StoryEditorOCM
ŽupanijaMarko Jelić

Kninski gradonačelnik podvukao crtu ispod 2017. godine: U šest mjeseci vratili smo 2,5 milijuna kuna dugova

29. prosinca 2017. - 09:48

Postavili smo tri 'novogodišnja' pitanja aktualnom gradonačelniku Knina Marku Jeliću o tome što se učinilo proteklih mjeseci mandata i kakvi su planovi za budućnost.

Što ste u svom gradonačelničkom mandatu ostvarili do sada?
U prvih šest mjeseci od preuzimanja upravljanja gradom temeljna pretpostavka je bila sagledavanje stvarnog stanja sustava, a poseban naglasak je bio i jest usmjeren na gradske financije i financije gradskih ustanova i poduzeća. Konsolidirali smo poslovanje Grada te smo do sada vratili ukupno nešto više od 2,5 milijuna kuna duga.

Sljedeće što želimo istaknuti je strateški najznačajniji skup aktivnosti vezan uz Program integrirane fizičke, gospodarske i socijalne regeneracije grada Knina ukupne vrijednosti 22,7 milijuna eura, koji je bio u stadiju mirovanja te smo ga po svim predviđenim razvojnim prioritetima simultano pokrenuli. Unutar Programa smo ugovorili izradu zahtjevne projektne dokumentacije za većinu predviđenih projektnih aktivnosti, što je u suštini temeljni korak za povlačenje tih sredstava, a samim tim i provedbu. Nastavno na već rečeno, u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a i Ministarstvom rada i mirovinskog sustava pokrenuli smo proceduru izmjene Intervencijskog plana kao temeljnog strateško-operativnog dokumenta za provedbu čitavog gore opisanog Programa.


Strategija razvoja


Također, nakon više od pet godina različitih neuspješnih pokušaja izrada Strategija razvoja grada Knina, konačno smo pred njezinim završetkom za razdoblje 2017.-2023. godine, što nam predstavlja osnovni preduvjet za korištenje sredstava iz Mjera regionalnog razvoja.

Važna je informacija da smo dobili od HZZ-a 4,3 milijuna kuna za provedbu Projekta javnih radova na području našeg Grada i kroz koji su na šest mjeseci zaposlene 172 osobe. U suradnji s NP-om Krka, a nakon dodjele bivše vojarne "Krka" od strane Vlade RH, izradili smo geodetsku snimku i idejnu studiju za uređenje prostora koji je temelj za daljnje aktivnosti bitne za razvoj turizma na području šireg područja grada i okolnih općina. Pripremili smo projektnu dokumentaciju za sanaciju i izgradnju cestovnih i drugih infrastrukturnih objekata te zgrade novog područnog vrtića. Ujedno smo završili aplikaciju e-komunalni redar te definirali parametre i ugovorili izradu aplikacije e-referendum. Od 1. siječnja 2018. svi proračunski korisnici prelaze na sustav riznice, što će značajno pridonijeti transparentnosti i kontroli rada svih proračunskih korisnika.

Kako ocjenjujete dosadašnji dio mandata?
- Uistinu ne bi bilo korektno odgovoriti na to pitanje, ipak sud mora i hoće dati netko drugi, tj. građani (glasači).

Što je u planu iduće godine?
- Dovršiti gore navedene započete projekte i započeti nove. Prije svega, novi dječji vrtić, jer bez djece ovo nema niti potrebe niti smisla činiti. Započeti s uređenjem prostora obuhvaćenih Intervencijskim planom, a sve u cilju povećanja zaposlenosti. Zatim, važan je projekt, u suradnji s Ministarstvom branitelja, vezan uz organiziranje posjeta djece osmih razreda Kninu, to je iznimno važna odluka Vlade RH koja će utjecati na dodatno zapošljavanje, ali i promociju našeg grada i okolnih općina.

Želimo poručiti građanima da je ovo njihov grad i njihova županija i njihova država, svatko pojedinačno mora dati sve od sebe i učiniti ono što može da grad bude bolji, napredniji i uspješniji. Dužni su se aktivno uključiti u svaku poru djelovanja i zajedno s gradskom upravom te ostalim dionicima sustava - zajedno - izgraditi grad kakav želimo imati. Uključite se!!!

19. travanj 2024 08:00