StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimjer simbioze

Krenuo projekt zaštite suhozida i maslinika na Kornatima

Piše Ivo Mikuličin
5. siječnja 2018. - 11:12

Krenuo je projekt Rediviva ili program zaštite Kornatskog otočja, koji praktički znači simbiozu Nacionalnog parka 'Kornati' s Kurnatarima, ali i usku suradnju s općinom Murter na zaštiti maslinika i nadaleko poznatih murterskih i kornatskih suhozida.

- Počeli smo obnovu suhozida, dugog dvjesto metara na području, koje Murterini zovu "Arheološka uvala". U zajedničkom su poslu zaposlenici naše ustanove i žitelji Murtera. Na obostrano zadovoljstvo i s entuzijazmom, kakav bi poželio i drugim sredinama - informirao nas je Josip Zanze, ravnatelj NP-a "Kornati".

Valja podsjetiti da je ugovor o projektu Rediviva, potpisan u listopadu prošle godine, težak 58 milijuna kuna, mahom europskih sredstava.

Da, osim zaštite prirodnih resursa Kornatskog otočja, predviđa i bitno poboljšanje turističko-ugostiteljske infrastrukture putem tri posjetiteljska centra, više od 200 sidrišta…

- Ne možemo stajati skrštenih ruku glede nemalog broja maslinika na Kornatima, koje ostarjelo stanovništvo više ne obrađuje. Zaposlit ćemo agronoma, koji će se ne samo brinuti o zaštiti i berbi maslina, već inicirati brendiranje proizvodnje ulja, sira, pa i poznate kornatske janjetine. Bolje rečeno, posao od koje će koristi imati i NP "Kornati" i Kurnatari. Kao jasan primjer simbioze naše ustanove s Murterinima i posebice preostalim, mahom ostarjelim stanovnicima otočja - dodao je Zanze.

Valja podsjetiti da su općina Murter i NP "Kornati" u iščekivanju novog prostornog plana, koji bi trebao riješiti desetljećima nagomilane probleme.

- Vjerujem da ćemo legalizirati sve što je dosad imalo prefiks "divlje", te tako dodatno uvjeriti Kornatare kako je Nacionalni park "Krka" jasni zaštitnik njihovih interesa. Ne dvojim da će naša ustanova u suradnji s općinom Murter biti nositelj pravog preporoda na Kornatima - uvjeren je ravnatelj Zanze.

20. travanj 2024 07:20