vijeće za konstruktivne i konkretne prijedloge za građane. Da pokušaju barem privesti kraju projekte započete za vrijeme prethodne vlasti, jer u ove gotovo dvije godine se nismo nauživali plodova rada i zalaganja aktualnog gradonačelnika i njemu sklonih vijećnika. Populizam i destrukcija u Opuzenu neće proći. Žao nam je zbog politikantstva gradonačelnika i vijećnika Mosta, kao i načina njihovog rada koji stavljaju osobne interese ispred interesa naših sugrađana i Grada Opuzena, zaključuju vijećnici HDZ-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 07:31