StoryEditorOCM
ŽupanijaSredstva su osigurana, čeka se službeni dopis državi!

Elektrifikacija Žirja zapela između Mjesnog odbora i Grada

Piše Ivo Mikuličin
18. siječnja 2018. - 18:08

Hoće li Žirjani, baš kao i prije 14 godina, propustiti još jednu ozbiljnu priliku za rješavanje problema elektrifikacije i vodoopskrbe?
U ljetnim mjesecima 2004. godine, činilo se, da je sve ušlo u završnu fazu izbora izvođača radova, a onda je, iz posve nepoznatih razloga, investicija utihnula. Sedamdesetak stambenih objekata je još uvijek bez vode i struje. Aktualna problematika čini se jednako ambicioznom, ali i realnijom u smislu konačnog rješenja.

Ekonomist Ante Kale, zadarski Žirjanin, izradio je besplatno projekt elektrifikacije uvala Pečena, Tratinska i Mikavica, a cijela je priča "zaokružena" pristankom Frane Malenice, direktora šibenskog "Vodovoda", da se u iste kanale postavljaju ne samo električni kabeli, nego i vodovodne cijevi. Istodobno, riješeni su svi imovinskopravni problemi ili... mještani su se blagonaklono odrekli dijela svojih čestica za izgradnju puta i trafostanice. Projekt elektrifikacije stajao bi nešto više od dva milijuna kuna, a približno toliko bili bi i troškovi za vodovodne projekte.

Potpora s državnih razina

– Želio bih i ovim putem posebno zahvaliti Gradu Šibeniku, šibenskom "Vodovodu" i "Elektri", kao i svim najodgovornijim institucijama u državi na razumijevanju i angažiranju u rješavanju ovog komunalnog problema. Dobili smo potporu na svim državnim razinama, od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Ureda predsjednice Republike Hrvatske, uprave za regionalni razvoj i osobno ministrice Gabrijele Žalac – pojasnio nam je Ante Kale, koji je, uzgred rečeno, 15 godina obavljao funkciju direktora zadarskog "Vodovoda".



Logično je, međutim, pitanje zašto i poslije njegova nesebičnog volonterskog posla, pozitivnih reakcija u šibenskom "Vodovodu" i "Elektri" te državne potpore, dobro pripremljena investicija svejedno dolazi u pitanje.
– Prošle smo godine odobrili i sufinanciranje uređenja žirajske ceste u iznosu od 350 tisuća kuna, pa smo jednako spremni poduprijeti i novi, za otok kapitalni projekt. No, on se može financirati samo na način da ga prijavi jedinica lokalne ili regionalne samouprave. Točnije, grad Šibenik i Šibensko-kninska županija – bila je jasna i glasna ministrica Žalac.

Javni poziv do kraja tjedna

Zadnja informacija iz spomenutog ministarstva, točnije uprave za otoke, govori kako će se do kraja ovog tjedna raspisati javni poziv za financiranje projekata, kojima se želi unaprijediti kvaliteta života na otocima. Poziv će trajati deset radnih dana, uz neslužbenu informaciju da je žirajski projekt među prioritetima.
Nije vrag da će sve zapeti na (dosad) lošoj komunikaciji Mjesnog odbora Žirje i Grada Šibenika!? Kao da se Kalin dopis gradskoj upravi izgubio u hrpama papira i "šumovima na vezi"! Da ćemo dopustiti da propadnu sredstva, koja su za bolje dane Žirja praktički osigurana!

Ukratko Grad Šibenik (i Županija) bi i službenim dopisom spomenutome ministarstvu (ili upravi) trebao potvrditi kako podržava projekt.

Vitalni umirovljenik Ante Kale ide i korak dalje.

– Na božićnom primanju u srpskoj zajednici premijer Plenković je kazao "da u svakom dijelu Hrvatske žitelji moraju imati struju i vodu". Nadam se da pritom nije mislio samo na stare Srbe u zabačenim selima, nego i na hrvatske otoke poput Žirja – naglasio je Kale.
 

20. travanj 2024 12:10