StoryEditorOCM
DalmacijaRiječ nadbiskupa

'Izloženi smo opasnosti da naša slavlja Božjeg porođenja budu ukrasna i plastična': u prepunoj splitskoj katedrali Marin Barišić govorio o obitelji, domu, Bogu, čovjeku...

25. prosinca 2018. - 13:37
split_bozicna_misa8-251218

Nadbiskup Marin Barišić i ove godine predvodio je misu bdjenja, kao i jutarnju božićnu misu u prepunoj splitskoj katedrali svetoga Dujma. U fokusu nadbiskupove božićne poruke još jednom bila je obitelj, njena važnost, ali i ugroženost i nedovoljna potpora toj temeljnoj jedinici društva.

Na nedjeljnoj svetoj misi, pozvao je na poniznost, neisključivost, siromaštvo duha, osvrnuo se i na situaciju s izbjeglicama, Krista je nazvao nebeskim emigrantom koji želi emigrirati u svoj pravi dom - ljudsko srce, obitelj i čitavi svijet. Današnjica nije gostoljubljiva i sigurna, procijenio je Barišić, što dovodi do stvarnosti u kojoj prevladavaju demografski slomovi, odlasci mladih i čitavih obitelji, neizvjesnosti i poteškoće, korupcija i nepotizam, kriza moralnih vrednota unutar Crkve i društva, nepravde i podjele...

Također, nadbiskup Barišić pozvao je na skromnost, ali i komentirao društvene blagdanske norme, koje pozornost daju gotovo svemu, samo ne skromnosti malog djeteta i štale.

- Ponekad se čini da želimo slaviti Božić, a bojimo se da nam Marija i Josip s djetetom pokucaju na vrata. Izloženi smo opasnosti da naša slavlja Božjeg porođenja budu ukrasna i plastična, a mi, kako reče papa Franjo, ušminkani kršćani koji govore, pjevaju i slave, ali ne žive kao oni među koje je Bog došao kao među svoje! Iz odsutnosti otajstvenosti Božića ovo vrijeme kod mnogih prođe u nedoživljenoj radosti i propuštenom susretu sa živim Bogom...Živimo u društvu i svijetu koji pokušava na svoj način slaviti i govoriti o betlehemskom djetetu. Jezik je to uočljiv i prepoznatljiv na našim trgovima i ulicama, u stilski dotjeranim gipsanim figurama, reklamama i promidžbenim programima, a koji progovara o nekom našem Božiću i nerijetko ostaje samo na površnim tragovima Božjeg Božića. Tu ima mjesta samo za lijepo, ugodno i korisno, dok prava istina ostaje sa strane - upozorio je nadbiskup u svojoj božićnoj poruci.

- U obiteljskom slavlju Božića širi se snažni nebeski signal, posebno ozračje koje pokriva i zahvaća čitav prostor doma, društva i svijeta. U mreži ljubavi Betlehemskog djeteta uspostavlja se komunikacija između Boga i čovjeka, neba i zemlje; između bračnih drugova, roditelja i djece, braće i sestara, rodbine i susjeda; između suprotstavljenih ideologija i grupa, strana i stranaka... Draga braćo i sestre, novost i radost Božića nije u samo jednoj višoj razini humanosti i življenja duhovno-moralnih vrjednota u obitelji i društvu. Bog nam je darovan, i u toj darovanosti pozvani smo oblikovati svoje živote. Anđeo koji je navijestio pastirima veliki događaj radosna je vijest za svakoga od nas, za sav narod i čitav svijet - zaključio je nadbiskup koji će poslijepodne, u 17 sati, predvoditi misu u splitskom zatvoru.

Na blagdan sv. Stjepana prvomučenika, u srijedu, nadbiskup će predvoditi jutarnje slavlje u 7.30 u samostanu Kćeri Božje ljubavi na splitskom Marjanu, a zatim u 11 sati u crkvi sv. Stjepana na Mejama, na starom splitskom groblju Sustipan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 19:28