StoryEditorOCM
ŽupanijaBolja usluga pacijentima

Hitna pomoć: Novo vozilo s pogonom na četiri kotača za teško dostupna sela drniškog kraja

27. prosinca 2017. - 12:39

Šibensko-kninski županijski Zavod za hitnu medicinu od jučer je bogatiji za dva nova vozila za transport bolesnika vrijedna sveukupno 792 tisuće kuna. Riječ je vozilima marke ford transit relativno sličnih karakteristika od kojih jedan ima pogon na prednjim, a drugi na sva četiri kotača. U standardnoj opremi koja je plaćena oko 450 tisuća kuna oba imaju defibrilator, respirator i aspirator. Kazao je to župan Goran Pauk prilikom primopredaje ključeva fordova Tomislavu Jukiću, ravnatelju županijskog Zavoda za hitnu medicinu naglasivši kako su vozila financirana isključivo iz državnih decentraliziranih sredstava koji se tranferiraju Županiji, a ona ih potom raspoređuje zdravstvenim ustanovama.

- Oprema je, također, dijelom financirana iz decentraliziranih sredstava, a iz vlastitih sredstava Županije za tu je namjenu izdvojeno oko 190 tisuća kuna. Naime, Županija za potrebe Zavoda godišnje izdvaja oko 400 tisuća izvornih sredstava-dodao je župan.

Ne krijući zadovoljstvo obogaćivanjem voznog parka, ravnatelj Jukić precizirao je da Zavod sada ima 17 vozila, što je u odnosu na 2012. godinu, kada je osnovan, neusporediva razlika.

- Nakon Knina koji je takvo vozilo dobio prije dvije godine, novo vozilo s pogonom na četiri kotača bit će, zbog nedostupnosti pojedinih sela i karakteristika terena raspoređeno na drniško područje. Prije 5 godina startali smo, inače, sa 7 vozila financiranih iz Europske banke i Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu, a ostatak voznog parka činila su stara vozila nasljeđena od domova zdravlja.

Nastavili smo trend obnove voznog parka kupnjom po jedno ili dva vozila svake godine. Sada imamo suvremeni vozni park za područje cijele Županije. Uspjeli smo postići visoki standard po kojemu svaka ispostava u Županiji ima po dva vozila hitne medicinske službe, a to je doista veliki iskorak-rezimirao je Jukić zahvalivši Županiji i ostalim jedinicama lokalne samouprave koje su, kako je kazao, prepoznale rad Zavoda i njegov značaj za zdravstvenu skrb stanovništva.

17. travanj 2024 05:22