StoryEditorOCM

Mnoštvo hodočasnika na 100. obljetnicu svetišta u Vepricu

Piše PSD.
8. rujna 2008. - 11:27

Nezapamćeno mnoštvo vjernika sudjelovalo je na koncelebriranoj svetoj misi u marijanskom svetištu Vepric pored Makarske u nedjelju navečer, koju je predvodio splitsko makarski nadbiskup mons. Marin Barišić, uz nadbiskupa u miru mons. Ante Jurića i mons. Dragu Šimundžu te još 40 svećenika, u povodu blagdane Male Gospe.

U godini 150- te obljetnice gospina svetišta Lurd i 100-te obljetnice marijanskog svetišta Vepric u Makarsku se hodočastili brojni vjernici iz Makarskog primorja, imotskog, neretvanskog i splitskog kraja, od kojih su mnogi hodočastili pješice.

Večernje krunice bile su priprema vjernika za blagdan, a na kraju mise u krugu Veprica sa upaljenim svijećama održana je tradicionalna procesija uz Marijanske pjesme, ovoga puta nepregledna, što je davalo posebno dirljivu i svečanu atmosferu.

U svojoj propovijedi nadbiskup Barišić je sličnosti između Lurda i Veprica, s naglašenim duhovnim ambijentom, opisujući ih kao mjesta duhovne obnove i okrijepe, životnih zaokreta, obraćanja, zavjeta i mjesta ozdravljenja. Biti kršćanin znači biti trajno moderan, trajno human. Lurd  i Vepric su potrebni svakom narodu a biskup Carić je imao Božje nadahnuće kada je prije 100 godina po uzoru na Lurd počeo uređivati svetište Vepric.

       
    Ana Dragičević / EPEHA

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 11:57