StoryEditorOCM

Brojni hodočasnici u Vepricu uoči blagdana Male Gospe (FOTOGALERIJA)

Piše PSD.
8. rujna 2011. - 00:29
Hodočasnici iz mnogih okolnih župa tradicionalno su se okupili u Marijanskom svetištu Vepric na uočnicu blagdana Male Gospe, gdje su sudjelovali na euharistijskom slavlju koje je predvodio splitsko makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, uz nadbiskupa u miru msgr. Antu Jurića i oko 100 drugih svećenika.

Misi je prethodio put križa, a s upaljenim svijećama i pjesmama lurdskoj Gospi u čast, nakon mise uslijedila je marijanska procesija.

Propovijedajući kako je Blažena Djevica Marija naša duhovna magistrala kao najvažniji put povezanosti neba i zemlje, posebno se osvrnuo na poguban način suvremenog života u kojem dominira jurnjava za stjecanjem materijalnih dobara. Ali zato današnji čovjek živi sa sve manje cilja i smisla.

- U rastrganom svijetu gubimo duh. Pored konzumenizma čini se da nam duša zamire. A bilo bi dobro poput domorodaca zaustaviti se dok duša ne sustigne tijelo - kazao je msgr. Barišić.

- Zato vjernike obuzme radost kada u Vepricu duša susretne Mariju, izvor duhovnosti, ljepote mira i sabranosti, toliko potrebnih čovjeku.

U nastavku propovijedi naglasio je kako je obitelj glavni put, „zlatna nit“ života. Ona je također danas ugrožena i opterećena teškoćama.

- U odnosima dominira egoizam za stvarima a ne mari se za kvalitetu odnosa, koji se onda svode na zadovoljavanje poriva.

Izrazio je vjeru da će obitelj ipak odoljeti svim naletima suvremenog življenja i sačuvati svoju svetost. Uzor svakako trebaju biti kršćanske obitelji, u kojima je nazočnost Krista.

- Radujte se očinstvu i majčinstvu, to je naše pouzdanje za budućnost - rekao je.

Također je uputio molitvu za duhovna zvanja.

Ana Dragičević, foto: ante čizmić / cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 10:06