StoryEditorOCM
ŽupanijaNelka Tomić

Vodička gradonačelnica, ginekologinja, drugi put zaredom proglašena je najdoktoricom: Moj poziv, žene i bebe važniji su mi od politike

30. prosinca 2017. - 19:35

Nelka Tomić, šibenska liječnica, ginekologinja, na "privremenom radu" u Vodicama gdje obnaša dužnost gradonačelnice, po izboru portala najdoktor.com proglašena je drugi put zaredom jednom od najdoktorica. Njezini kolege, kninski liječnik obiteljske medicine Nenad Delić i kninski stomatolog Luka Lubina, tu su titulu osvojili treći put. Laskavi naziv stekli su na temelju komentara pacijenata koji su ocjenjivali razinu pomoći, ljubaznost, vrijeme čekanja, osoblje, zakonitost i etičnost.
Rođena Kninjanka, Nelka Tomić u svom je rodnom gradu živjela jedva tri dana, taman koliko je neophodno da majka s novorođenčetom izađe iz bolnice. Činjenicu da je rođena baš u Kninu može zahvaliti svome ocu, izvornom Kninjaninu, koji je imao nevjerojatnu želju da se njegova Nelka rodi baš u tom gradu.


Ginekologiju živim


Šibenska ginekologinja, jedini subspecijalist za humanu reprodukciju i liječenje steriliteta u Općoj bolnici Šibenik, nedavno nam je rekla kako bi, da se ponovno rodi, bila prvakinja u kickboxingu, poput Nives Radić ili njezinih trenera Ivane i Damira Lambaše jer je taj sport i vještina fasciniraju. No, medicina, ginekologija i porodništvo njezina su najveća strast, kako veli, njezin život. Nije stoga nimalo čudno da je sretna zbog titule jer ona počiva na činjenici da su tu njezinu strast prepoznale i pacijentice koje joj godinama dolaze i bezrezervno vjeruju.

Nelka ne krije da je ponosna izborom, iako priznaje da na neki način zbog toga osjeća i nelagodu radi kolega, jer ispada da je samo ona najdoktorica, a zapravo su svi oni najdoktori.
- Posebno sam ponosna što sam postala najdoktorica u vrijeme obnašanja moga gradonačelničkog mandata, jer to znači da sam uspjela, unatoč novim obavezama, zadržati dobar odnos sa svojim pacijenticama. Ja ginekologiju živim, stalno se educiram, pratim sve novosti u struci i tako će biti uvijek. Politika je jedno, a ginekologija je moj životni poziv i moja strast - ističe "najdoktorica".

Najsretnija je kad žene koje dugo ne mogu postići trudnoću, i kojima ona pomaže liječeći uzroke neplodnosti, napokon zatrudne. Tada je obavezno prisutna porodu.
- Tu djecu osjećam kao svoju, a tako mi i roditelji znaju reći – "naša Mateja", "naš Ante"..., i tome se najviše veselim - zadovoljno će Nelka.


Utjeha i ohrabrenje


Naravno, dodat će, u svakom poslu ima i neugodnih situacija, pa tako i u njezinu, ali srećom minimalno.
- To je život. Moguće je - kaže - da sam i ja nekog povrijedila, ali nikad namjerno, i nema govora da privilegiram žene s kojima sam i privatno dobra. Meni su svi ljudi isti, bez obzira na spol, vjeru, nacionalnost, rasu... Svim svojim pacijenticama sam uvijek na dispoziciji, svakoj ću dati savjet, pomoći, saslušati ih, utješiti ako treba, ili ohrabriti. Ali, nekad sam ja kriva što trudovi bole! Ja to ženama ne zamjerim, ali one meni da. E, to ne bi tako trebalo...

Nelka Tomić se ne bavi umjetnom oplodnjom, za to nema ni uvjete, veli.
- Otkrivam uzroke neplodnosti i otklanjanjem uzroka liječim sterilitet, postižem trudnoću kod žena. Nitko sretniji od mene kad vidim koliko je mojih sugrađanki danas s djecom, a godinama su imale problema s trudnoćom. Ne znam točno koliko je beba došlo na svijet uz moju terapijsku pomoć, ali statistike su vrlo dobre i to me motivira da i dalje učim kako bi mogla pomoći što većem broju žena. Nikad neću otići iz svoje struke, pa ni radi politike u kojoj nemam neke posebne ambicije, a u svojoj profesiji imam itekako!

Zbog želje da i tijekom obnašanja dužnosti gradonačelnice Vodica ostane u dodiru sa svojom izvornom profesijom, Nelka je od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa svojedobno zatražila očitovanje u vezi s paralelnim volontiranjem u šibenskoj bolnici. No, budući da ta mogućnost ne postoji, zatražila je mišljenje Povjerenstva o dopunskom radu kao liječnica u privatnoj praksi. To joj je odobreno, i Nelka Tomić danas vozi na dva kolosijeka - radi kao gradonačelnica i određen broj sati kao ginekologinja u privatnoj praksi. Na radost svojih pacijentica koje čak ni privremeno nije stavila u drugi plan. Jer, zna Nelka što su njezini prioriteti.

24. travanj 2024 06:18